A pus centrala termică peste o pictură veche de 193 de ani. Biserica este monument istoric

pictura-biserica-targu_jiu.jpg

pictura-biserica-targu_jiu
Un instalator a montat o centrală termică exact pe pictura originală a doi dintre ctitorii Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Târgu Jiu
FOTO: adevarul.ro

O pictură interioară a Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Târgu Jiu, lăcaş de cult vechi peste 200 de ani, care se află pe lista monumentelor istorice, a fost distrusă de un instalator care a montat o centrală termică.

O pictură interioară a Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Târgu Jiu, lăcaş de cult vechi peste 200 de ani, care se află pe lista monumentelor istorice, a fost distrusă.

A pus centrala termică peste o pictură veche de 193 de ani

Un instalator  a montat o centrală termică exact pe pictura originală a doi dintre ctitorii Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Târgu Jiu, scrie adevarul.ro. Instalatorul nu s-a oprit aici şi a montat coşul pentru evacuarea gazelor fix între picioarele celui care a contribuit la ridicarea lăcaşului de cult.

biserica_targu_joi-pictura_veche.jpg

biserica_targu_joi-pictura_veche
Pictura veche de 193 de ani a fost restaurată cu centrala pe perete
FOTO: adevarul.ro

Descoperirea a fost făcută de către Marius Tudor, un pasionat al clădirilor vechi şi al arhitecturii acestora. ”Ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax şi soţiei sale Maria, a pitarului Grigorie Crăsnaru şi a Stancăi slugereasa Crăsnaru, soţia slugerului Gheorghe Crăsnaru a fost terminată în anul 1813 după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul.

Pictura interioară a fost făcută la 1812 de diaconul Mihai din Târgu-Jiu, Anghel vopsitorul şi de Ion“, a postat Marius Tudor pe pagina lui de Facebook.

Pictura a fost restaurată cu centrala pe perete

Părintele paroh Popescu spune că centrala este montată de 12 ani şi că pictura a fost restaurată cu ea pe perete. ”Centrala este montată de 12 ani. Nu este nimic nou. Este în starea în care am găsit-o când am fost transferat aici. Pictura a fost restaurată cu centrala pe perete de către restauratori profesionişti avizaţi de Ministerul Culturii şi Cultelor, de Direcţia de Patrimoniu Bisericesc. Restaurarea a fost finalizată în urmă cu patru ani“, scrie adevarul.ro.

Anchetă penală la Biserica ”Sfântul Nicolae” din Târgu Jiu

Pompiliu Ciolacu, directorul Direcţiei pentru Cultură Gorj, a precizat că s-a deschis o anchetă penală şi se fac cercetări împreună cu Poliţia.

”Un reprezentant al instituţiei noastre şi un responsabil al Poliţiei Gorj se vor deplasa mâine acolo şi vor efectua verificări. Se va întocmi un proces verbal, iar în urma cercetărilor se va face o propunere“, a spus Pompiliu Ciolacu, citat de adevarul.ro.

Citește și:

Biserica „Sf. Dumitru”-Poștă din Centrul Vechi va fi resfințită a cincea oară

Serial Click! Curtea Veche – prima reședință domnească a Bucureștiului

Loading...

Citește și

  • Cu toţii trecem aproape zilnic prin Bucureşti pe lângă clădiri şi locuri cărora aproape că nu le mai dăm importanţă. Existenţa lor a intrat, deja, în rutina ochiului nostru. Click vă propune un serial în care să readucem în memorie acele repere ale Capitalei ce pot fi considerate ca „cele mai vechi” din urbea de pe malul Dâmboviţei. Primul dintre ele este cea mai veche biserică din Bucureşti, Biserica Domnească de lângă Curtea Veche, cunoscută şi ca Sf. Anton, ce veghează de peste 450 de ani fosta reşedinţă a domnilor munteni.

  • Biserica românească din Africa a fost sfințită

    România are acum biserică în Africa. Șase ani au fost necesari pentru construcția primului lăcaș de cult românesc de pe acest continent. Biserica a fost ridicată în orașul Johannesburg din Africa de Sud.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1