Primele simptome ale cancerului de colon şi analizele cu care poţi descoperi boala de care suferă Rona Hartner

rona-hartner-spital-tumora.jpg

Rona Hartner este la spital
Rona Hartner s-a operat de cancer la colon, iar acum trece din nou prin clipe cumplite

Dacă ai crampe abdominale, tulburări de tranzit intestinal care durează mai mult de câteva zile, ai senzaţie de balonare, eşti mereu obosit fără motiv sau ai slăbit inexplicabil, ai putea avea cancer de colon. Aceste simptome pot fi semnale de alarmă care trebuie să trimită oamenii imediat la medic. Actriţa Rona Hartner a fost operată după ce medicii i-au depistat cancer de colon.

Cancerul colorectal este cancerul care apare în colon (intestinul gros) și rect - ultima porțiune de intestin prin care materiile fecale sunt eliminate în exterior. Acesta este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa. Anual, în lume mor 700.000 de oameni din această cauză. Aceste statistici pot fi schimbate. Dacă toate persoanele în vârstă de peste 50 de ani sunt testate în mod regulat, se pot salva cel puțin 60% din bolnavi, potrivit site-ului instruire-preventie.ms.ro.

Primele simptome ale cancerului de colon

Schimbările de tranzit cum ar fi diaree, constipaţie sau îngustarea scaunului, care durează mai mult de câteva zile, sânge în scaun şi sângerare rectală, disconfortul abdominal persistentcum ar fi crampe, balonări sau durere, slăbiciunea muscular, scăderea ponderală fără o cauză aparentă trebuie să fie semnale de alarmă.

Însă, multi dintre pacienţii cu cancer de colon nu prezintă simptome în stadiile incipiente ale bolii. Când acestea apar, depind foarte mult de mărimea tumorii şi localizarea sa la nivelul intestinului gros.

Cine se poate îmbolnăvi de cancer colon

Cancerul colorectal afectează în egală măsură atât bărbații cât și femeile. Riscul de cancer colon crește cu vârsta. Cel mai frecvent se întâlnește la persoanele în vârstă de peste 50 de ani, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii. De semenea cazurile de cancer colorectal apărute la alți membri ai familiei (părinți, bunici, străbunici, frați, surori) ar trebui să îi pună în gardă pe oameni şi să meargă să-şi facă un test preventiv.

Dacă ai avut o boală inflamatorie intestinală (boala Crohn, recto-colită ulcero-hemoragică), ar trebui să dea de gândit oamenilor, pentru că există un risc major de cancer.

Ce alimente pot cauza cancerul de colon.

Medicii spun că există o legătură între cancerul de colon şi alimentația bogată în grăsimi, săracă în fibre alimentare, bogată în calorii, bogată în carne și derivate din carne. Cei care duc o viaţă sedentară sunt de asemenea în pericol de a dezvolta această boală.

Obezitatea, fumatul şi consumul de alcool sunt factori determinaţi în apariţia cancerului de colon.

Un simplu test poate salva vieţi

Comisia Europeană recomandă screening-ul populației din grupa de vârstă 50-74 ani prin testarea hemoragiilor oculte din materiile fecale, anual sau la 2 ani.

Boala debutează de obicei cu un polip, o masă anormală de țesut. Cu timpul polipul se poate transforma în cancer. Un test simplu poate identifica polipul și îl poate îndepărta înainte de a se transforma în cancer. De asemenea, depistarea timpurie a cancerului prin testare poate crește șansele de vindecare.

Rona Hartner, operata de cancer de colon

În urmă cu două luni, Rona Hartner a fost supusă unei operații chirurgicale în timpul căreia i-a fost îndepărtată o tumoră de pe colon. La jumătatea lunii aprilie, actriţa a intrat din nou în sala de operaţii într-un spital din Franţa. După intervenția delicată, carismatica artista va începe un tratament cu citostatice, pe care îl va urma timp de jumătate de an, potrivit declarațiilor făcute chiar de ea.

Ce analize pot depista cancerul de colon

Una dintre investigaţiile cel mai des recomandate este colonoscopia. Însă cei mai mulţi pacienţi fug de acest test pentru că, spun ei, este dureros. În afară de colonoscopie, medicii au la dispoziție mai multe tipuri de investigații, cum ar fi analizele de sânge, utilizarea razelor X pentru a realiza o imagine a colonului, care se face prin ingerarea unor substanțe de contact, precum sulfatul de bariu, care evidențiază conturul intestinului și modificările apă rute la nivelul lui. Mai este şi Computerul Tomograf (CT), recomandată doar în cazurile în cazurile nu se poate face colonoscopia.

 

CITEŞTE ŞI: Rona Hartner s-a revăzut în Franța cu fiica ei, Sumayla, după ce s-a operat pentru a doua oară la colon

CITEŞTE ŞI: Rona Hartner urcă pe scenă la doar câteva zile după operația la colon! Unde va cânta artista

Loading...

Citește și

  • După ce a biruit în lupta cu problemele de sănătate, vedeta fiind operată recent în urma descoperirii unei tumori, Rona Hartner trăiește în prezent momente frumoase alături de iubitul ei, francezul Herve, care urmează să îi devină și soț în scurt timp. Deși îi propusese în urmă cu ceva vreme să îi fie soție, Herve nu făcuse niciodată pasul cel mare așa ca la carte, în genunghi și cu inelul în mână.

  • Rona Hartner, în vârstă de 46 de ani, nu a început anul în cel mai bun mod cu putinţă şi a fost nevoită să treacă printr-o intervenţie chirurgicală complexă, după ce medicii i-au găsit o tumoră suspectă pe colon. Din fericire pentru artistă, atitudinea pozitivă, credinţa şi sprijinul logodnicului său, DJ. Herve i-au fost de folos şi a reuşit să treacă cu bine peste această încercare care ar fi putut să o demoralizeze. Luni, 11 martie, Rona a păşit pentru prima dată într-un platou de televiziune după operaţia pe colon şi a vorbit despre logodnicul său, dar şi despre data când îşi vor uni destinele.

  • Internată de urgenţă săptămâna trecută, Rona Hartner (45 de ani) a fost operată luni pentru extirparea unei tumori la colon. După intervenţia care a durat şase ore, actriţa s-a ridicat din pat şi a reuşit chiar să facă doi-trei paşi. Vedeta se află internată la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală şi a rămas la Terapie Intensivă sub atenta supraveghere a medicilor.

  • Rona Hartner a fost invitată la emisiunea Click! TV Live, luni (11 februarie). Actrița a vorbit despre noul ei album, despre nuntă, dar și despre „idila” cu Emil Constantinescu.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1