Ce fac cuplurile fericite înainte de culcare

Citeste tot despre: 

Plecaţi dimineaţa de acasă în maximă viteză, toată ziua sunteţi ocupaţi, seara ajungeţi acasă şi vă ocupaţi de copii, de treburi administrative. Pentru voi când mai aveţi timp? Psihologii citaţi de brightside.me spun că e esenţial să vă acordaţi atenţie unul altuia cel puţin o oră, înainte de culcare. Iată o listă cu lucrurile pe care le fac împreună cuplurile fericite.

Nu aduc acasă problemele de la serviciu. Odată ce ai părăsit biroul, uită de muncă. Acasă este spaţiul tău de refugiu, în care te relaxezi, te odihneşti, te încarci. Nu-ţi mai verifica e-mailul de serviciu, nu discuta cu partenerul tot despre muncă, şefi şi colegi (decât dacă ai nevoie de sfaturi şi susţinere). În felul acesta, vei putea dormi bine noaptea şi vei fi mai productiv a doua zi dimineaţa.   

Merg la culcare în acelaşi timp. Psihologul Curt Smith susţine că majoritatea cuplurilor fericite se spală pe dinţi împreună şi se pun în pat în acelaşi timp. Astfel, menţin senzaţia de căldură şi de intimitate între ei. Ca să nu mai vorbim de faptul că nu-şi strică reciproc somnul, venind în pat când celălalt a adormit.

 

Stau câteva minute la discuţii unul cu altul după ce au stins lumina. E momentul în care îşi împărtăşesc ce au pe suflet, îşi exprimă emoţii pozitive, îşi povestesc lucruri haioase de peste zi şi încheie ziua spunându-şi unul altuia că se iubesc. E important să adormim cu o senzaţie pozitivă.

Pun telefoanele de-o parte. Potrivit studiilor, dependenţa de „butonare” suprimă secreţia de oxitocină, hormon responsabil cu starea de bine, cu emoţiile şi cu intimitatea.

Nu se culcă certaţi. Orice ar fi, încercaţi să vă rezolvaţi conflictele şi să vă spuneţi noapte bună împăcaţi, nu unul cu spatele la celălalt. Este important pentru calitatea somnului, dar şi pentru starea sufletească de a doua zi.

Nu lasă copiii în dormitor. Psihologul Michael Viner-Davis e de părere că singurele situaţii în care le poţi permite copiilor să doarmă cu voi sunt atunci când au vreun coşmar. În rest, trebuie obişnuiţi să doarmă în camera lor. E sănătos atât pentru ei, cât şi pentru intimitatea voastră.

Nu uită de îmbrăţişări şi de sărutări. Acestea cresc sentimentul de siguranţă, de intimitate. Chiar medicii au confirmat că îmbrăţişările au un efect pozitiv asupra psihicului şi sănătăţii organismului: scad stresul, reduc tensiunea arterială, risipesc sentimentul de singurătate şi stimulează eliberarea în mod natural a dopaminei, hormon responsabil cu starea de bine.

Îşi fac unul altuia un masaj. Puteţi face cu rândul: unul într-o seară, unul în alta. Masajul relaxează, reduce anxietatea, îmbunătăţeşte calitatea somnului şi vă apropie.

 

Nu împart patul cu animalele de companie. Potrivit studiilor, 63% dintre persoanele care dorm în pat cu pisica sau căţelul nu au parte de suficient somn.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1