Lovitură dură pentru Antena 3 primită din partea «neolegionarului propagandei băsiste»

CLIIMA20140401_0176_1.jpg

Mihai Gâdea. (Foto: Sever Gheorghe/Click!)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, că Antena 3 trebuie să îi acorde dreptul la replică lui Mihail Neamţu, preşedintele Partidului Noua Republică.

CNA a analizat, marţi, emisiunea "Sinteza zilei" care a fost difuzată de Antena 3 pe 16 martie.

Potrivit CNA, în respectiva ediţie a emisiunii "Sinteza zilei" au fost invitaţi Mugur Ciuvică, Adrian Ursu, Mircea Badea şi Oana Stancu (aceasta din urmă nu a fost în studio, ci a intervenit cu ajutorul unei conexiuni de internet). Printre titlurile publicate pe ecran în timpul emisiunii s-au numărat "Autorii incitării «închideţi Antenele»", "Dezvăluiri despre neolegionarul propagandei băsiste", "Politrucii băsişti cer închiderea Antena 3", "Propaganda băsistă înjură incalificabil Antena 3".

În emisiune, moderatorul Mihai Gâdea a spus că Mihail Neamţu, un om "cunoscut ca fiind un neolegionar, ca să nu spunem că este legionar de-a dreptul, a invitat la un miting împotriva Antena 3".

La rândul său, Mugur Ciuvică a spus în emisiune: "Ştiţi cum i-a chemat intelectualul Neamţu pe ceilalţi intelectuali din ţară la mitingul ăsta? A spus că vă chemăm la un protest în favoarea cărţii şi împotriva Antenei 3. Dacă ăsta este atât de analfabet să nu ştie că nu există în limba română protest în favoarea a ceva, că protestul este numai împotriva a ceva şi nu poţi să chemi decât analfabeţii la un protest în favoarea a ceva şi rezultatul este pe măsura nivelului nu intelectual, ci de cunoaştere a limbii române, care nu e o limbă foarte grea, e neregulată, dar nu e foarte greu de stăpânit".

De asemenea, sub titlul "Sinteza zilei prezintă Neolegionarul propagandei băsiste", în emisiune au fost prezentate imagini în care Mihail Neamţu apărea în ipostaze publice. În timpul derulării imaginilor respective pe ecran au fost inserate şi alte titluri, precum "Adolescentul Mihail Neamţu simpatizant al legionarilor strigă închiderea Antenelor!"; "Un «fripturist» extremist!"; "Mihail Neamţu începe să fie identificat din ce în ce mai mult cu un legionar întârziat!"; "Agitatul Mihail Neamţu alături de Traian Băsescu cerând boicot împotriva Antenei 3!".

În urma difuzării emisiunii, Mihai Neamţu a transmis o sesizare la CNA, în care a cerut amendă maximă pentru Antena 3.

Mihail Neamţu a mai spus în sesizarea transmisă CNA că cere retragerea publică a afirmaţiilor menite să instige la violenţă fizică împotriva persoanei sale. "Menţionez deja existenţa unor incidente publice în care am fost bruscat fizic şi abuzat verbal (...) Acuzaţia de «neolegionarism sau neonazism» are un profund impact asupra carierei mele didactice (...), precum şi asupra familiei mele şi a vieţii mele private", a mai spus Mihail Neamţu.

El a fost prezent şi la şedinţa CNA de marţi, unde şi-a prezentat punctele de vedere în faţa membrilor Consiliului.

CNA a luat decizia prin care Antena 3 trebuie să îi acorde dreptul la replică lui Mihail Neamţu cu şase voturi "pentru" (Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda şi Christian Mititelu), în timp ce "împotrivă" au votat Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Potrivit articolului 62 din Codul audiovizualului, "În cazul în care Consiliul dă câştig de cauză solicitantului, radiodifuzorul va duce la îndeplinire decizia Consiliului în termen de cel mult 3 zile de la data comunicării ei".

Membrul CNA Cristina Trepcea a subliniat faptul că Mihail Neamţu nu a solicitat televiziunii Antena 3 acordarea dreptului la replică. Ea a precizat că CNA ar fi putut să intervină în condiţiile în care Antena 3 ar fi refuzat să îi acorde dreptul la replică lui Mihail Neamţu.