Diego Maradona a murit la vârsta de 60 de ani. Fostul fotbalist a făcut stop cardiac

Ultima actualizare:

    Maradona a antrenat ultima dată echipa argentiniană Gimnasia La PlataFoto: Guliver/ GettyImages
Maradona a antrenat ultima dată echipa argentiniană Gimnasia La PlataFoto: Guliver/ GettyImages

O veste șocantă a venit din Argentina: unul dintre cei mai mari jucători din fotbalul mondial, Diego Armando Maradona (60 de ani) a murit! Potrivit celor mai importante ziare din Argentina, „Clarin” și „La Nacion”, acesta a fost victima unui stop cardiac. În Argentina s-a decretat trei zile de doliu național.

S-a precizat că deşi mai multe ambulanţe s-au deplasat la locuinţa fostului fotbalist din cartierul San Andres, acesta nu a mai putut fi salvat. 

Fost selecționer al echipei sud-americane, Cesar Luis Menotti (82 de ani) a comentat la aflarea veștii: „Nu pot să cred. Este teribil”. Acesta a câștigat titlul mondial cu Argentina, în 1978. De asemenea, Federaţia Argentiniană de Fotbal (AFA) a postat, pe Twitter, un mesaj de condoleanţe: “Federaţia Argentiniană de Fotbal, prin intermediul președintelui Claudio Tapia, îşi exprimă durerea profundă după moartea legendei noastre, Diego Armando Maradona. Vei fi mereu în inimile noastre”.

Și alți oameni, dar și cluburi de fotbal au transmis mesaje de condoleanțe. „2020, ce an...  Să ai odihnă, patron!”,  a scris Samuel Eto'o. „De departe, cel mai bun jucător al generației mele și fără îndoială cel mai mare din toate timpurile. După o viață încărcată, dar tumultuoasă, sper că va găsi în sfârșit un pic de liniște în mâinile Domnului”, a scris fostul internațional englez  Gary Lineker. „O zi tristă pentru cei care iubesc fotbalul. Nu va exista un alt jucător ca Maradona. Drum bun, zeule!”, a notat și Guti, fostul jucător al lui Real Madrid și al Spaniei.  

Citește și:

Maradona, fotbalist de geniu cu o viață personală de coșmar: divorț, copil din flori, acuzații de violență

Maradona a fost supus unei operații pe creier la începutul lunii

Supus unei operaţie pe creier, în 3 noiembrie, Diego Armando Maradona a fost externat după nouă zile. Potrivit ole.com.ar, fostul fotbalist argentinian a părăsit într-o ambulanţă clinica din Olivos, în faţa căreia s-au adunat numeroşi fani şi fotoreporteri. Campionul mondial din 1986 a fost transportat la o reşedinţă din districtul Nordelta, în apropiere de Buenos Aires, aproape de locul în care locuiesc fiicele lui şi unde îşi va continua recuperarea.Antrenor al echipei argentiniene Gimnasia, Maradona a împlinit, în 31 octombrie, 60 de ani. El nu a putut sărbători aşa cum şi-ar fi dorit, după ce a fost contact cu un caz pozitiv COVID-19. Ulterior, a fost internat iniţial într-un spital din La Plata, suferind de anemie şi deshidratare. Apoi a fost transferat la o clinică din Olivos pentru intervenţia pe creier. În 3 noiembrie, Maradona a fost operat cu succes pe creier, fiindu-i îndepărtat un hematom subdural, descoperit în urma unei investigaţii. Hematomul ar fi fost produs "de un traumatism” şi ar putea fi rezultatul unei lovituri pe care fostul fotbalist a suferit-o în ultima vreme.

Maradona a câștigat titlul mondial cu Argentina

Diego Armando Maradona s-a născut în 30 octombrie 1960, în Lanus, Provincia Buenos Aires, Argentina. El a fost al patrulea copil și primul băiat al lui Diego Chitoro Maradona (1928-2015) și Dalmei Salvadora Franco (1930-2011). El a impresionat de mic copil prin calitățile sale fotbalistice, demonstrate în meciurile pe care le disputa pe stradă.  La 10 ani, a fost remarcat de un agent de jucători, Francis Cornejo, care l-a integrat într-o echipă de copii a clubului local Argentinos Juniors. Pe când avea 12 ani, a declarat într-un interviu că visează să câștige titlul mondial cu Argentina. Ceea ce s-a întâmplat mai apoi.Înainte de a împlini 16 ani, și-a făcut debutul ca fotbalist profesionist la Argentinos Juniors. Cu toate că n-a câștigat niciun titlu cu aceasta, a marcat 115 goluri în 166 de meciuri disputate. În cariera sa, a jucat pentru Argentinos Juniors (1976-1980), Boca Juniors (1981, 1995-1998), FC Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), FC Sevilla (1992-1993) şi Newell's Old Boys (1993-1994). Talentul său l-a impus rapid în prima reprezentativă pentru care a debutat în 27 februarie 1977, la 16 ani, într-un meci cu Ungaria. Cu toate acestea, César Luis Menotti nu l-a reținut în lotul pentru Campionatul Mondial din 1978, considerând că este prea tânăr. Un an mai apoi, a fost căpitan al reprezentativei de tineret care a câștigat titlul mondial după 3-1 în finala cu URSS. Maradona a fost declarat cel mai valoros fotbalist al turneului. A jucat pentru naţionala Argentinei 91 de meciuri şi a marcat 34 de goluri. A participat la patru turnee finale ale Campionatului mondial de fotbal FIFA., incluzând Cupa Mondială din 1986, când, în calitate de căpitan de echipă, a condus Argentina spre titlul final, învingând în ultimul act Republica Federală Germană şi câştigând Balonul de Aur, premiul pentru cel mai bun jucător al turneului.

Maradona și ”Mâna lui Dumnezeu” de la Cupa Mondială din 1986

La turneul final al CM din 1986, în meciul pentru sferturile de finală, disputat împotriva Angliei, a marcat cele două goluri care au asigurat victoria Argentinei (2-1). Primul gol a fost înscris cu mâna, ceea ce l-a făcut pe Maradona să vorbească ulterior despre „Mâna lui Dumnezeu”. Al doilea gol a fost reușit după o cursă de aproximativ 60 de metri în care a driblat şase jucători englezi, gol care a fost desemnat ulterior „Golul secolului XX”.

Citește și:

Diego Maradona și-a amintit, în vară, de meciul cu România de la CM 1990

Ultima fotografie cu Diego Maradona în viață

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net