Diferența dintre reacțiile după vaccinul Pfizer și cel de la AstraZeneca. ”Nu luați paracetamol preventiv”

vaccin-coronavirus.jpg

vaccin anti covid 19 si seringa
Guvernul britanic afirmă că nu a blocat exporturile de vaccinuri pentru Covid-19
foto: Shutterstock

Specialiștii au acum un tablou mai clar al reacțiilor adverse la vacinurile anti Covid-19 administrate în România. Cum efectele adverse raportate după administtrarea serului de la AstraZeneca sunt mai ”zgomotoase”, sfatul medicilor este ca pacienții să nu abuzeze de medicamentele antitermice și în niciun caz să nu le ia preventiv.

"Există câteva diferențe între reacții adverse date de către AstraZeneca comparativ cu Pfizer. Reacții adverse sistemice, febră, parcă sunt mai frecvente la AstraZeneca decât la Pfizer, dar reacții de tip dureri musculare oboseală sunt mai puțin frecvente comparativ cu Pfizer. Acestea sunt însă doar percepții subiective.

În momentul în care măsurăm aceste reacții adverse constatăm că intensitatea acestora la nivel global este aproximativ egală. Doar că sunt oarecum mai zgomotoase, tocmai datorită apariției febrei și pentru că durează mai mult decât la Pfizer. Dacă la Pfizer simptomatologia durează 12 ore, cel mult 72 de ore, la AstraZeneca aceste simptome sunt acuzate mai mult timp, dar nu mai mult de 72h. Atunci apare o oarecare reticență", a explicat Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, la Digi24.

Citește și:

Simona Halep, într-o haină Valentino la vaccinul anti Covid-19. ”Credeai că sunt prea întunecată”

Cum s-a simțit regina Elisabeta după vaccinul anti Covid-19. Mesajul pentru britanicii care nu vor să se vaccineze

Atât în cazul Pfizer, cât și în cazul AstraZeneca, efectele adverse trec de la sine

Dumitra a subliniat că și în cazul AstraZeneca, și în cazul Pfizer aceste simptome se remit de la sine și sunt pasagere.

Specialistul a mai atras atenția că medicamentele antitermice, de tip paracetamol, nu sunt recomandate să fie luate profilactic, adică în absența unor reacții adverse, așa cum este febra.

"În momentul în care apare febra, e de preferat să folosim antiinflamatoare sau antitermice fără niciun fel de probleme. Fie că vorbim de Pfizer, AstraZeneca, Moderna, o persoană poate să ia paracetamol, dar nu trebuie să luăm în exces. Nu trebuie luat în cazul în care febra nu a apărut. Asta e recomandarea în acest moment", a explicat el.

Citește și:

Emil Boc s-a vaccinat cu AstraZeneca. ”Totul Ok. Recomand tuturor să se vaccineze”

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1