Totul despre vaccinul antigripal care se administrează pe nas

vaccin_antigripal_spray_nazal.jpg

Vaccin antigripal spray nazal
Vaccin antigripal spray nazal
foto: sfatulmedicului.ro

Din acest an, copiii care vor fi imunizaţi antigripal ar putea scăpa de injecţie. Un vaccin la fel de sigur, însă care se administrează intranazal, va fi disponibil şi pe piaţa din România. Acesta va fi disponibil doar în farmacii şi este mai scump faţă de cel injectabil.

Dr. Ghirdovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, a spus, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că acest vaccin este adresat copiilor cu vârste de peste 24 de luni şi este la fel de sigur ca cel injectabil, numai că este mai scump.  
"Este vorba despre un vaccin cu virus viu atenuat şi este destinat copiilor cu vârste între 2 ani şi 18 ani. Acesta se foloseşte de foarte mult timp în Statele Unite ale Americii. Acum este disponibil şi pe piaţa din România, însă poate fi cumpărat doar din farmacii. Este puţin mai scump faţă de cel obişnuit dar are efectul scontat. Adică este eficient”, a explicat medicul. Acesta a subliniat importanţa imunizării copiilor având în vedere faptul că în colectivitate virusurile se transmit foarte uşor, iar bolile sunt transmise către ceilalţi membrii ai familiei.

vaccin-antigripal-pe-nas.jpg

Doza de vaccin antigripal sub forma de spray Fluenz
Vaccin antigruipal cu administrare nazală
foto: captura website-ul Agenţiei Europene a Medicamentului

Conform estimărilor, în România vor fi disponibile 50.000 de doze din acest vaccin.  

Cum se administrează vaccinul antigripal sub forma de spray

Faptul că nu este nevoie să fie injectat, nu înseamnă că nu trebuie mers la medicul de familie. Acest vaccin se eliberează pe bază de prescripţie, iar recomandarea este să fie administrat sub supraveghere medicală, chiar dacă prospectul arată clar cum se foloseşte. Vaccinul se administrează sub formă de doză divizată în fiecare nară. După administrarea unei jumătăţi de doză într-o nară, administraţi cealaltă jumătate de doză în cealaltă nară, imediat sau la scurt timp după. Pacientul poate respira normal în timpul administrării vaccinului.

Cum păstrăm vaccinul care se administrează pe nas

În primul rând, trebuie ştiut faptul că vaccinul se păstrează la frigider (2°C - 8°C). Nu se congelează şi se protejează de lumină. Înainte de utilizare, vaccinul poate fi scos din frigider şi ţinut timp de maxim 12 ore, la o temperatură mai mică de 25°C. Dacă vaccinul nu a fost utilizat după această perioadă de 12 ore, trebuie aruncat, potrivit prospectului de pe pagina Agenţiei Europene a Medicamentului.

Cum arată vaccinul care se administrează pe nas

Vaccinul este disponibil sub formă de suspensie, în cantitate de 0,2 ml, într-un aplicator nazal de unică folosinţă, prevăzut cu un vârf aplicator, capac fără filet pentru protecţia vârfului aplicator (cauciuc sintetic), piston, dop al pistonului (cauciuc butilic) şi un dispozitiv de divizare a dozei.

6 paşi pentru o administrre corectă a vaccinului spray

Vaccinul antigripal care se administează nazal ar trebui administrat tot de persoanele calificate. De obicei medicii de familie se ocupă de vaccinarea populaţie. Iată cum se face corect vaccinul spray:

1. Verificaţi data de expirare

Medicamentul trebuie utilizat înainte de data de pe eticheta aplicatorului.  

2. Pregătiţi aplicatorul

Îndepărtaţi capacul de protecţie din cauciuc al vârfului. Nu îndepărtaţi dispozitivul de divizare

a dozei de la celălalt capăt al aplicatorului.

3. Poziţionaţi aplicatorul

În timp ce pacientul se află în poziţie verticală, introduceţi vârful în interiorul nării pentru a asigura administrarea intranazală.

4. Apăsaţi pistonul

Apăsaţi pistonul printr-o singură mişcare, cât mai rapid posibil, până ce deplasarea acestuia este oprită de dispozitivul de divizare a dozei.

5. Îndepărtaţi dispozitivul de divizare a dozei

Pentru administrarea în cealaltă nară, prindeţi dispozitivul de divizare a dozei şi îndepărtaţi-l de piston.

6. Administraţi spray-ul în cealaltă nară

Introduceţi vârful în interiorul celeilalte nări şi apăsaţi pistonul dintr-o singură mişcare, cât mai rapid posibil, pentru a administra restul de vaccin.

vaccin-antigripal-pe-nas-administrare.jpg

Sunt 6 reguli simple care, daca sunt respectate, administrarea vaccinului sub forma de spray se face în siguranţă
Aşa se administrează vaccinul spray pentru nas
foto: captura website-ul Agenţiei Europene a Medicamentului

Vaccinul antigripal pentru copiii de până la 5 ani ar putea fi compensat

Cea mai uzuală formă de vaccin antigripal disponibil la noi în ţară este cel injectabil. Însă, deşi copiii mici de la 6 luni la 5 ani fac parte din categoria vulnerabilă, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinarea acestora nu este gratuită. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a prezentat, marţi, un proiect-pilot de compensare a vaccinului antigripal pentru copiii din această categorie de vârstă.

”Ca urmare a unor studii pe care le-am făcut de-a lungul timpului, am observat că populaţia dintr-o categorie a cărei protecţie esre recomandată de OMS,adică cei cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani, nu beneficiază în acest moment de vaccinare. Ne-am gândit că ar fi o soluţie să propunem un proiect-pilot pentru introducerea unei compensări a vaccinurilor administrate acestei categorii de vârstă", a spus profesorul dr. Alexandru Rafila.  

Acest document a fost înaintat Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi propune ca prescripţia vaccinului să fie făcută pe un formular de reţetă compensată de către medicul de familie, de către medicul pediatru sau de către medicul de Boli Infecţioase, iar vaccinul achiziţionat în farmacie va fi administrat ulterior de cel care l-a prescris. ”Acest vaccin trebuie introdus pe o listă a medicamentelor compensate”, a explicat profesorul Rafila.

Specialiştii spun că nu se pot produce îmbolnăviri de gripă din cauza vaccinului şi este recomandat ca vaccinarea să se facă în perioada septembrie - noiembrie.

Potivit profesorului Alexandru Rafila, vaccinul antigripal este una dintre cele mai sigure căi de imunizare. Vaccinul se foloseşte de 50 de ani şi sunt "sute de milioane de doze administrate anual".

Citeşte şi: 

Vaccinarea antigripală în Romania. 7 lucruri pe care trebuie să le știi despre imunizare

Care sunt simptomele gripei. Cum poate fi prevenită îmbolnăvirea

Loading...
 
 

Citește și

  • Suntem în plin sezon al gripei şi la doar ”un pas” de epidemie, după cum spun autorităţile. Numărul victimelor a ajuns la 20, după ce ieri a murit un bărbat de 68 de ani din Galaţi. Specialiştii spun să respectăm câteva reguli simple pentru a ne feri de îmbolnăvire, iar unii români s-au conformat şi poartă deja măşti.

  • Creşte de la o zi la alta numărul pacienţilor diagnosticaţi cu viroze şi gripă. Suntem în plin sezon gripal, la doar un pas de declararea epidemiei. În plus, nu ne ajută nici vremea: temperaturile pozitive favorizează circulaţia virusurilor. O vorbă din bătrâni spune că e mai bine să te fereşti decât să tratezi.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1