Cauzele apariției cancerului de col uterin

Ultima actualizare:

    Cauzele apariţiei cancerului de col uterin sunt multe important este să le depistaţi la timpFoto: Click!
Cauzele apariţiei cancerului de col uterin sunt multe important este să le depistaţi la timpFoto: Click!

Una dintre cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuală este cea cauzată de Virusul Papiloma Uman (HPV) și este în strânsă legătură cu cauzele apariției cancerului de col uterin. Potrivit statisticilor medicale, acest virus a fost contactat măcar o dată în viață de peste 80% din persoanele active din punct de vedere sexual.

Se cunosc mai multe tipuri de HPV, peste 100, fiecare dintre acestea cauzând anumite boli, de la simpla apariție a unor negi, până la cancerul de col uterin. Este bine să ştiţi care sunt cauzele apariţiei cancerului de col uterin pentru a preveni această infecţie. 

Toate tulpinile HPV cunoscute sunt mici și afectează epiteliul cutanat, la nivelul căruia determină apariția unor negi cunoscuți și sub denumirea medicală de condiloame. Toate aceste virusuri sunt împărțite în două categorii, non-oncologice, care nu prezintă nici un risc al apariției cancerului de col uterin, și cu risc ridicat, care au fost asociate cu apariția unor formațiuni canceroase.

Tulpinile cu risc scăzut cauzează de obicei apariția unor leziuni benigne, la nivelul celulelor cervixului, în zona genitală sau a laringelui. În schimb, cele cu risc ridicat afectează aceleași zone, dar produc anomalii grave, acestea fiind unele dintre cauzele apariţiei cancerului de col uterin.

Acest Virus Papiloma Uman (HPV) nu are întotdeauna simtome vizibile, se ia prin contact sexual cu persoana purtătoare, iar primele semne ale bolii pot apărea după mult timp, chiar mai mulți ani de la momentul infectării. Sunt o mulţime de situaţii care au legătură cu persistenţa infecţiilor HPV oncogene când vorbim despre femei, ca de exemplu numărul mare de sarcini, o alimentaţie nesănătoasă, folosirea contraceptivelor orale o perioadă foarte lungă de timp, dar şi atunci când mai există şi alte infecţii care se transmit sexual.

Cauzele apariţiei cancerului de col uterin sunt multe, însă trebuie să mai aveţi în vedere şi faptul că mai sunt şi alţi factori care pot determina infecţia cu HPV să evolueze spre cancer, precum infecţia simultană cu mai multe tulpini de Hpv oncogenice.

„Manifestarile clinice ale infecției cu HPV includ condiloame anogenitale, leziuni precursoare cancerului de col uterin, precum neoplazia intraepitelială cervicală, dar și mai multe tipuri de cancer. Diferitele tipuri de HPV pot cauza negi în diferite părți ale corpului. Spre exemplu, un anumit tip de HPV cauzează negi plantar, în timp ce alte tipuri sunt responsabile pentru negii care apar pe față și pe gât. Mai mult de 40 de tulpini ale virusului HPV afectează zona genitală”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Cauzele apariţiei cancerului de col uterin: Legături cu infecţiile HPV

S-a ajuns la concluzia, încă de la începutul anilor '80, că în celulele de col uterin se află ADN HPV. După multe alte cercetări în anii ce au urmat, studiile au scos în evidenţă asocierea clară dintre HPV şi cancerul de col uterin. În situaţia femeilor, o astfel de infecţie care continuă să existe cu tulpinile 16 şi 18 ale virusului HPV poate pricinui leziuni precanceroase care, nedepistate la timp, pot evolua spre cancerul de col uterin (pasajul dintre vagin şi uter, n.r.). Este important de ştiut că, pe lângă cancerul de col uterin, această infecţie HPV are legătură şi cu alte genuri de cancer, într-adevăr mai rar întâlnite, precum cancerul de vulvă, vagin, anus şi penis.

Din momemtul în care apar schimbări vizibile ale secreţiei vaginale, durere în timpul contactului sexual, hemoragie vaginală, sângerarea cervixului în timpul relaţilor intime trebuie să vă alarmați, fiindcă toate acestea sunt semne care anunţă cancerul de col uterin. Dacă luaţi măsuri din timp, cunoscând care sunt cauzele apariţiei cancerului de col uterin, puteți preveni îmbolnăvirea.

Cauzele apariţiei cancerului de col uterin: Prevenire şi tratamente

În timp ce faceți sex, este recomandat să folosiţi prezervativul, pentru a preveni transmiterea HPV. Astfel, eliminaţi una dintre cauzele apariţie cancerului de col uterin. Protecţia nu este sută la sută sigură nici așa, deoarece virusul se transmite şi prin contactul cu pielea de la nivelul zonei intime. Singura soluţie de limitare a infecţiilor HPV este să aveţi o relaţie stabilă cu un partener neinfestat, pentru a evita una dintre cauzele apariţiei cancerului de col uterin. Sunt foarte multe femei care au fost purtătoare de acest virus şi s-au vindecat de la sine, în 6 până la 24 de luni, fără să fi ştiut că au avut acestă infecţie. Este indicat ca toate femeile să facă testul Papanicolau la maximum trei ani de la debutul vieţii sexuale, pentru a preveni cauzele cancerului de col uterin.

Se folosesc o serie de metode pentru vindecarea cancerului de col uterin, în funcţie de cât de avansată este boala şi de tipul de infecţie. De exemplu, histerectomia totală înseamnă extirparea întregului uter, inclusiv a cervixului şi a unei porţiuni din vagin, împreună cu alte ţesuturi din jur.

Radioterapia este o altă modalitate de tratare a cancerului, aceasta utilizând raze X cu energie mare, pentru a elimina celulele tumorale.

Chimioterapia este o soluţie de tratament care constă în folosirea substanţelor farmaceutice pentru stoparea creşterii celulelor canceroase, prin eliminarea lor sau oprirea diviziunii. Pentru o vindecare completă şi definitivă este important ca tratamentul să înceapă din momentul declanşării boli şi din acest motiv controalele medicale periodice sunt importante.

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net