Coronavirus. 10 întrebări și răspunsuri pentru copii și tineri. Ce informații vitale trebuie să știe

adolescenti-masti-coronavirus.jpg

copii, masti
Tinerii și copiii or să știe despre cum se pot proteja de coronavirus
gettly images

Informațiile privind noul coronavirus au acaparat totul: televiziune, radio, internet, presă scrisă. Și cu toate că acest subiect este dezbătut în fiecare zi pe toate aceste mijloace de informare în masă, sunt multe aspecte care rămân nelămurite. Tinerii și copiii sunt cei mai vulnerabili în fața acestor mesaje, mai ales că unele dintre acestea sunt false și îi pot induce în eroare. UNICEF vine în ajutorul copiilor și tinerilor și a sintetizat câteva informații esențiale despre acest virus periculos.

Astfel, copiii și tinerii ar trebui să aibă acces la informație, însă aceasta trebuie ”tradusă” pe înțelesul lor, astfel încât ceea ce află despre noul coronavirus să nu le dăuneze ci să îi ajute să se protejeze pe ei și să își protejeze familiile și prietenii.

Coronavirus. 10 întrebări și răspunsuri pentru copii și tineri

UNICEF a sintetizat câteva informații vitale care îi pot ajuta pe cei mai tineri să înțeleagă ce este cu acest virus și de ce autoritățile dispun mpsuri stricte pentru protecția populației.

1. Ce este noul coronavirus?

Noul coronavirus este un virus respirator care nu a fost depistat anterior la om. Primul caz de virus a fost identificat în Wuhan, China. Organizația Națiunilor Unite (ONU), autoritățile de sănătate publică și partenerii lucrează pentru a identifica un vaccin pentru virus.

2. Cum se răspândește virusul?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, noul coronavirus a apărut de la o sursă animală, dar se răspândește de la persoană la persoană. Coronavirusurile umane se răspândesc prin picături (tuse și strănut) și contact personal neprotejat cu o persoană infectată (atingere, strângere de mână).

3. Care sunt simptomele noului coronavirus?

Semnele comune ale infecției cu noul coronavirus includ febră, tuse și dificultăți de respirație. În cazuri grave, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar moarte. Dacă vrei să afli mai multe informații despre simptomele noului coronavirus, sună la numărul gratuit 0800800358. Acesta nu este însă un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

4. Cum mă pot proteja

Te poți proteja astfel: Spală-te pe mâini cu săpun, înainte și după masă, după ce ai folosit toaleta și după ce ai folosit obiecte de uz comun pe care le poate atinge multă lume (clanța ușii, bara de susținere din autobuz). Evită contactul apropiat cu oricine prezintă simptome de răceală sau infecție respiratorie. Solicită îngrijiri medicale dacă ai febră, tuse sau dificultăți în respirație.

5. Cum îi pot proteja pe ceilalți

Îi poți proteja pe alții luând următoarele măsuri de precauție: acoperă gura și nasul cu șervețel de unică folosință atunci când tușești sau strănuți și aruncă-l după aceea. Dacă nu ai un șervețel la îndemână, tușește sau strănută în îndoitura (pliul) cotului. Spală-te pe mâini cu săpun după ce tușești sau strănuți. Evită contactul apropiat cu alte persoane când ai tuse și febră. Nu scuipa în public. Solicită îngrijiri medicale dacă o persoană apropiată are febră, tuse sau dificultăți de respirație.

6. Protejează măștile împotriva noului coronavirus?

Măștile medicale nu ne pot proteja împotriva noului coronavirus atunci când nu ții cont și de igiena mâinilor și de alte măsuri de prevenție. OMS recomandă utilizarea măștilor în cazul când ai tuse, febră și dificultăți de respirație și soliciți îngrijiri medicale. Trebuie să porți mască numai dacă ai grijă de o persoană cu suspiciune de infecție cu noul coronavirus.

Înainte de a-ți pune masca, dezinfectează-ți mâinile cu soluție pe bază de alcool sau spală mâinile cu săpun și apă. Acoperă gura și nasul cu masca și asigură-te că nu există spații deschise între față și mască. Evită să atingi masca în timp ce o folosești. Înlocuiește masca cu una nouă imediat ce se umezește de la respirație sau eliminări nazale și nu reutiliza măștile de unică folosință. Pentru a scoate masca: scoateți-o din spate (nu atinge partea din față a măștii); arunc-o imediat într-un coș închis; dezinfectează-ți mâinile cu soluție pe bază de alcool sau spală-le cu săpun și apă.

7. Animalele de companie pot răspândi coronavirusul?

În prezent, nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să te speli pe mâini cu apă și săpun după contactul cu animalele de companie. Acest lucru te protejează împotriva diferitelor bacterii comune, cum ar fi E. coli și Salmonella, care pot trece de la animalele de companie la oameni.

8. Noul coronavirus afectează mai mult persoanele în vârstă sau și persoanele mai tinere?

Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile cardiace) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

9. Sunt antibioticele eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus?

Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, numai a bacteriilor. Noul coronavirus este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament. Cu toate acestea, dacă ești spitalizat, îți pot fi administrate antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.

10. Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus?

Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Cu toate acestea, cei infectați cu virusul ar trebui să beneficieze de îngrijire adecvată pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave ar trebui să beneficieze de îngrijire și sprijin.

 

Specialiștii spun că este necesar să le răspundem întrebărilor copiilor și adolescenților cu mult calm și să ne asigurăm că au înțeles informația pentru a nu le aduce panică și nesiguranță. În România sunt peste 150 de persoane infectate cu noul coronavirus. Președintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgență. Autoritățile spun că au situația sub control.

Citește și:

Cum să vorbești cu copilul despre boala cauzată de noul coronavirus. 8 sfaturi care te pot ajuta

România, în stare de urgență. Măsurile anunţate de Klaus Iohannis: Școlile rămân închise, s-ar putea plafona prețurile la alimente

Coronavirus 2020. Senatorul Vergil Chițac, în stare gravă. A fost mutat la Terapie Intensivă

 

 

Loading...
 
 

Citește și

  • capitala bucuresti coronavirus

    Cei care au crezut că prima zi a stării de urgență înseamnă armată și poliție la fiecare colț de stradă, penurie de alimente, oameni blocați în case și străzi pustii, au descoperit ieri cu surprindere că nimic din aceste lucruri nu s-a întâmplat. Dacă la ivirea zorilor cei care au ieșit din case erau timorați și nu știau ce-i așteaptă, pe măsură ce timpul trecea, vestea că "toate sunt la fel" s-a răspândit, iar străzile s-au animat.

  • Pangolinul este un animal pe cale de disparitie

    Cercetătorii par să fi găsit veriga lipsă din lanțul de transmitere a coronaviruslui care a ucis sute de oameni în China şi SUA şi a îmbolnăvit alte zeci de mii de persoane. Pangolinul ar fi cel care a dus virusul de la animale la oameni. Acest animal este pe cale de dispariţie, însă unul dintre cele mai traficate mamifere. Carnea lui este considerată o delicatesă şi este foarte scumpă.