A pus centrala termică peste o pictură veche de 193 de ani. Biserica este monument istoric

Ultima actualizare:

    Un instalator  a montat o centrală termică exact pe pictura originală a doi dintre ctitorii Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Târgu JiuFOTO: adevarul.ro
Un instalator a montat o centrală termică exact pe pictura originală a doi dintre ctitorii Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Târgu JiuFOTO: adevarul.ro

O pictură interioară a Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Târgu Jiu, lăcaş de cult vechi peste 200 de ani, care se află pe lista monumentelor istorice, a fost distrusă de un instalator care a montat o centrală termică.

O pictură interioară a Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Târgu Jiu, lăcaş de cult vechi peste 200 de ani, care se află pe lista monumentelor istorice, a fost distrusă.

Un instalator  a montat o centrală termică exact pe pictura originală a doi dintre ctitorii Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Târgu Jiu, scrie adevarul.ro. Instalatorul nu s-a oprit aici şi a montat coşul pentru evacuarea gazelor fix între picioarele celui care a contribuit la ridicarea lăcaşului de cult.

Pictura veche de 193 de ani a fost restaurată cu centrala pe perete
Pictura veche de 193 de ani a fost restaurată cu centrala pe perete

Descoperirea a fost făcută de către Marius Tudor, un pasionat al clădirilor vechi şi al arhitecturii acestora. ”Ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax şi soţiei sale Maria, a pitarului Grigorie Crăsnaru şi a Stancăi slugereasa Crăsnaru, soţia slugerului Gheorghe Crăsnaru a fost terminată în anul 1813 după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul.

Pictura interioară a fost făcută la 1812 de diaconul Mihai din Târgu-Jiu, Anghel vopsitorul şi de Ion“, a postat Marius Tudor pe pagina lui de Facebook.

Pictura a fost restaurată cu centrala pe perete

Părintele paroh Popescu spune că centrala este montată de 12 ani şi că pictura a fost restaurată cu ea pe perete. ”Centrala este montată de 12 ani. Nu este nimic nou. Este în starea în care am găsit-o când am fost transferat aici. Pictura a fost restaurată cu centrala pe perete de către restauratori profesionişti avizaţi de Ministerul Culturii şi Cultelor, de Direcţia de Patrimoniu Bisericesc. Restaurarea a fost finalizată în urmă cu patru ani“, scrie adevarul.ro.

Anchetă penală la Biserica ”Sfântul Nicolae” din Târgu Jiu

Pompiliu Ciolacu, directorul Direcţiei pentru Cultură Gorj, a precizat că s-a deschis o anchetă penală şi se fac cercetări împreună cu Poliţia.

”Un reprezentant al instituţiei noastre şi un responsabil al Poliţiei Gorj se vor deplasa mâine acolo şi vor efectua verificări. Se va întocmi un proces verbal, iar în urma cercetărilor se va face o propunere“, a spus Pompiliu Ciolacu, citat de adevarul.ro.

Citește și:

Biserica „Sf. Dumitru”-Poștă din Centrul Vechi va fi resfințită a cincea oară

Serial Click! Curtea Veche – prima reședință domnească a Bucureștiului

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net