În jur de 10 mii de oameni în Piața Victoriei pentru marcarea zilei de 10 august!

inquam-photo-bucuresti-protest-10-august-2019-118220.jpg

Mitingul diasporei a reușit să strângă, până la ora 19:00, 5000 de manifestanți
Foto: Inquam Photos

Manifestația care marchează un an de la reprimarea violentă a protestelor diasporei din 10 august a început, sâmbătă, în Piața Victoriei, unde până la orele 19:00 s-au adunat peste 5.000 de protestatari. Sunt anunțate proteste în Capitală, dar și în alte mari orașe ale țării, la un an de la manifestaţiile antiguvernamentale terminate cu interventia brutală a jandarmilor.

UPDATE ora 22:20- Până în acest moment nu au fost raportate incidente de violență, în afara cazului izolat menționat anterior. 22:15 a fost ora declarată de organizatori pentru încheierea activității din Piața Victoriei, oamenii părăsind, treptat, zona. 

UPDATE ora 20:44- 15 mii de manifestanți s-au adunat în Piața Victoriei. Și în alte orașe din țară protestatarii au ieșit în stradă. 

UPDATE ora 20:30- 10 mii de oameni scandează în acest moment în Piața Victoriei. Patru persoane au fost duse în total la secția de poliție. Unul dintre ai a fost ridicat pe sus pe jandarmi pentru injurii. Un altar a fost creat în Piață în memoria victimelor din cazul Colectiv, din cazul Caracal, dar și pentru răniții din timpul protestelor violente de anul trecut.

UPDATE ora 20:20-Încă un protestatar a fost ridicat de jandarmi. 

UPDATE ora 20:00- Surse citate de Digi 24 susțin că la această oră s-ar afla în jur de 8500 de manifestanți în Piața Victoriei. Pianistul german Davide Martello, care a cântat și la protestele de anul trecut din 10 august, și-a făcut și el apariția în Piață, printre protestatari, anulându-și câteva concerte pentru a participa la mitingul Diasporei din România. 

davide-martello.jpg

Pianistul german Davide Martello
Foto: Inquam Photos

Timpul a trecut, dar cetățenii nu au uitat! La un an de la protestele antiguvernamentale pașnice din Piața Victoriei, din data de 10 august, care s-au soldat cu represalii controversate din partea Jandarmeriei Române, care a folosit nejustificat gaze lacrimogene și a bătut manifestanți care nu reprezentau o amenințare, românii de pretutindeni s-au adunat din nou în număr mare pentru o altă demonstrație pe străzile Bucureștiului, având în vedere că nici în ziua de azi vinovații nu au fost trași la răspundere. 

rares-bogdan2-1024x576.jpg

Rareș Bogdan, în mijlocul protestatarilor din Piața Victoriei
Foto: Captură Video

altar-piata-victoriei.jpg

Un altar a fost creat în Piața Victoriei pentru victimele de la Caracal, din Colectiv și 10 august 2018
Foto: Facebook

Peste 5000 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei din Capitală 

Jandarmii spun că și-au învățat lecția după protestele care au degenerat anul trecut, iar anul acesta nu mai vor incidente la mitingul din Piața Victoriei. „Misiunea noastră va fi dialogul”, au transmis sâmbătă, 10 august, reprezentanții Jandarmeriei, potrivit Digi 24. 

inquam-photo-bucuresti-protest-10-august-2019-118230.jpg

„România, trezește-te!”, este mesajul unuia dintre manifestanți
Foto: Inquam Photos

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a precizat că „dispozitivele de jandarmi vor fi adaptate pentru asigurarea condiţiilor optime şi normale de desfăşurare a acestor manifestări publice". Acestea vor fi „instalate în obiectiv" începând cu ora 14.00. 

„Recomandarea noastră este de a respecta legea, de a ne comunica deschis, transparent şi rapid orice aspect care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice”, a mai spus acesta. 

Asupra unui bărbat a fost găsit un cuțit 

Peste cinci mii de persoane s-au strâns momentan în Piața Victoriei, iar jandarmii au instalat filtre în fața guvernului pentru controlul celor cu bagaje voluminoase, potrivit g4media.ro. Până la ora 19:00 nu s-au raportat incidente majore, cu excepția unei persoane care a fost reținută după ce asupra sa a fost găsit un cuțit. Bărbatul a fost audiat în acest sens. 

Oamenii poartă pancarte cu diverse mesaje şi steaguri, cer demisia Guvernului, au fluiere şi vuvuzele. Actualul guvern şi Jandarmeria, în corelație cu violențele de anul trecut, sunt ţinta scandărilor protestatarilor. Manifestanţii au început să se adune în Piaţa Victoriei încă de la orele prânzului.

cutitul-gasit-asupra-unui-protestatar-e1565451878681-300x258.jpeg

Asupra unui protestatar a fost găsit un cuțit
Foto: Captură Video

 

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1