Ești însărcinată și vrei pe Litoral? 5 sfaturi utile pentru a te bucura de vacanță

gravida-la-mare.jpg

Femeia gravida la mare impreuna cu fetita mai mare
Graviduțele nu au interzis la mare
foto: Click!

A început sezonul estival și foarte mulți români aleg să meargă pe Litoral pentru a-și petrece vacanțele sau weekend-urile. Iar graviduțele nu au interzis la plajă. Medicul ginecolog Gheorghe Gică spune că dacă ești însărcinată, asta nu înseamnă că trebuie să-ți petreci tot timpul în casă sau în jurul ei. Sedentarismul chiar nu este recomandat.

Specialiștii spun că și femeile însărcinate își pot face liniștite planuri de vacanță, chiar și la mare. Doar că trebuie să fie mai prudente.

”În principiu, nici expunerea la soare, nici mersul la plajă nu sunt interzise. Trebuie doar să ai grijă cât stai la plajă și, în special, între ce ore. Căldura excesivă este, într-adevăr, dăunătoare atât pentru mamă, cât și pentru făt, pentru că în timpul sarcinii organismul este oricum supus unor schimbări, de la kilogramele în plus, până la fluctuațiile hormonale”, a explicat doctorul Gheorghe Gică - medic primar obstetrică-ginecologie.

Citește și: Alimentaţia corectă pentru femeia gravidă. Care sunt alimentele cu adevărat utile

Medicul transmite că principalele probleme care ar putea apărea prin expunerea la soare sunt deshidratarea și hipertermia. ”Respirația rapidă, fața roșie și pielea caldă la atingere, starea de neliniște și oboseală, senzația că nu te poți concentra sunt printre primele semne ale deshidratării”, spune Dr. Gheorghe Gică. Însă viitoarele mămici trebuie să aibă grijă să nu ajungă în această fază pentru că deshidratarea crește riscul nașterii înainte de termen.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre sarcina după 40 de ani. Trei vedete din România au născut la această vârstă

”Hipertermia este și ea periculoasă atât pentru tine, cât și pentru bebeluș și este asociată cu câteva malformații de naștere ale fătului, care includ probleme cu inima și probleme ale sistemului nervos. Dureri de cap, senzație de vomă, confuzie, stare de amețeală, puls rapid și tensiunea mică sunt semne ale hipertermiei”, a mai explicat ginecologul Gheorghe Gică.

gheorghe-gica-ginecolog.jpeg

Gheorghe Gica este medic ginecolog
Medicul Gheorghe Gică le sfătuiește pe gravide cum să se ferească de probleme pe Litoral
foto: Dr. Gheorghe Gică

5 sfaturi utile pentru a te bucura de vacanță

Medicul are câteva sfaturi utile pentru graviduțele care vor să meargă la mare:

1. Fie că este soare sau nu, consumă o cantitate suficientă de apă. Nu aștepta să ți se facă sete, bea multă apă! Hidratarea este foarte importantă!

2. Până în ora 11 și după ora 18 este ideal să mergi la plajă. Așa ar trebui să meargă toată lumea, dealtfel, nu numai femeile însărcinate. Gândește-te că, peste puțin timp, vei merge cu copilul la mare. Îl vei scoate la plajă tot între orele acestea, așa că pregătește-te de pe acum!

plaja-mare-mamaia.jpg

Deja a început szonul estival și oamenii vin pe plajă
Turiștii au venit pe Litoral
foto: Click!

3. Să nu îți lipsească pălăria de soare, umbrela de plajă și crema cu factor de protecție solară de cel puțin 30!

4. Cât privește costumul de baie, întreg sau deux piece, acesta reprezintă o opțiune personală, nu există recomandări medicale în sensul de a acoperi abdomenul la expunerea la soare.

5. Perioada ideală de a pleca în vacanțe mai departe de casă este între săptămâna a 14-a și a 28-a. Oricum, îți recomand să-i faci o vizită medicului tău înainte, pentru a-ți verifica starea de sanatate. Iar dacă respecți toate acestea nu pot să-ți mai spun altceva decât vacanță plăcută!

În afară de acestea, orice alte recomandări primite de la medicul curant, trebuie urmate întocmai.

Loading...

Citește și

  • anca serea familie

    Nu degeaba i se spune mămica eroină a showbizului! Anca Serea este însărcinată cu al şaselea copil. Vedeta a ţinut totul secret până când burtica de gravidă a început să i se vadă pe sub haine. Soţia lui Adrian Sînă a făcit dezvăluiri despre sarcina ajunsă la 6 luni în cel mai nou număr al revistei Unica, pe coperta cărei a pozat, dezvăluind burtica care a căpătat rotunjimi.

  • Nicoleta Luciu, Mihaela Rădulescu şi Elena Băsescu

    Lavinia Pârva, soţia lui Ştefan Bănică, nu este singura gravidă celebră care s-a confruntat cu o sarcină mai grea. Nimic nu este mai important decât bebeluşul şi sănătatea lui, dar trebuie să recunoaştem că retenţia de apă, numită şi edem, creeaza discomfort în timpul sarcinii. Vestea buna e că, dupa naştere, organismul îşi revine la normal, aşa că Lavinia, care va naşte luna viitoare, nu are de ce să-şi faca griji. Iată cum şi-au revenit celelalte mămici celebre!

  • Te chinui de câteva luni să rămâi însărcinată? Află că un rol important în procesul de a face un copil îl joacă un organism sănătos. Tocmai de aceea e bine ca, înainte să încerci să faci un copil, să te purifici de toxine cu 1 an înainte. Aici îți vine în ajutor dieta pentru fertilitate.