10 sfaturi despre accesarea unui credit

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Accesarea unui credit este un pas important care vă va schimba viaţa şi nivelul de trai de acum încolo. Fiţi cu ochii-n patru la ce semnaţi, dar şi ce alegeţi. Ioana Petrescu, ministru de finanţe în perioada martie-decembrie 2014, vă dă câteva sfaturi extrem de utile.

Împrumutaţi-vă când e cu adevărat necesar. Dacă unii nu s-ar „încurca” în ruptul capului cu băncile, alţii una-două mai iau un credit – când pentru o vacanţă, când pentru cumpărături.  Niciuna dintre cele două extreme nu e bună, susţine Ioana Petrescu. „Creditele îşi au rolul lor, atunci când nu aveţi toţi banii necesari pentru o investiţie mare. Nu e bine să vă împrumutaţi la bancă şi să cheltuiţi pe ceva ce nu aduce niciun plus valoare în viitor”.

Nu toţi trebuie să fim proprietari de locuinţe. „În societatea românească există mentalitatea că nu eşti realizat dacă nu deţii o proprietate. O fi aşa în ochii lumii, dar, financiar vorbind, are sens să îţi cumperi o locuinţă doar dacă eşti sigur că vei rămâne în acel loc mult timp, ai bani de avans, ai o slujbă cât de cât sigură. Dacă te gândeşti că, mutându-te din oraş, poţi să închiriezi casa şi să îţi scoţi banii pe rată, trebuie să ai în vedere că aceasta trebuie periodic verificată, întreţinută”, spune Ioana Petrescu.

Creditul să nu depăşească 30-50% din venitul total al familiei. Înainte să mergeţi la bancă, faceţi un calcul realist al cheltuielilor lunare, dar şi al celor sezoniere precum începerea şcolii sau vacanţele de vară. De asemenea, luaţi în calcul şi cheltuielile neprevăzute, spre exemplu în cazul în care rămâneţi fără serviciu. 


    Ioana Petrescu e consultant pe  probleme de fiscalitate pentru  mai multe guverne din Europa
Ioana Petrescu e consultant pe probleme de fiscalitate pentru mai multe guverne din Europa

Nu acceptaţi oferta primei bănci în care intraţi. Documentaţi-vă înainte, faceţi simulări de la mai multe bănci până când găsiţi cea mai bună ofertă. Luaţi în considerare şi istoricul instituţiei, flexibilitatea arătată în relaţia cu clienţii. 

Fiţi cu ochii-n patru la detaliile din contract. Citiţi cu atenţie fiecare rând, întrebaţi cât veţi plăti în total până la finalul creditului, dacă există penalităţi de întârziere, care sunt toate comisioanele percepute, ce riscuri îşi asumă şi ce nu îşi asumă banca.

Negociaţi. Orice se negociază în viaţă, iar contractele de creditare nu fac excepţie. „Am o prietenă care a vrut un credit să îşi construiască o casă. S-a dus la mai multe bănci şi la început toate i-au oferit doar credite cu penalităţi în cazul în care plăteşte toata suma în avans. Prietena mea nu s-a lăsat şi a negociat la sânge până când o bancă a cedat (presupun nervos) şi i-au eliminat această penalitate”, povesteşte Ioana Petrescu. 

Alegeţi o dobândă fixă. Creditele cu dobânzi variabile pot arăta mai bine la prima vedere, dar vă asumaţi riscul că veţi plăti la un moment dat mult mai mult. E bine să ştiţi exact cât plătiţi în fiecare lună ca să nu aveţi surprize. 

Luaţi credit în moneda în care sunteţi plătit. Dacă salariul este în lei, luaţi credit în lei, dacă e plătit în euro, luaţi credit în euro. E foarte riscant să faceţi altfel, din cauza fluctuaţiilor mari de curs valutar.

Consultaţi şi un specialist. Ioana Petrescu vă sfătuieşte să rugaţi şi o persoană cu cunoştinţe financiare să citească precontractul. „Patru ochi sunt mai buni decât doi. Apelaţi chiar la un avocat. Mai bine o sumă mică cheltuită înainte de semnare, decât o sumă mult mai mare după semnare, când vă războiţi cu banca”. 

Când nu vă mai permiteţi plata ratelor, decât să întârziaţi, mai bine mergeţi la bancă şi explicaţi problema. Cereţi să vă păsuiască o perioadă, dacă problema e temporară, iar dacă simţiţi că rata vă depăşeşte, cereţi o refinanţare. Dacă nu mai puteţi plăti deloc, există varianta de a da casa-n plată. Nu pot face asta cei care au luat credit mai mare de 250.000 de euro sau prin Prima Casă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net