Vaccinul BCG poate stopa coronavirusul? Ce spune un cercetător român

Ultima actualizare:

    Cercetătorul Mihai Netea este profesor de biologie experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen foto: Captură digi 24
Cercetătorul Mihai Netea este profesor de biologie experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen foto: Captură digi 24

Oamenii de știință fac cercetări să vadă dacă vaccinurile împotriva altori boli ar putea oferi o mică protecție împotriva coronavirusului până când se va descoperi o soluție mai precisă pentru imunizare. Vaccinul BCC pare să dea rezultate. Cercetătorul Mihai Netea, profesor de biologie experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen spune că sunt șanse ca acesta să ajute în lupta cu virusul periculos.

Teoretic,  vaccinurile sunt concepute pentru a viza o anumită boală. Dar serurile făcute folosind tulpini vii de bacterii sau viruși par să impulsioneze prima linie de apărare a sistemului imunitar, un mod mai general de a proteja împotriva germenilor. Nu există încă dovezi că folosirea unor vaccinuri utilizate pentru alte boli ar reînnoi suficient sistemul imunitar pentru a învinge noul coronavirus. Dar, având în vedere că se preconizează că un nou vaccin va dura 12 până la 18 luni, unii cercetători spun că este timpul să ia în calcul și o astfel de abordare, începând cu un vaccin contra tuberculoze, scrie nytimes.com.

Dr. Mihai Netea de la Centrul Medical al Universității Radboud din Olanda susține că „Aceasta este încă o ipoteză”.  Dar, dacă funcționează, „ar putea fi un instrument foarte important pentru a acoperi această perioadă periculoasă până când vom avea pe piață un vaccin adecvat, specific”.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat să nu se utilizeze vaccinul împotriva Tuberculozei pentru COVD-19, până când studiile nu dovedesc că funcționează.În Olanda a început un studiu prin care 1.500 de oameni, lucrători medicali, vor fi vaccinați sau revaccinați BCG. Cercetătorul Mihai Netea, profesor de biologie experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, coordonează acest proiect.„Ceea ce am fi făcut în mod normal într-un an și jumătate am făcut acum într-o lună și jumătate”, a spus Mihai Netea, miercuri seara, la Digi24, referindu-se la acest studiu.„Speranțele sunt mari, în sensul că până acum acest vaccin a arătat că poate scădea numărul de boli respiratorii, de infecții respiratorii la copii, la fel și la adulți, cu alte tipuri de virusuri și noi sperăm să avem același rezultat și în cadrul studiului pe care îl facem la personalul medical din Olanda. În acest moment, nu putem spune însă dacă acest vaccin va avea sau nu va avea succes. Bineînțeles, toată lumea speră acest lucru, dar nu putem da niciun procentaj cam cât la sută este șansa să fie de succes”, a subliniat Mihai Netea la Digi24.

Cum poate să ajute vaccinul BCG

Potrivit cercetătorului,  sunt mai multe tipuri de schimbări imunologice care au loc în infecția cu noul coronavirus. Sunt anumite componente ale sistemului imun care încep să nu mai meargă bine, încep să fie deficitare. De pildă, limfocitele scad foarte puternic, dar nu numai limfocitele, ci și o anumită componentă a răspunsului împotriva virusurilor, interferonii, care nu lucrează cum ar trebui să o facă. În schimb, are loc o inflamație foarte puternică sistemică, ce poate duce la probleme pulmonare.

„Ceea ce poate face vaccinul BCG, ceea ce sperăm noi să poată face este să contracareze această deficiență imunitară care există la pacienții care fac infecții, în așa fel încât să existe o apărare imună mai puternică, virusul să se multiplice mai puțin ușor, deci să nu poată să se răspândească în corp la fel de ușor și oamenii să facă o boală mai ușoară sau poate chiar să nu o simtă deloc, să nu aibă simptome. Deci fiecare va fi, dacă se întâlnește cu virusul, infectat, dar dacă sistemul imunitar primește un stimulus, în așa fel încât să poată respinge, să poată inhiba mai puternic multiplicarea virală, acest lucru poate duce ca omul respectiv să aibă simptome mai ușoare sau chiar deloc”, a arătat Mihai Netea.

Medicul român a mai explicat că infectările cu noul cornavirus au explodat în Olanda după vacanța din luna februarie, cînd oamnii au plecat la schi, fie în Austria, fie în Italia, fie în Elveția. Apoi a fost un carnaval în sudul Olandei. Evident că și olandezii întorțși din Italia au participat la evenimentul respectiv ceea ce a fpcut ca boala să explodeze în scurt timp. Din fericire, sistemul sanitar s-a repliat repede pe situație și bolnavii au fost tratați .

Referitor la măsurile din România, cercetătorul a spus că acestea sunt foarte bune și că restricțiile au fost impuse la timp.

Când scăpăm de coronavirus?

Potrivit cercetătorului Mihai Netea, vaccinarea ar aduce epidemia sub control.

„Noi sperăm ca mult mai devreme să avem vaccin și fie către sfârșitul anului, fie - dacă avem mare noroc și de exemplu BCG-ul sau alte vaccinuri (în Statele Unite, în afară de BCG se mai încearcă un vaccin vechi, vechiul vaccin împotriva poliomielitei, se pare că și el ar putea avea aceleași efecte, deci aceste vechi vaccinuri care dau o stimulare puternică a întregului sistem imun vor fi testate amândouă pe termen scurt), dacă avem noroc ca unul din ele să dea rezultate foarte bune, atunci vom avea un vaccin mult mai repede decât ne așteptam. Dacă nu, va trebui să așteptăm vaccinul nou, care va fi standard și care va dura un an, un an și jumătate până îl punem pe piață. În acel moment, lumea va fi vaccinată și epidemia va intra sub control”, a spus profesorul Mihai Netea.

Cercetări similare sunt și în alte părți ale lumii. În Australia, 4.000 de cadre medicale vor face parte din cercetare, iar 700 dintre acestea au primit deja vaccinul BCG, mai arată nytimesc.com. La Institutele Naționale de Sănătate din SUA, cercetătorii se află în discuții mai vechi referitor la propunerile de studiu a vaccinurilor TBC și poliomielită ca o posibilă apărare împotriva COVID-19. Însă trebuie avută mare grijă. Vaccinurile vii sunt riscante pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit și nu ar trebui încercate împotriva COVID-19 în afara unui studiu de cercetare, a spus dr. Denise Faustman, șefa de imunobiologie de la Spitalul General Massachusetts, care planifică un studiu cu vaccinul pentru Tuberculoză.

BCG este administrat mai ales nou-născuților din țările în curs de dezvoltare și oferă doar o protecție parțială împotriva tuberculozei, o infecție bacteriană. Dar studiile observaționale au arătat în copilărie, copiii vaccinați au avut o supraviețuire globală mai bună, inclusiv din cauza virusurilor respiratorii.

Citește și: 

Există șansa de a opri coronavirusul. Această contagiune are o slăbiciune

LIVE CORONAVIRUS. Germania relaxează restricțiile din 20 aprilie. Cifre în scădere în Italia și Spania

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net