De ce poate fi sexul o problemă? 4 tulburări care afectează viaţa intimă

rez.jpg

De ce poate fi sexul o problemă
Problemele sexuale se pot manifesta timpuriu în viaţa unui individ sau se pot dezvolta după ce acesta a avut deja o experienţă sexuală satisfacatoare
foto: 123RF

Problemele sexuale se pot manifesta timpuriu în viaţa unui individ sau se pot dezvolta după ce acesta a avut deja o experienţă sexuală satisfăcătoare. De asemenea, se pot dezvolta treptat, de-a lungul timpului sau pot să apară brusc sub forma unei incapacităţi totale sau parţiale de a participa la una sau mai multe etape ale actului sexual. Tulburările sexuale sunt, în general, clasificate în patru categorii:

1. Tulburările sexuale legate de dorinţa sexuală

Pot fi cauzate de o diminuare a producţiei normale de estrogen(la femei) sau de testosteron(atât la bărbaţi cât şi la femei). Alte cauze ar putea fi: vârsta înaintată, oboseala, sarcina şi consumul de medicamente antidepresive. De asemenea, şi o serie de boli psihice(depresia, anxietatea) provoacă micşorarea dorinţei sexuale.

2. Tulburările de excitaţie sexuală

 Până nu demult, au fost cunoscute sub termenii de frigiditate, la femei şi impotenţă, la bărbaţi. Termenul de impotenţă a fost înlocuit cu cel de disfuncţie erectilă iar frigiditatea este descrisă ca fiind o problemă  a femeilor aflată în strânsă legătură cu dorinţa, excitaţia sau anxietatea. Atât în cazul bărbaţilor cât şi a femeilor, aceste boli se pot manifesta sub forma unei aversiuni şi chiat evitarea contactului sexual cu un partener.

La bărbat poate fi menţionată incapacitatea parţială sau totală de a menţine o erecţie şi lipsa de excitaţie şi plăcere sexuală în timpul actului intim. Cauzele acestui tip de tulburare pot fi diverse: slaba irigare cu sânge a organelor genitale sau lipsa de lubrifiere vaginală, boli cronice dar şi relaţia dintre cei doi parteneri.

3. Tulburările legate de orgasm

Se referă la întârzierea constantă sau absenţa orgasmului în urma unor tehnici normale de excitare sexuală. Tulburarea poate să apară atât la bărbaţi cât şi la femei. Cele mai frecvente motive sunt de natură emoţională, dar o influenţă majoră îl are şi consumul de antidepresive.

4. Tulburările sexuale legate de durere

Afectează multe dintre persoanele de sex feminin şi sunt cunoscute sub denumirea de dispareunie(act sexual dureros) şi vaginism( spasm involuntar al muşchilor peretelui vaginal care interferează cu actul sexual şi face dificilă penetrarea). Dispareunia poate fi determinată de lubrifierea insuficientă la femei. De asemenea, pot fi implicate anomalii ale pelvisului sau ovarelor care pot da naştere la dureri în timpul actului sexual.

Loading...

Citește și

 • Caracteristici ale unei relaţii de cuplu fericite

  O relaţie fericită este una în care ambii parteneri se simt bine, cooperează în atingerea unor scopuri şi sunt adaptaţi mediului în care trăiesc, fac activităţi plăcute împreună, comunică constructiv şi iau decizii împreună. Partenerii de cuplu nu doar au comportamente pozitive unul faţă de celălalt ci şi răspund pozitiv la comportamentul celuilalt. O relaţie fericită contribuie la dezvoltarea, maturizarea şi evoluţia profesională a fiecăruia şi la o stare de bine fizic şi emoţional.

 • De ce ne plictisim într-o relaţie

  Plictiseala intervine la un moment dat în orice relaţie amoroasă. În unele cazuri mai devreme, în altele mai târziu. Nu trebuie să disperi. De cele mai multe ori lucrurile pot reveni la normal, dacă fiecare partener va face efortul sa îşi re-comunice mesajul personal, adică dorinţele, nevoile, aşteptările sale în ceea ce priveşte această relaţie.

 • Acesta este secretul femeilor care iubesc şi adoră să facă sex

  Există femei care iubesc sexul şi îi acordă nu numai o importanţă declarativă, ci şi tot timpul lor liber şi extrem de preţios. Aceste femei au parte de mai mult sex decât majoritatea, dar şi de mai multă pasiune din partea bărbaţilor.

 • Modalitatea prin care ii arati partenerei ca o iubesti

  Pentru majoritatea femeilor, afecțiunea reprezintă siguranță, protecție, confort și acceptare, care sunt trăsături vitale din punctul lor de vedere. Afecțiunea reprezintă, pentru femei, de fapt, „cimentul” într-o relație.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1