Pelerinajul anual la Sfânta Parascheva de la Iași, organizat cu restricții suplimentare

Anul acesta, din cauza pandemiei cu noul coronavirus, mai multe evenimente care deveniseră tradiții în Iași au fost anulate de către Primărie. Pe de altă parte, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-a asumat organizarea pelerinajului de Sfânta Parascheva.

Primăria Iaşi renunţă la mai multe evenimente care deveniseră deja tradiţie în perioada Sărbătorilor Iaşiului. Astfel, anul acesta, zilele Iaşiului se vor desfăşura fără concerte şi fără Festivalul Vinului. „Un lucru este cert, nu vom putea organiza concert în aer liber, pentru că nu vom putea impune 500 de spectatori. Ştim cu toţii că înainte participau cu zecile de mii. De aceea renunţăm la concert. De asemenea, vom renunţa şi la Festivalul Vinului. Este foarte greu să organizezi în mod ordonat o activitate care, printre altele, presupune şi consumul de băuturi alcoolice. Vom încerca să organizăm câteva târguri, dar cu condiţii extreme de distanţare socială, cu controlul celor care comercializează, pentru a împiedica creşterea numărului de infectări”, a declarat primarul Mihai Chirica, citat de adevarul.ro.

Condiţii stricte în desfăşurarea pelerinajului de Sfânta Parascheva

Şi în ediţia din acest an a Sărbătorilor Iaşiului sunt două componente majore, o parte nereligioasă, organizată Primăria Iaşi, şi o altă parte religioasă, pe care o organizează Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. 

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a angajat să organizeze şi anul acesta Hramul Sfintei Parascheva pe 14 octombrie, dar cu respectarea foarte clară a normelor impuse din cauza pandemiei de COVID-19. „Asta înseamnă măsuri suplimentare de distanţare, imposibilitatea de a mai intra pelerinii în contact între ei, desfiinţarea punctelor de vânzare a obiectelor de cult. Vor primi privilegiul de a se apropia de racla Sfintei doar cei care înţeleg să respecte aceste norme. Femeile care au copii în braţe, bătrânii, persoanele cu handicap vor avea un culoar separat spre racla Sfintei Cuvioase Parascheva”, a spus primarul Mihai Chirica.

O decizie finală privind organizarea şi desfăşurarea Sărbătorilor Iaşiului va fi luată zilele următoare. Anul trecut, la Iaşi, în perioada 11 - 15 octombrie, peste 150.000 de pelerini au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. 

 

Citește și:

 

Coronavirus. Bookfest Timişoara şi evenimente organizate la Sala Palatului în luna martie, anulate. Concertul Boney M, reprogramat

 

Adormirea Maicii Domnului. Măsuri anti-COVID la mănăstiri și biserici. În ce condiții speciale se vor ține slujbele

 


 

Loading...

Citește și

  • Au fost primii la Revoluţie, dau tonul şi la distracţia în aer liber după pandemie. În Piaţa Libertăţii din Timişoara a avut loc sâmbătă, 6 iunie, primul concert după ridicarea restricţiilor impuse de autorităţi din cauza pandemiei de coronavirus. Nu întâmplător a fost un concert rock, iar pe scenă au urcat TMGroove şi Cargo.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1