Rețeta lui Horia Vîrlan pentru murături crocante și 7 sfaturi de aur pentru castraveciori perfecți

Ultima actualizare:

    Horia Vîrlan are o mulțime de idei pentru gospodinefoto: Prima TV
Horia Vîrlan are o mulțime de idei pentru gospodinefoto: Prima TV

Cel mai simpatic bucătar s-a pregătit deja de iarnă, aşa că, dragi gospodine, luaţi aminte şi fiţi cu ochii pe el! Maestrul bucătar Horia Vîrlan, de la Prima TV, e priceput la murături crocante în saramură și nu numai. Ne-a dat cele mai utile sfaturi!

Toamna are un farmec aparte pentru Horia Vîrlan, juratul noii emisiuni "Alege rețeta națională", de la Prima TV. Acum e momentul reţetelor cu dovleac, gutui, prune şi vinete, momentul preparării borcanelor cu zacuscă şi murături, al aprovizionării cu legume şi fructe congelate. Cum le prepară pe toate? Maestrul bucătar ne-a dezvăluit câteva reţete şi trucuri din propria bucătărie.

Trucuri pentru murături perfecte

"Secretele mele. În primul rând, legumele trebuie să fie foarte proaspete, apoi trebuie să fie bine spălate şi zvântate. Sarea folosită este bine să fie de salină (fără iod), iar borcanele trebuie să fie perfect spălate şi opărite. De aici, încolo, nu mai este decât experienţă şi muncă".

Simpaticul bucătar ne-a dezvăluit reţeta murăturilor speciale pe care le-a pus deja în cămară.

  • Ingrediente:  Pentru un borcan de 5 litri sunt necesari: 1,5 kg castraveciori mici, culeşi cu o zi înainte, spălaţi şi zvântaţi bine, 4 ardei iuţi, spălaţi şi zvântaţi bine, 2 buc. conopidă mici spălate, rupte în bucheţele şi zvântate, 3 buc. ardei capia spălaţi şi zvântaţi, 4-6 ardei iuţi roşii spălaţi şi zvântaţi, 3 buc. morcovi medii spălaţi şi zvântaţi, apoi tăiaţi în două, 1 buc. varză roşie mică, spălată şi tăiată în sferturi, 1 căpăţână usturoi curăţat, 1 ţelină medie cu frunze verzi, curăţată şi tăiată felii groase, 3 buc. hrean, 2 crengi de mărar cu floare, 1 l de oţet de murături, 2 l de apă, 3 linguri de sare, 3 linguri de zahăr tos, condimente pentru murături.
  • Preparare: Fierbeţi apa şi oţetul şi amestecaţi cu sarea şi zahărul, iar la sfârşit puteţi adăuga condimente pentru murături. Aşezaţi ½ din mărarul, hreanul, usturoiul şi ardeii iuţi pe fundul borcanului, apoi puneţi, alternând, toate legumele. Adăugaţi restul de mărar, hrean, usturoi şi ardei iute, apoi turnaţi zeama şi scuturaţi bine borcanul pentru a permite bulelor de aer să se elibereze. Puneţi capacul şi aşezaţi borcanul într-un loc răcoros, iar după o lună aveţi murături asortate.

Acum e momentul să-ți aprovizionezi cămara
Acum e momentul să-ți aprovizionezi cămara

Sfaturi pentru castraveți murați crocanți și gustoși

Pentru castraveți murați crocanți și gustoși trebuie să:- speli bine castraveții- să opărești castraveții timp de 15 secunde și să-i scurgi bine de apă- să opărești restul ingredientelor (căței de usturoi, hrean, ardei iute, care este opțional, frunze de vișin)

- să folosești apă curată și fără clor, dar și sare de salină, fără iod- să așezi cu grijă castraveții în borcan, intercalând restul ingredientelor- să torni saramura fierbine deasupra, mișcând borcanul ca să nu rămână bule de aer- saramura se face adăugând o linguriță cu vârf de sare, la litrul de apă


    Acum e momentul să-ți aprovizionezi cămarafoto: Shutterstock
Acum e momentul să-ți aprovizionezi cămarafoto: Shutterstock

Zacuscă cu ciuperci cu vin alb. Rețeta lui Horia Vîrlan

  • Ingrediente: 2 vinete medii, 3 gogoşari curăţaţi, 1 ceapă mare, 4 ciuperci spălate, 1 morcov, 3 căţei usturoi, 1 ţelină mică, 2 foi dafin, un pahar ulei de floarea-soarelui, un pahar vin alb sec, 1 linguriţă pătrunjel tocat, o linguriţă sare, 7-8 boabe de piper. 
  • Mod de preparare: Se coc vinetele în felul următor: se crestează longitudinal începând de la 1,5 cm de cotor, până la 1,5 cm de vârf şi se aşează pe grătarul cuptorului şi se coc 25-30 de minute până când pulpa se desprinde de coajă. Se curăţă vinetele după ce se răcoresc. Se taie ceapa şi ardeii bucăţi şi se dau prin maşina de tocat împreună cu ciupercile şi vinetele. Se rad morcovii pe răzătoarea cu ochiuri mari. 

Într-o cratiţă se încinge uleiul şi se sotează timp de 1 oră, la foc domol, legumele tocate. Se toarnă vinul peste legume, se adaugă foile de dafin, boabele de piper, căţeii de usturoi întregi şi sarea. Fierbeţi la foc domol încă o oră sau până când se ridică uleiul la suprafaţă.

Se lasă zacusca să să răcească şi apoi se presară deasupra pătrunjelul tocat. Se serveşte cu ceapă roşie şi pâine friptă la grătar.

Citește și:

Tartă cu mere. Rețeta franțuzească a Andreei Esca

Zacuscă și murături ca la mama acasă. Cele mai bune rețete și trucuri de preparare

image
image
image
image
image
image
Organizezi un grătar la tine acasă  Iată ce să NU ți lipsească! jpg
Zodiac - horoscop FOTO Shutterstock
maxresdefault jpg
horoscop colaj pixabay jpg
zodii muncitoare jpg
restaurant jpg
cafea boabe premium edream jpg
beneficii sparanghel jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net