Cum se bea corect apa sfințită de Bobotează. Cum se păstrează

Ultima actualizare:

    Imagine din anii trecuți, din dimineața zilei de BoboteazăFOTO: Click!
Imagine din anii trecuți, din dimineața zilei de BoboteazăFOTO: Click!

Creștinii ortodocși merg la biserică încă de dimineață, în ziua de 6 ianuarie, de Bobotează, ca să ia Agheasma mare. Apa sfințită se folosește la spălarea și curățirea fizică a trupului uman sau a celorlalte corpuri materiale. Uite cum se bea corect apa sfințită de Bobotează și cum se păstrează!

Cuvântul „agheasma” în limba greacă înseamnă „apă sfințită”. Ca element fundamental al Creației, apa se folosește la spălarea și curățirea fizică a trupului uman sau a celorlalte corpuri materiale, dar este asociată și lucrării de curățire spirituală, de îndepărtare a urmelor păcatului, scrie basilica.ro.

Ce este Agheasma mare

„Dacă la Aghiasma Mică, atunci când se face sfeștanie se face o singură invocare a duhului Sfânt pentru Sfințirea apei, acum la Bobotează se face invocarea Duhului Sfânt de două ori pentru a sfinți apa. Aceasta este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare. După citirea acestei rugăciuni, cântându-se troparul Bobotezei, se stropesc cu Agheasmă Mare toți credincioșii, biserica și toți cei care participă la slujbă”, scrie basilica.ro.

Pe lângă sfințirea lumii exterioare, Agheasma mare sfințește și trupurile creștinilor.

„Agheasma Mare se poate consuma dimineața pe nemâncate și înainte să se ia anafură, iar atunci când credincioșii se împărtășesc, după împărtășanie, nu înainte. Timpul în care se consumă Agheasma Mare este în perioada Praznicului Bobotezei, din preziua Bobotezei și până la Odovania Praznicului, până la 14 ianuarie. De asemenea se poate consuma în zile de sărbătoare, în zile de ajunare, înainte de masă dis de dimineață, sau în zilele când credincioșii merg la Biserică”, scrie basilica.ro.

Cum se păstrează apa sfințită

Conform tradiției, credincioșii întrebuințează Agheasma mare și pentru stropitul caselor, a gospodăriilor, a animalelor din bătătură, sfințind lumea din jur și chemând ajutorul lui Dumnezeu de-a lungul noului an.

Agheasma mare este păstrată la loc de cinste în locuință, îndeosebi în vase de sticlă. (Sursa: basilica.ro)

Citește și:

Cele mai frumoase tradiții la praznicul Bobotezei

Calendar ortodox 2020, 6 ianuarie. Sărbătoarea zilei. Boboteaza – Botezul Domnului

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net