Patru soluții pentru persoanele de peste 65 de ani! Uite unde poți suna dacă ai nevoie de ajutor

Ultima actualizare:

    Persoanele de peste 65 de ani se vor putea deplasa la cumpărături în intervalul orar 11.00-13.00INQUAM Photos / Alberto Grosescu
Persoanele de peste 65 de ani se vor putea deplasa la cumpărături în intervalul orar 11.00-13.00INQUAM Photos / Alberto Grosescu

Noi măsuri și restricții au fost anunțate în contextul pandemiei de coronavirus. Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat marţi, 24 martie, că a emis Ordonanţa militară nr 3 care, printre altele, limitează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea au voie să părăsească domiciliul doar în intervalul orar 11.00-13.00. Măsurile intră în vigoare de miercuri, de la ora 12:00. Există însă și soluții care vin în sprijinul acestei categorii de persoane: numere de telefoane speciale, voluntari sau măsuri speciale luate de centrele comerciale.

"Circulaţia celor peste 65 de ani este permisă între orele 11-13 strict pentru: cumpărături, pentru asistenţă medicală, pentru îngrijirirea unui minor etc. Circulaţia persoanelor peste 65 de ani este permisă şi în afara orele 11-13 dacă acest lucru se va face în interes profesional sau pentru realizarea de activităţi agricole. Angajaţii vor dovedi deplasarea la serviciu prezentând legitimaţia de serviciu sau adeverinţă semnată de angajator. Adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe propria răspundere pot fi prezentate şi de pe telefon sau tabletă", scrie în Ordonanţa militară nr 3, care lămurește confuzia creată peste zi, după ce, la ora 12.00, președintele Klaus Iohannis declarase că "persoanele de peste 65 de ani vor trebui, în interesul lor propriu, să stea tot timpul acasă". 

Astăzi, după intervențiile lui Klaus Iohannis și Ludovic Orban, s-au înmulțit și soluțiile pentru cei vârstici, anunțate fie de servicii ale primăriilor, de ONG-uri, voluntari sau de marile centre comerciale. 

Cumpărături pentru vârstnici, persoane cu handicap și familii monoparentale

Angajații DGASMB (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti) vor cumpăra și livra medicamente și alimente pentru vârstnici, persoane cu handicap și familii monoparentale. Numărul la care pot suna bucureștenii este 0800821218 de luni până vineri între 9.00 și 17.00. Persoanele cu deficiențe de auz pot folosi numărul de telefon 0753.772.406. „Cheltuielile vor fi suportate de persoanele care solicită ajutor, iar voluntarii și angajații DGASMB vă ajută să evitați deplasările și locurile aglomerate și, în consecință, să reduceți riscul de expunere la epidemia de coronavirus. Pentru persoanele care au nevoie și de donații în medicamente sau/și alimente, luăm legătura cu fundații, asociații și companii, în limita disponibilității acestora”, a anunțat primarul Capitalei Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Primăria Sectorului 6 distribuie alimente și produse sanitare

Pentru vârstnici singuri, care au nevoie de ajutor, primăria Sectorului 6 a pus la dispoziţia lor numărul de telefon 0316208017. Aici pot suna pentru a cere informare, consiliere şi sprijin constând în servicii de urgenţă. Click! a scris pe larg aici despre acțiunile de ajutorare destinate persoanelor de vârsta a treia, din sectorul 6 al Capitalei.

Mega Image aloca linia Suna Mega! pentru cumpărături la domiciliu pentru vârstnici

Pe toată perioada măsurilor de urgență COVID-19, la numărul de telefon 0800.410.900, care poate fi apelat în mod gratuit, non-stop, operatorii din call-center-ul Sună Mega! vor prelua apelurile persoanelor care se află în indisponibilitatea de a se deplasa și, în funcție de adresa la care locuiesc, le vor redirecționa către asociații și organizații care asigură livrări gratuite cu ajutorul voluntarilor. „În aceste momente dificile, ne dorim să sprijinim cât mai mult oamenii care au cea mai mare nevoie în comunitățile din care facem parte și să venim cu soluții sigure pentru ei. În continuare, siguranța angajaților și clienților noștri este foarte importantă, iar această inițiativă vine în întâmpinarea recomandărilor și eforturilor autorităților de a limita extinderea COVID-19 la persoanele cu risc crescut de infectare. Salutăm pe această cale inițiativele civice pentru ajutorul acestor persoane și apelăm, încă o dată, la implicarea, responsabilitatea și înțelegerea întregii comunități pentru a trece cu bine, împreună, peste această perioadă”, declară Mircea Moga, CEO Mega Image.

“Cumpărături la ușa ta” a lansat numărul unic pentru preluarea solicitărilor

“Cumpărături la ușa ta” este o inițiativă voluntară care livrează la domiciliu persoanelor în vârstă sau nedeplasabile pachete de alimente de strictă necesitate, pentru ca mult mai mulți oameni să poată rămâne acasă, în siguranță. Serviciile sunt disponibile în București și județul Ilfov și sunt gratuite, dar costul cumpărăturilor se achită la livrare voluntarilor, conform bonului de casă. “Cumpărături la ușa ta” a lansat numărul unic pentru preluarea solicitărilor:  0727. 03. 03. 03 ! Astfel, 20 de voluntari vor prelua apelurile între orele 8:00 și 21:00 și 10 echipe de livrare vor distribui cumpărăturile. Ei sunt primele echipe din rândul celor peste 200 de voluntari care și-au  manifestat disponibilitatea de a ajuta.

Citește și:

Fratele Danei Rogoz, medic de boli infecțioase, apel tranșant: «Țineți acasă toate persoanele de peste 70 de ani»

Fiul pastorului arădean ucis de coronavirus: "Nu ştim dacă vom putea să ne luăm rămas bun de la el"

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net