INTERVIU Rona Hartner, speriată de coronavirus după ce a învins cancerul. La ce metode de protecție a apelat în Franța

rona-hartner.jpg

rona hartner
Rona Hartner și soțul ei, Herve Camilleri, locuiesc în Franța
foto: arhivă personală

Rona Hartner a traversat cu bine cea mai critică perioadă din viață ei. Vedeta a scăpat de cancer și acum este extrem de precaută. Din cauza Coronavirusului s-a autoizolat cum a știut mai bine în locuința ei din sudul Franței și spune că nu se plictisește deloc. A povestit exclusiv pentru Click! cum se descurcă, cum se autoimunizează, că face măști pentru toți vecinii săi și cântă online muzică creștină, electro, gospel, ba chiar a făcut și o slujbă electro și s-a rugat alături de toți cei care o urmăresc!

Click! Cum e situația în Franța? De cât timp sunteți în carantină? (n.r. La 30 martie sunt 40.174 de cazuri, 2.606 decese)

Rona Hartner: Dacă socotesc bine este a 17-a zi de stat în casă și de carantină. Este e foarte nasol, pentru că boala nu este ținută sub control din punctul meu de vedere. Nu suntem pregătiți pentru o astfel de criză! Singurul mod să ne ferim și să respectăm regulile este să nu ieșim din casă. Eu nu ies din casă pentru  a nu îngreuna și mai mult situația. Criza este scăpată de sub control. Economic vorbind, nu știm ce se va întâmpla! Și în același timp, virusul se manifestă diferit, în funcție de persoană, nici oamenii tineri, nici cei în vârstă nu sunt în siguranță! Este complet inconștient să ne comportăm ca și când nu ar fi nimic! Eu stau în sudul Franței, la 5 minute de plajă. Am voie să mă duc, dar nu mă duc pentru că știu că sunt foarte mulți oamenii bolnavi care se plimbă pe străzi, e periculos. Vreau să mă protejez atât pe mine, cât și pe cei din jurul meu! M-am autoizolat mai puternic decât mi s-a cerut!

Sunteți acasă, izolată, cu soțul și fiica dumneavoastră?

Fata mea a rămas la taică-su și practic nu am putut să o recuperez. Am dus-o pentru un weekend la el, în Marsilia, și a rămas acolo pentru că a coincis chiar cu carantina. A fost nevoie să iau o derogare și o voi recupera. Ea are 12 ani și a înțeles situația. Acolo, la tatăl ei, face antrenament, are o terasă foarte mare și stă pe terasă, în hamac, face box cu taică-su, își omoară timpul.

V-ați făcut provizii?

Sincer, am avut foarte multe de învățat de la "Ferma Vedetelor"! Ultimele cumpărături le-am făcut acum 2 săptămâni, fără să cumpăr exagerat, încât să golesc rafturile. Nu am cumpărat mult, dar diversificat, din fiecare lucru cât am nevoie! Am luat câte un pachet din fiecare, dar am făcut cumpărături practic pentru 5 săptămâni. E bine așa, că nu se ajunge la o exagerare, mai rămâne și pentru alții. Unii cumpără foarte mult. Nu ai ce să faci cu 300 de ouă, se strică, alta pleca din magazin cu un cărucior plin de făină. Dacă nu avem pâine, putem mânca paste sau orez.

Ce faceți în casă în perioada asta de carantină?

Nimic nu e mai groaznic decât monotonia! Am făcut foarte multe concerte live de acasă, imediat cum a început acest blocaj. Am atras multă simpatie, pentru că am cântat cu soțul meu muzică creștină, electro, gospel. Ne-am rugat alături de cei care ne-au ascultat, am făcut chiar și o slujbă electro online, rosarii, mătănii, diverse rugăciuni, am alternat. Lumea ne-a plăcut și am strâns între 5000 și 12.000 de viewuri fără a promova nimic pe rețelele sociale, am interacționat cu oamenii, ne-am rugat pentru diverse persoane care erau bolnave, lucrăm la proiectul nostru. Anul trecut, din cauza cancerului, am avut 40 de concerte anulate și anul acesta la fel, din cauza Coronavirusului! Sper să nu ne pună capac partea asta. Trebuia să lansăm și discul la care lucrăm, pe 1 Mai, dar o vom face acum online, pentru că oricum în perioada asta am început să lucrăm mult online. Sunt foarte mulți artiști în situația asta, în perioada asta, nu mai au concerte… Noi am anulat concertele din România, trebuia să deschidem noi Festivalul de muzică din Mamaia. A fost înainte să apară problema asta, am luat biletele de avion pe care apoi le-am anulat, au fost niște cheltuieli…

Cum stați acum cu sănătatea?

Chiar înainte de nebunia asta am fost la doctor pentru un consult general și mi-a spus că nu fac parte din persoanele care sunt hipoimune, am o imunitate foarte bună, nu mai sunt sub chimioterapie, Doamne Ferește. Am luat toate precauțiile posibile și imposibile, am spălat toată casa cu clor, de la A la Z, am pus măști în fața casei pentru vecinii mei, cusute de mine. Eu le-am făcut și le-am cusut, le-am sterilizat cu fierul de călcat și le-am dat și cu spray dezinfectant. Oamenii se servesc, își ia fiecare masca și pleacă. Trebuie să fac altele acum și mi se pare strigător la cer că într-o țară civilizată ca Franța să nu existe măști. Cea mai bună soluție este să nu te îmbolnăvești, pentru că nu știi când vei fi tratat. Te poți pune pe picioare, dar dacă boală este avansată, practic nu se mai poate face nimic.

masti-rona-hartner.jpg

masti rona hartner
Așa arată măștile făcute de Rona Hartner
foto: arhivă personală

Cum vă menajați acum, în casă, în carantină?

Mă verific și îmi iau temperatura toată ziua, mă autoimunizez cu uleiuri esențiale de ghimbir, lămâie și dafin, nu mai am uleiul esențial de ravensara (plantă aromatică), recunoscut pentru proprietățile sale antivirale excepționale. Se pune o picătură pe zahăr și se înghite, este un foarte puternic antiinflamator local. Se ia pe stomacul gol. Mănânc foarte multă ceapă și usturoi, mă imunizez și cu tradiționala țuică. Nu am voie să beau, dar iau în fiecare dimineață, de când cu acest virus, câte un căpăcel de țuică, pe stomacul gol. Aerisesc foarte bine casa și am baftă de un câine care iese singur în fața casei, își face nevoile și se întoarce.

Cum percepeți această criză?

Am realizat că am făcut economii, pentru că timp de 2 săptămani deja nu am ieșit din casă, nu am cheltuit niciun ban. Mi-am dat seama cât de cheltuitori suntem, de fapt, La ce ne folosește atât cheltuiala? Stai acasă, te chivernisesti, creezi… Eu pictez, creez măști, fac muzică cu soțul meu, lucrăm la muzică online. Sunt OK! Am fost mai precaută, nu mi-a plăcut ce s-a întâmplat în China, am fost precaută după Italia.

Ce mesaj le transmiteți românilor?

Mesajul pe care eu îl transmit românilor este să stea în casă, să nu se bazeze pe tratamente, pentru că scapă cine poate și să fie foarte conștienți că suntem în pericol cu toții, indiferent de vârstă. Singurul mod de a ne proteja este să stăm în casă. Este bine și credeți-mă, avem ce face. Mie și soțului meu ne-a prins bine această perioadă, am discutat mult despre cuplu, ceea ce nu aveam timp să facem până acum. Ne-am pus foarte multe întrebări și am găsit răspunsuri. În plus, rugăciunea ajută foarte mult!

Citește și:

EXCLUSIV Cel mai sincer interviu cu Rona Hartner. Dezvăluiri intime despre viața ei

Rona Hartner, totul despre lupta cu cancerul: «Soțul meu m-a văzut de trei ori la un pas de moarte»

Loading...

Citește și