Ce este listeria, bacteria găsită în produsele congelate

listeria.jpg

Legume congelate, contaminate cu bacteria listeria
Bacteria Listeria monocytogenes a fost identificată în legumele congelate provenite de la o fabrică din Ungaria
foto: 123rf

Toată Europa este în alertă după ce nouă persoane au murit infectate cu listeria. Cel mai probabil, bacteria provenea de la legumele congelate într-o fabrică din Ungaria. Iată ce este bacteria listeria și care sunt persoanele cele mai expuse riscului îmbolnăvirii.

Listerioza este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Deși oricine se poate infecta, în cazul anumitor persoane riscul este mai mare. Listerioza poate reprezenta un pericol mare pentru femeile însărcinate și pentru făt, provocând, în numeroase cazuri, nașterea prematură, avortul sau nașterea unui copil mort.
Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au, de asemenea, un risc crescut de a face o formă severă a bolii. Printre aceste cazuri se numără persoanele care sufera de cancer sau SIDA, dar și bătrânii.

Ce este bacteria listeria

Bacteria listeria se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate). În unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.

Care sunt simptomele bolii listerioza

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice.
Totuși, dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională.

Exista alimente contaminate cu bacteria listeria în România?

Conform unui comunicat publicat Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) și citat de Agerpres, în acest moment, contaminarea cu bacteria Listeria Monocytogenes afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie. Până în data de 8 iunie 2018 au fost raportate 47 de cazuri, inclusiv nouă decese.

Autoritățile din țara noastră ne asigură că astfel de produse nu sunt vândute în țara noastră și că nu a apărut nici un caz suspect de îmbolnăvire.

Informaţiile disponibile confirmă contaminarea de la fabrica din Ungaria. Totuşi, sunt necesare investigaţii amănunţite pentru a identifica punctele exacte ale contaminării la fabrica din Ungaria, precizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.
În 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranţa alimentară din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate şi a produselor congelate mixte produse de fabrica afectată în perioada august 2016 - iunie 2018, solicitând retragerea lor imediată şi aducerea produselor în fabrică, pentru a se reduce riscul infectării.

Cum să eviți alimentele congelate contaminate cu bacteria listeria

Totuși, pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies).

Loading...

Citește și

  • legume congelate porumb

    Aveți grijă de unde cumpărați mâncarea. Nouă oameni au murit în Europa infectați cu bacilul listeria. Infecția s-ar fi produs după ce au mâncat porumb congelat la o fabrică din Ungaria.

  • Ne aflăm în plin sezon al legumelor de primăvară. iar în această perioadă salata verde nu are cum să lipsească din meniul zilnic. Ştiai însă că salata verde pe care o cumperi din magazine poate fi mai periculoasă pentru sănătate decât un hamburger? La concluzia aceasta a ajuns cunoscutul bacteriolog Hugh Pennington, profesor emerit la Universitatea Aberdeen din Scoţia. Uite la ce să fii atent când te duci la cumpărături!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1