Cum au câştigat primii bani starurile autohtone

Tudor Chirilă a vândut ulei de motor. Marina Almăşan developa fotografii în baie, iar Claudiu Bleonţ a mers cu pluguşorul La vârsta „fără griji şi fără bani", prima sută de lei câştigată „prin muncă cinstită" are altă valoare. Oamenii din showbiz au prestat fel de fel de munci „pentru un pumn de bănuţi".

Relaţia actorului Claudiu Bleonţ cu banii este simplă: „Am nevoie de ei ca să-mi creeze o stare de bine. Oricât de mulţi ar fi, banii nu-ţi schimbă viaţa. Doar tu o poţi schimba", este filosofia acestuia. „Nu vreau să am o relaţie strânsă cu banii, vreau să am relaţii cu oamenii", subliniază Bleonţ, citat de adevarul.ro.

Primii lui bani au provenit din premiile la concursurile de scrimă, sport pe care l-a practicat din clasa a IV-a până într-a XI-a la Clubul Steaua. În studenţie, de Sărbători, făcea bani din pluguşor, împreună cu colegii de la Teatrul Studenţesc Podul.

„Erau sume simbolice, de ieşit la o bere, dar au fost primii mei bani munciţi. Apoi, prin 1981, au venit banii de la teatru - eram colaborator la Teatrul Naţional. Jucam în spectacolele «Harap Alb», «Fata din Andros», «Zbor deasupra unui cuib de cuci», «Caligula». Pentru o repetiţie primeam 13 lei, pentru un spectacol, 75 de lei. Marele câştig a fost că jucam alături de Piersic, Moraru, Dinică, Iordache", precizează Bleonţ.

Cel mai fiţos televizor

Primii bani ai lui Andrei Duban îi veneau, la vârsta de 7 ani, prin poştă. „Erau nişte mandate poştale de mărimea unui bilet de tramvai şi reprezentau plata pentru emisiunile pentru copii pe care le realizam la radio. Cea mai mare sumă a fost 14.000 de lei, pentru rolul din «Acţiunea Zuzuc». O sumă fabuloasă, ţinând cont că ai mei făceau împrumut la CAR pentru 5.000 de lei. Părinţii au mai pus 400 şi au cumpărat, cu 14.400 de lei, cel mai fiţos televizor din vremea aceea: Telecolor, un pic mai scump decât «fratele» lui, Elcrom. Era singurul telecolor din strada Vigoniei, Şoseaua Giurgiului, unde stăteam noi". „Telecolorul" a ridicat prestigiul lui Andrei Duban în cartier.

„Dan Tufaru, un vecin de-al meu al cărui tată muncea în Libia, avea video. Ne-am combinat, în sensul că eu veneam cu televizorul, el cu video-ul şi un alt băiat cu casetele. Erau la noi în bloc nişte vizionări «de puşcărie»: vedeam filme precum «Nopţi albe», cu Barişnikov, «1984», «Pasărea Spin»", povesteşte Duban.

O poză pentru un leu

Marina Almăşan, prezentatoarea emisiunii „Ne vedem la TVR", a dat de gustul afacerilor la vârsta de 12 ani, după ce a primit de la bunicul ei un aparat de developat. „Făceam poze, noaptea le developam pe întuneric şi le uscam pe faianţa din baie. A doua zi le vindeam cu un leu bucata colegilor de clasă. Eram foarte mândră când dădeam o poză şi luam un leu", povesteşte Marina.

„Primii bani importanţi, câteva sute de lei, au venit din jobul din perioada studenţiei: crainic la Radiovacanţa Costineşti. Toamna mă întorceam acasă cu buzunarele pline, banii de buzunar îmi ajungeau câteva luni bune", adaugă Marina Almăşan.

Virgil Ianţu a fost un copil ocupat. Elev la Liceul de muzică din Timişoara, a studiat intens vioara. Aşa că primii săi bani au fost câştigaţi în calitate de angajat, la vârsta de 18 ani, la Opera din Timişoara, în 1989. „Salariul meu era în jur de 2.200 de lei. Din aceşti bani am cumpărat cadouri pentru cei dragi şi am mers cu prietenii la bere", îşi aminteşte Ianţu.

Juca la bingo şi vindea ulei de maşini

Tudor Chirilă, solistul trupei Vama, a făcut primii „bani adevăraţi" în studenţie, „prin '92-'93, când vindeam ulei de motor marca BP. Îl luam în bidoane direct de la importator şi îl vindeam pe unde apucam, pe la prieteni, pe la cunoştinţe. Chilipiruri! Tot în perioda respectivă câştigam bani de la Bingo. Jucam împreună cu colegii, de obicei eu puneam banii şi jucam la mai multe mâini. Cea mai tare fază a fost când un coleg a câştigat o sumă importantă pe banii mei, dar el a luat tot câştigul. A zis că el a câştigat", spune Tudor Chirilă, care refuză să divulge numele „norocosului" coleg, devenit între timp persoană publică.