Vaccinul AstraZeneca. Tot ce trebuie să știm despre administrare, eficiență și efecte adverse

Ultima actualizare:

    Vaccinul Astrazeneca a ajuns miercuri în RomâniaSursa foto: Shutterstock
Vaccinul Astrazeneca a ajuns miercuri în RomâniaSursa foto: Shutterstock

Vaccinul Astra Zeneca este al treilea vaccin anti Covid-19 care a ajuns în România și cu care ne vom imuniza. Este diferit de celelalte două seruri - cel de la Pfizer BioNtech și cel produs de compania Moderna - din multe puncte de vedere: nu este fabricat pe bază de ARN mesager, rapelul se efectuează într-un interval de până la 12 săptămâni de la prima injectare, iar condițiile de depozitare sunt mai accesibile.

Vaccinul AstraZeneca este fabricat dintr-o versiune slăbită a unui virus comun pentru răceală, cunoscut sub numele de adenovirus, de la cimpanzei. A fost modificat pentru a semăna mai mult cu coronavirusul - deși nu poate provoca boli. Odată injectat, serul învață sistemul imunitar al organismului cum să lupte împotriva virusului real.

Vaccinul determină sistemul natural de apărare al organismului să producă anticorpi și globule sanguine albe specializate, care să acționeze împotriva virusului, asigurând astfel protecție împotriva COVID-19, potrivit prospectului pus la dispoziție de Agenția Națională a Medicamentului. Nicio componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19.


    Vaccinul Oxford-AstraZeneca se administrează în două doze, iar până la rapel pot trece maximum 12 săptămâni
Vaccinul Oxford-AstraZeneca se administrează în două doze, iar până la rapel pot trece maximum 12 săptămâni

Cum se administrează vaccinul AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca este administrat sub formă de injecție a 0,5 ml într-un mușchi (de obicei în partea superioară a brațului). În timpul și după fiecare administrare injectabilă a vaccinului, medicul sau asistenta țin pacientul sub observație timp de aproximativ 15 minute, pentru a monitoriza apariția semnelor unei reacții alergice. Vaccinul este administrat în două doze, iar rapelul se face într-un interval de 4-12 săptămâni de la prima injecție. Important de știut este faptul că odată ce ai primit prima doză de vaccin AstraZeneca, rapelul se va face numai cu același vaccin. Această regulă este valabilă în cazul tuturor vaccinurilor.Este important să revii pentru a primi și a doua doză. În caz contrar, nu vei fi complet imunizat. 

O doză (0,5 ml) conține adenovirus preluat de la cimpanzeu care codifică glicoproteina S (spike) a SARS-CoV-2 , nu mai puțin de 2,5 × 108 unități infecțioase. Producătorii arată că acest medicament conține organisme modificate genetic (OMG). De asemenea, mai conține L-histidină, clorhidrat de L-histidină monohidrat, clorură de magneziu hexahidrat, polisorbat 80 (E 433), sucroză, edetat disodic (dihidrat), apă pentru preparate injectabile.


    Ca orice alt vaccin, și serul celor de la AstraZeneca poate avea efecte adverse
Ca orice alt vaccin, și serul celor de la AstraZeneca poate avea efecte adverse

Care sunt reacțiile adverse posibile

Potrivit prospectului, vaccinul poate să aibă reacții adverse la fel ca toate medicamentele deși nu apar la toate persoanele. Dacă ai o reacție alergică severă precum senzație de leșin sau stare confuzională, modificări ale ritmului bătăilor inimii, dificultăți la respirație, respirație șuierătoare (wheezing), umflare a buzelor, feței sau gâtului, urticarie sau erupție pe piele, greață sau vărsături, durere de stomac. Prospectul vaccinului AstraZeneca arată că pot apărea mai multe tipuri de reacții adverse.

CITEȘTE ȘI: Vaccinul Oxford- AstraZeneca. Cum funcționează și de ce este diferit de Pfizer și Moderna. 8 întrebări și răspunsuri

Reacții adverse foarte frecvente

Foarte frecvente - pot afecta mai mult de 1 persoană din 10: sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției, senzație de oboseală (fatigabilitate) sau stare generală de indispoziție, frisoane sau senzație de febrilitate, durere de cap, greață (senzație de rău), durere articulară sau musculară

Reacții adverse frecvente

Reacțiile adverse frecvente pot afecta 1 din 10 persoane: umflare sau înroșire la nivelul locului de administrare a injecției, febră (>38°C), vărsături (stare de rău) sau diaree

Reacții adverse mai puțin frecvente

Reacțiile adverse mai puțin frecvente pot afecta 1 din 100 de persoane:somnolență sau amețeli, scădere a poftei de mâncare,umflare a ganglionilor limfatici, transpirație excesivă, mâncărimi ale pielii sau erupții pe piele.


    Alexandru Rafila a precizat că vaccinul AstraZeneca este eficient pentru grupa de vârstă 18-55 de ani
Alexandru Rafila a precizat că vaccinul AstraZeneca este eficient pentru grupa de vârstă 18-55 de ani

Cât de eficient este serul de la AstraZeneca

Alexandru Rafila a declarat că „vaccinul AstraZeneca este un vaccin eficace la persoanele din categoria celor între 18 şi 55 de ani. Este vorba de grupa de populaţie la care s-au făcut studiile clinice şi pe care există studii de siguranţă şi de eficacitate. E foarte interesant, am citit un articol referitor şi la vaccinul de la Pfizer, de exemplu, şi se pare că în teren, atunci când îl folosim în mod real, cele două vaccinuri sunt superpozabile, adică răspunsul imun protector după prima, respectiv după a doua doză, este asemănător la vaccinul Pfizer şi la vaccinul AstraZeneca”. 

Eficiență vs eficacitate 

Rafila a mai precizat că cele trei vaccinuri aprobate în acest moment sunt „extrem de utile” şi trebuie administrate aşa cum recomandă producătorii. „Noi discutăm de două lucruri diferite – eficacitatea este performanţa în timpul unui studiu clinic, iar eficienţa este performanţa în viaţa reală. Un vaccin se conservă mai greu, se manipulează mai greu şi atunci sigur că eficienţa este ceva mai mică decât eficacitatea, altul care se manipulează mai uşor, este mai stabil, are o eficienţă mai apropiată de eficacitatea obţinută în studiul clinic. Coroborând toate aceste lucruri, cred că toate cele trei vaccinuri aprobate în acest moment sunt extrem de utile şi ele trebuie administrate aşa cum recomandă producătorii”, a explicat Alexandru Rafila.

CITEȘTE ȘI: Primele doze de vaccin de la AstraZeneca se distribuie duminică în ţară. În ce orașe va ajunge serul

Africa de Sud renunță la vaccinul produs la Oxford

Autoritățile din Africa de Sud au decis să oprească imunizările cu AstraZeneca, deoarece vaccinul nu oferă decât o protecție minimă împotriva cazurilor ușoare și medii de infectare cu tulpina sud-africană a virusului. Ministrul Sănătății din Africa de Sud a spus că Guvernul așteaptă sfaturi de la specialiști după ce testele făcute la Universitatea Witwatersrand au arătat rezultate dezamăgitoare în ceea ce privește efectele vaccinului AstraZeneca. Autoritățile din Africa de sud intenționau să folosească doze AstraZeneca pentru imunizarea angajaților din sănătate. Până la urmă, aceștia vor fi vaccinați cu vaccinuri Johnson & Johnson și Pfizer, susțin jurnaliștii de la Reuters.


    OMS recomandă imunizarea cu AstraZeneca și persoanelor mai în vârstă de 55 de ani
OMS recomandă imunizarea cu AstraZeneca și persoanelor mai în vârstă de 55 de ani

Ce recomandă Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea vaccinului AstraZeneca, dezvoltat de Universitatea din Oxford, și pentru persoanele de peste 65 de ani. Experții OMS susțin că dozele pot fi folosite chiar și în țările în care există cazuri de infectare cu noile tulpini de coronavirus. Și administrarea celor două doze la distanțe mai mari este recomandată de experții OMS, așa cum se întâmplă în Marea Britanie. Aceștia spun că în acest mod eficacitatea vaccinului este mai mare, scrie BBC.

„Nu există niciun motiv să nu recomandăm utilizarea acestuia chiar și în țările care au noile mutații”, a spus dr. Alejandro Cravioto, președintele grupului de experți al OMS.

Recomandările OMS vin în contextul în care vaccinul AstraZeneca s-a confruntat cu mai multe probleme, pentru că nu ar fi eficient la persoanele în vârstă sau în țările unde sunt prezente tulpinile din Marea Britanie sau Africa de Sud.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net