Alertă de listeria. Ce alimente poți returna la supermarket

Ultima actualizare:

    FOTO: adevarul.ro
FOTO: adevarul.ro

Este oficial! În România, este alertă alimentară! Supermarketurile au retras legumele congelate suspecte de a fi infectate cu bacteria listeria și sfătuiesc clienții să le returneze pe cele deja cumpărate. Iată lista alimentelor suspecte de a fi infectate cu bacteria listeria.

UPDATE ORA 14.30.  Primele analize făcute pe probe din cinci tipuri de legume congelate ale firmei Greenyard, retrase preventiv săptămâna trecută de la comercializare, arată că produsele nu erau infectate cu Listeria monocytogenes, anunţă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) după primele analize de laborator. ANSVSA precizează că probe prelevate din alte produse congelate retrase de la vânzare în state din Uniunea Europeană sunt în curs de analizare în laborator.

Potrivit ANSVSA, rezultatele examinărilor de laborator arată că nu există Listeria monocytogenes în probele prelevate din produsele Greenyard, respectiv fasole verde tăiată, broccoli, ardei gras fâşii, porumb dulce, amestec mexican de legume.

Toate acestea se aflau pe lista de distribuţie a produselor congelate care au fost retrase preventiv de la comercializare din statele membre UE.

Ora 10.00. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a transmis autorităților române să retragă de urgență mai multe legume și fructe congelate, suspecte a fi infestate cu bacteria listeria.

Lanțurile de magazine au anunțat că nu există nici o confirmare concretă care să indice faptul ca produsele respective ar conține listeria, dar le recomandă clienților să nu le consume.

Lista alimentelor congelate suspecte

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor a publicat lista produselor congelate care trebuie retrase din magazine.


    Clienții au fost anunțați despre pericolul consumării alimentelor congelate suspecte de a fi infectate cu bacteria listeria
Clienții au fost anunțați despre pericolul consumării alimentelor congelate suspecte de a fi infectate cu bacteria listeria

Căpșuni congelate FECO (Fruit Strawberries), Vișine congelate FELCO (Fruit Cherries, Amestec mexican GRADENA (Mix Mexican Nr 3 HG), Amestec Mexican cu orez GRADENA și PROFI (Risotto PL GRADENA/ PROFI).

Amestec legume ciorbă 450 g, Amestec mexican 1 kg, Amestec legume grădină 400 g, Amestec mexican 400 g, spanac tocat 1 kg, Amestec mexican legume cu orez 400 g, Fasole galbenă păstăi 1 kg, Fasole verde păstăi 1 kg (Carrefour). Fasole verde păstăi tăiată și congelată 1 kg și Mazăre verde congelată 1 kg – Penny Market.

Amestec de legume mexican congelat Chef 2,5 kg și Porumb dulce congelat 2,5 kg – METRO.

Freshona Spanac preparat cu smântână 450 g și Freshona Fasole galbenă tăiată 450 g – LIDL.

Dacă ați achiziționat aceste produse în perioada 13 August 2016 - 5 Iulie 2018, puteți să le returnați la magazin, urmând să vă fiee restituită contravaloarea lor.

Nouă persoane din Europa au murit după ce au consumat alimente infectate cu listeria

Bacteria Listeria poate provoca afecțiuni grave la nivelul stomacului sau al intestinelor. Simptomele sunt asemănătoare gripei. Problema se poate accentua în cazul femeilor însărcinate, al copiilor, bătrânilor, ori al persoanelor cu un sistem imunitar scăzut.

În alte state din Europa, nouă persoane și-au pierdut viața după ce au consumat astfel de produse congelate contaminate. Până în data de 8 iunie 2018 au fost raportate 47 de cazuri de îmbolnăvire. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a informat că, în acest moment, contaminarea cu bacteria Listeria Monocytogenes afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie. Suspectă este o fabrică din Ungaria care ambalează legume și fructe congelate și care a mai avut o astfel de situație în trecut.

Ce este bacteria listeria

Bacteria listeria se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate). În unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.

Care sunt simptomele bolii listerioza

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice.Totuși, dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională.

În 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranţa alimentară din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate şi a produselor congelate mixte produse de fabrica afectată în perioada august 2016 - iunie 2018, solicitând retragerea lor imediată şi aducerea produselor în fabrică, pentru a se reduce riscul infectării.

Cum să eviți alimentele congelate contaminate

Totuși, pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
image png
italian masini bucuresti jpg
foto1 viol jpg
nasa foto pexels
maxresdefault jpg
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net