4 sfaturi să nu iei gripă de la musafiri

Ultima actualizare:

    Cercetătorii canadieni au descoperit cum  ne putem feri de virusuri în sezonul răcelilor
Cercetătorii canadieni au descoperit cum ne putem feri de virusuri în sezonul răcelilor

Cei mai mari duşmani ai omului sunt microscopici şi se ascund chiar în casa noastră! Echipa de specialişti imunologi coordonată de doctorul Jason Tetro de la Universitatea din Guelph, Ontario, Canada, a descoperit ascunzătorile virusurilor, în casa noastră.

Acest sezon este unul extrem de periculos pentru că suntem atacaţi de două tulpini de virusuri gripale: Hong Kong – A H3N2 şi respectiv A H1N1. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis avertismente la începutul acestui an că gradul de răspândire şi contaminare cu aceste virusuri este nemaiîntâlnit. Statistic, peste 70% dintre bolnavi iau virusul de la neamuri sau musafiri. Pentru a evita să ne trezim peste noapte cu simptome de genul: durere în gât şi tuse, dureri de cap, febră, dureri musculare, oboseală cronică şi nas înfundat, trebuie să ne dezinfectăm locuinţa corespunzător. Dr. Jason Tetro spune că nu ne putem feri de germeni la locul de muncă, însă îi putem proteja pe cei dragi. După ce primiţi vizita unui prieten răcit, trebuie să intraţi în alertă.

Nu vă atingeţi faţa!

Răceala se transmite pe două căi: prin aer (strănut) şi contact direct cu suprafeţele contaminate. E suficient să atingeţi cu palma haina unei persoane bolnave pentru a prelua pe corp agenţi patogeni periculoşi. Aşa că, evitaţi să vă atingeţi faţa!

Dezinfectaţi suprafeţele!

Un spray dezinfectant, de genul celor folosite în spitale, este întotdeauna binevenit la casa omului. Pulverizaţi clanţa, locul de pe canapea, cuierul şi chiar prosopul de la baie cu care invitatul a intrat în contact. Funcţionează şi cu o cârpă cu detergent.

Curăţaţi telecomanda!

Statistic, peste 48% dintre contaminările cu gripă se fac prin intermediul telefoanelor inteligente, telecomenzilor şi întrerupătoarelor electrice. De aceea, trebuie dezinfectate primele după ce pleacă vizitatorul bolnav folosind alcool medicinal. Atenţie: virusul rămâne activ 24 de ore pe suprafeţele din casă.Aruncaţi bureţii de bucătărie şi spălaţi mâinile.

simeon stalpnicul png

Experţii imunologi susţin că bureţii de bucătărie sunt un fel de „paradis al virusurilor”. Este suficient ca buretele să intre în contact cu lingura care a intrat în gura unei persoane răcite pentru a se contamina. De aceea e bine să îl înlocuiţi şi să vă spălaţi pe mâini 20-30 de secunde cu un săpun care conţine etanol.

30 de români, uciși de virusul gripal

Gripa a produs în acest sezon 30 de decese, ultimul fiind o femeie de 88 de ani, din București. „Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, în focare locale (Bucureşti, Constanta, Olt, Braşov, Iaşi) cu tendinţă de extindere regională şi cazuri sporadice în unele judeţe”, anunţă Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Potrivit specialiștilor, până acum, s-au înregistrat la nivel naţional 1.051 cazuri compatibile cu gripa, faţă de 142 cazuri înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului precedent.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
ungaria romania colaj pexels jpg
gustav klimt jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
WhatsApp Image 2024 04 24 at 10 52 03 jpeg
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net