Un dascăl a pus Pietroșița pe hartă! A transformat în muzeu casa unei fete de boier

Dacă ajungi prin Pietroșița din Dâmbovița, situată la jumătatea distanței dintre Târgoviște și Sinaia, vei fi întâmpinat e o străduță aflată în dreapta podului peste râul Ialomița de casa unei fete de boier pe care un dascăl a făcut-o muzeu.

Casa fetei de boier din Pietroșița, transformată în muzeu / foto: Muzee de la sat
Casa fetei de boier din Pietroșița, transformată în muzeu / foto: Muzee de la sat

Construită la jumătatea secolului al XIX-lea, casa fiicei unui boier, pe nume Aurica Șerb din Pietroșița, județul Dâmbovița, are un stil arhitectural aparte, specific locului, descris în termeni de specialitate astfel: cu planul dezvoltat pe două nivele, scară interioară, balcon închis pe latura dinspre uliță, iar spre exterior, cu prispe și foișoare decorate cu parmalâc și traforaj.

Muzeul Etnografic „Dumitru Ulieru” în Pietroșița datează din anii 1970. Profesorul Dumitru Ulieru, pasionat de istorie și etnografie, a vizitat satul pentru a preda istoria la școala comunală. Dorința sa a fost să colecteze de la săteni obiecte care să amintească de trecutul satului. Pasiunile sale - istoria și ernografia - și ajutorul soției și al elevilor săi au fost de mare ajutor în organizarea expoziției.

Inițial, colecția a fost depozitată la școală, dar mai târziu a fost aleasă această casă de la mijlocul secolului al XIX-lea, deținută de Aurica Șerb, fiica unui boier local. Colecția școlii a inclus obiecte legate de ocupațiile sătenilor, costume populare specifice zonei și obiecte de mobilier. Astfel, în 1978, muzeul a fost integrat în patrimoniul Complexului Muzeal din Târgoviște, iar în 1998 a primit numele fondatorului său - „Dumitru Ulieru”.

Expoziția prezintă istoria localității Pietroșiței

La etajul clădirii au fost amenajate două interioare tradiționale locale, în care sunt prezentate obiceiuri din ciclul vieții de familie (cele trei momente importante din viața omului: nașterea căsătoria și moartea), dar și baia ritualică la copil, înfășatul, ursitoarele, pețitul, logodna, căratul zestrei sau pomenirea morților - obiceiuri (reconstituite în expoziție) care dominau viața omului în satul de odinioară și dădeau un sens vieții.

Clădirea a beneficiat, în anul 2021, de ample lucrări de reabilitare, iar noua expoziție fost inaugurată cu prilejul Zilelor Județului Dâmbovița (1-5 iunie 2022). Expoziția prezintă istoria localității Pietroșiței, modul în care sătenii au reușit să valorifice toate avantajele pe care le-au avut la îndemână: așezarea geografică la granița dintre Țara Românească și Transilvania, relatează adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
shutterstock 1805379256 jpg
image png
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net