10 greşeli care îţi fac gaură în buzunar. Ioana Petrescu te învaţă să faci economii rapid

Citeste tot despre: 

Cumperi impulsiv lucruri de care nu ai nevoie şi te zgârceşti când nu trebuie, nu ştii să îţi socoteşti corect veniturile şi cheltuielile, să îţi fixezi priorităţile, să profiţi de reduceri sau de gratuităţi. Sunt doar câteva dintre greşelile care îţi dau lunar gaură în buzunar. Ioana Petrescu, fost ministru al Finanţelor şi actual consultant pe probleme de fiscalitate, îţi arată cât de uşor poţi face economii şi ce greşeli trebuie să eviţi.

Cumperi impulsiv

De boala asta suferim cu toţii. Cumpărăm o mulţime de lucruri pentru ca apoi să constatăm că multe dintre ele sunt total inutile. „Când vreau să cumpăr ceva costisitor, îmi impun un termen de aşteptare de 30 de zile. Veţi vedea că e o soluţie bună. E ca atunci când ai poftă de prăjituri: dacă aştepţi puţin şi nu mănânci, pofta trece”, spune Ioana Petrescu.

9-acasa-5.-1col-ioana-petrescu.jpg

Ioana Petrescu, fost ministru al Finanţelor, te învaţă să economiseşti

Mergi la cumpărături când eşti stresată sau ţi-e foame

În astfel de cazuri, pui în coş mai multe lucruri decât ai nevoie. Fă o listă clară de acasă şi nu te abate de la ea.

Te duci la mall când ştii că nu ai bani

 „E ca şi cum sunt la dietă şi trec pe la cofetărie doar să mă uit la prăjituri. În cel mai bun caz mă enervez că nu pot să mănânc, în cel mai rău caz chiar mănânc. Nu mai bine evit cotefăria? Aşa să faci şi tu cu mall-ul: evită-l, dacă vrei să economiseşti bani”, te sfătuieşte specialistul. 

Totul costă bani

 Nu chiar! Dacă vrei să te distrezi, există evenimente cu intrarea gratis, dacă vrei o carte o poţi împrumuta de la bibliotecă, dacă vrei să faci sport, poţi merge în parc. „Eu alerg în Parcul Tineretului de peste doi ani şi nu mi-a cerut nimeni un sfanţ”.

Nu am ce purta, îmi trebuie haine noi

Fă inventarul hainelor vechi, te sfătuieşte Ioana Petrescu: „Am o prietenă care s-a înscris la un curs de styling şi primul exerciţiu a fost să-şi inventarieze garderoba şi să nu cumpere nimic timp de o lună. Ghici ce s-a întâmplat? A descoperit că are multe haine de care uitase, a învăţat să le combine diferitşi a realizat că nu are nevoie de alte lucruri”.

Cumperi numai produse de brand

E nevoie să îţi iei ultima fiţă de rochie, ultima generaţie de mobil de la un brand cunoscut? Nu! Decât dacă ai bani puşi de-o parte pentru asta. Altfel, dacă plăteşti în rate, vei da până la final mai mult decât face produsul. Inclusiv de la supermarket poţi alege lapte sau iaurt produse sub brandul magazinului, la fel de bune ca cele de renume.

Te zgârceşti atunci când nu trebuie

Nu întotdeauna atunci când cumperi ceva ieftin economiseşti bani. Când îţi iei, spre exemplu, un frigider, uită-te cât consumă. Dacă e eficient energetic, chiar dacă e mai scump, vei ieşi pe plus pe termen lung. Sau va avea o durată de viaţă mai lungă.

Mergi peste tot cu maşina 

Dacă ai mijloace de transport în comun în zona ta şi nu ai copii pe care trebuie să-i duci la şcoală departe de casă, de ce nu renunţi la maşină? Un abonament de autobuz costă infinit mai puţin decât benzina şi întreţinerea maşinii. Iar dacă donezi sânge, în luna respectivă transportul e la jumătate.

Nu apelezi la medicul de familie

E mai ieftin să previi decât să tratezi o problemă de sănătate. Pentru asta, fă-ţi anual un set de analize. Sunt gratuite, cu trimitere de la medicul de familie. Poate ai un drum în plus de făcut, un program de respectat, dar decât să le plăteşti, merită!

Nu eşti pregătit pentru ce-i mai rău

Trebuie să ai întotdeauna un fond de rezervă care să te salveze dacă rămâi fără slujbă, ai nevoie de o reparaţie în casă sau la maşină. Altfel, vei fi nevoit să te împrumuţi şi vei plăti dobânzi usturătoare.

Loading...