10 lucruri pe care să nu le spui într-o conversaţie

„Mult noroc!”, „ai mai slăbit”, sau „arăţi foarte bine pentru vârsta ta”. De câte ori nu ai folosit în conversaţie astfel de formulări, crezând că faci un compliment interlocutorului?! În realitate, l-ai făcut să se simtă prost, cumva, chiar dacă şi el obişnuieşte să vorbească aşa. Iată care sunt acele fraze pe care nu e frumos să le spui cuiva.

  1. Arăţi obosit. Oamenii obosiţi nu sunt tocmai atrăgători. Au cearcăne, păr nearanjat, sunt morocănoşi şi au dificultăţi de concentrare. Să-i spui cuiva că arată obosit e ca şi cum i-ai trânti în faţă toate „calităţile” de mai sus. Tu, poate, doar ai vrut să-i dai o mână de ajutor. Mai bine spui: „Eşti bine?”. Iar celălalt îţi va împărtăşi eventuala suferinţă. Astfel, tu vei părea mai degrabă „îngrijorat” decât „răutăcios”, aflăm de pe entrepreneur.com.
  2. Uau, cât ai slăbit! Se vrea a fi un compliment, însă nu e. Din nou, este ca şi cum ai critica, deoarece spunând cuiva că a slăbit e ca şi cum ai sugera că înainte era gras şi urât. Mai bine spui: „Arăţi nemaipomenit” şi, în felul acesta, eviţi orice comparaţie cu trecutul.
  3. „Erai prea bun/bună pentru ea/el, oricum”. Atunci când un cuplu se desparte, vrei să-l consolezi pe cel părăsit, ridicându-i moralul şi stima de sine. Dar această frază sugerează că de la bun început a avut gusturi proaste sau a făcut alegeri greşite, ceea ce nu pică bine. Mai bine spui: „Pierderea ei/lui”. Îţi arăţi acelaşi suport, însă fără a critica ceva.
  4. „Voi, pe când o nuntă?”. Vrei să arăţi că îi consideri pe cei doi interlocutori ai tăi un cuplu sudat şi îţi doreşti să fie împreună până la adânci bătrâneţi. Dar o astfel de întrebare îi poate face să se simtă prost. Poate ea ar aştepta să fie cerută, iar el nu e încă hotărât. Este problema lor când decid să facă pasul, iar când îl vor face, cu siguranţă vei afla. Mai bine spui: „păreţi deja o familie”.
  5. „Voi când faceţi un  copil” Cuplurile căsătorite, fără copii, se confruntă frecvent cu această întrebare. Din nou, poate fi una deranjantă sau chiar dureroasă. Poate cei doi îşi doresc copil, dar au diverse probleme de sănătate, infertilitate, care îi împiedică. Sau poate relaţia lor nu trece printr-o perioadă prea roz şi nu sunt capabili emoţional să facă pasul. Oricum ar fi, nu e treaba ta să „scormoneşti” problema. Mai bine: nu spui nimic.
  6. „Arăţi bine pentru vârsta ta”. Adăugând partea cu vârsta, deja ai trântit o răutate. Nimeni nu vrea să fie „deştept pentru un sportiv” sau „sănătos pentru un bătrân”. Toţi vor să fie deştepţi, frumoşi şi sănătoşi pur şi simplu. Mai bine spui: „arăţi foarte bine” şi atât.
  7. „Aşa cum am mai spus...”, sau „după cum spuneam”. Aceste fraze lasă să se simtă o oarecare iritare din partea ta pentru faptul că eşti pus să repeţi, criticând subtil faptul că celălalt nu a fost atent. Mai bine: încerci să-ţi reformulezi mesajul succint, cu răbdare şi în cuvinte mai simple.
  8. „Mult noroc!” Cu toţii ne urăm, unii altora, acest lucru înaintea unui examen, a unui interviu, a unei încercări. În realitate, sugerezi faptul că interlocutorul tău ar avea nevoie de „noroc” pentru a reuşi şi nu pe propriile forţe. Mai bine spui: „ştiu că ai tot ce-ţi trebuie pentru a reuşi”, în felul acesta îi întăreşti încrederea de sine.
  9. „Serviciu uşor”. Aceasta poate este doar o mentalitate românească. Noi vrem să fie „uşor”, să treacă ziua repede fără să fi făcut mare lucru. Mai corect ar fi să urăm „spor la treabă!”.
  10. „Cum crezi tu”. Vrei să îi acorzi celuilalt posibilitatea să decidă, să aleagă. În realitate, pari doar indiferent vizavi de problema în care ţi s-a solicitat opinia. E mai bine să arăţi că eşti implicat. În definitiv, nu degeaba ai fost întrebat. Mai bine spui: „nu am neapărat o preferinţă/o opinie solidă, dar mi s-ar părea că...”.
Loading...