Situație dramatică la un cămin de bătrâni din Galați. Angajații au demisionat, mai e mâncare doar pentru 3 zile

camin-batrani-galati.jpg

camin de batrani din galati
Căminul de bătrâni ”Sf. Ilie” din Galați se află într-o situație dramatică
foto: Monitorul de Galați

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit, marți, despre situația dramatică dintr-un azil privat de la Galați, unde doi bătrâni au murit din cauza coronavirusului, angajații și-au dat demisia, iar rezervele de hrană mai ajung doar pentru trei zile.

Ministrul Sănătăţii a declarat, marţi, la Braşov, că a discutatcu ministrul Muncii despre situaţia de la căminul pentru persoane vârstnice din Galaţi. 

"Am discutat şi cu doamna ministru al Muncii, Violeta Alexandru, este o situaţie în care cei care lucrau acolo au abandonat lucrul, să spun aşa, urmează să facă reîncadrări, sunt ai noştri, sunt instituţionalizaţi şi trebuie şi trataţi, trebuie supravegheaţi şi trebuie şi avut grijă pe partea medicală”, a declarat Nelu Tătaru.

Doi bătrâni au murit și alte 26 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus

Prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avrămescu, a solicitat autorităţilor centrale găsirea unei soluţii legale pentru ca azilul privat de la Galaţi, unde doi bătrâni au murit din cauza coronavirusului, iar alte 26 de persoane, vârstnici şi angajaţi, sunt infectate, să fie preluat de instituţiile statului. Solicitarea vine după ce, potrivit administratorului azilului, în unitate ar mai fi alimente pentru masa bătrânilor doar pentru trei zile.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a declarat, marţi, că, dacă se va identifica de către autorităţile centrale calea legală de preluare a azilului, acesta va fi preluat fie de DGASPC, fie de AJPIS.

La solicitarea DSP Galaţi, marţi a fost aprobată detaşarea a 10 asistente şi 12 infiermiere la Căminul de bătrâni "Sf. Ilie'' din Galaţi.

Coronavirusul, adus în azil chiar de directoarea centrului

După cum a rezultat din ancheta epidemiologice declanşată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, virusul a ajuns la azilul din Galaţi (unde erau găzduite 130 de persoane) după data de 20 martie, pacientul zero fiind chiar directoarea centrului. 

„Ca şi cronologie, pornind de la doamna director a căminului, care acum este internată la Spitalul de Boli Infecţioase, contact cu caz confirmat, soţul ei, întors din Turcia, din perioada 13-20 martie, care ulterior a decedat în 3 aprilie”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Soţul directoarei avea 61 de ani, suferea de diabet zaharat tip II, hipertensiune şi boală hepatică cronică, şi a ajuns la Serviciul Judeţean de Urgenţe Galaţi pe data de 26 martie 2020, adică la 6 zile de la întoarcerea în România. 

În tot acest timp, a intrat în contact cu mai multe persoane, deoarece Turcia nu era pe lista ţărilor care impuneau izolarea celor veniţi de acolo. La rândul lor, cei care au interacţionat direct cu bărbatul şi-au continuat activitatea ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Abia din 26 martie, când bărbatul a fost confirmat pozitiv, s-a dispus izolarea în cazul acestora.

Chiar dacă lucrurile păreau grave încă din data de 26 martie, la azil nu s-au luat măsuri de carantină pentru respectivul focar de COVID-19. Personalul a fost dotat cu echipament de protecţie (de o calitate destul de slabă), bătrânii au fost opriţi de la deplasări, dar au continuat să locuiască în camere cu câte 3-4 paturi şi au interacţionat între ei zilnic. Nu a existat niciun fel de izolare, nici măcar după ce, pe 29 martie, directoarea a fost şi ea confirmată pozitiv.

Citește și:

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA. 197 de decese! Autoritățile investighează raportările întârziate de la Arad

Uite unde este interzis să ieși pe stradă fără mască de protecție. Lista județelor în care acoperirea nasului și a gurii este obligatorie


 

Loading...

Citește și

  • Harta Romaniei coronavirus

    Raed Arafat ne îndeamnă pe toți să purtăm mască de protecție la nas și la gură, chiar și improvizată, atunci când ieșim afară din casă și mergem în spații publice. Conștient de faptul că măștile de unică folosință nu se mai găsesc de mult timp în farmacii, secretarul de stat ne recomandă să ne protejăm folosind fiecare ce avem la îndemână: fulare, eșarfe, batiste, alte materiale textile care ar putea împiedica virușii să se răspândească în aer atunci când tușim sau strănutăm.

  • Ne-am mirat de italienii din Napoli, care au sfidat restricțiile carantinei și au ieșit cu miile pe străzi, i-am arătat cu degetul pe britanicii care au făcut băi de soare în parcurile londoneze, însă nici noi nu suntem un exemplu de disciplină și răbdare. Fotoreporterii Click! au luat la pas Capitala și au surprins imagini pe care nu le vezi pe Internet. Unii români își văd de viața lor obișnuită, alții încearcă să-și vândă bunurile la amanet, pentru a se ajunge cu banii.