Pelerinajul anual la Sfânta Parascheva de la Iași, organizat cu restricții suplimentare

Ultima actualizare:

    Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Anul acesta, din cauza pandemiei cu noul coronavirus, mai multe evenimente care deveniseră tradiții în Iași au fost anulate de către Primărie. Pe de altă parte, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-a asumat organizarea pelerinajului de Sfânta Parascheva.

Primăria Iaşi renunţă la mai multe evenimente care deveniseră deja tradiţie în perioada Sărbătorilor Iaşiului. Astfel, anul acesta, zilele Iaşiului se vor desfăşura fără concerte şi fără Festivalul Vinului. „Un lucru este cert, nu vom putea organiza concert în aer liber, pentru că nu vom putea impune 500 de spectatori. Ştim cu toţii că înainte participau cu zecile de mii. De aceea renunţăm la concert. De asemenea, vom renunţa şi la Festivalul Vinului. Este foarte greu să organizezi în mod ordonat o activitate care, printre altele, presupune şi consumul de băuturi alcoolice. Vom încerca să organizăm câteva târguri, dar cu condiţii extreme de distanţare socială, cu controlul celor care comercializează, pentru a împiedica creşterea numărului de infectări”, a declarat primarul Mihai Chirica, citat de adevarul.ro.

Condiţii stricte în desfăşurarea pelerinajului de Sfânta Parascheva

Şi în ediţia din acest an a Sărbătorilor Iaşiului sunt două componente majore, o parte nereligioasă, organizată Primăria Iaşi, şi o altă parte religioasă, pe care o organizează Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. 

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a angajat să organizeze şi anul acesta Hramul Sfintei Parascheva pe 14 octombrie, dar cu respectarea foarte clară a normelor impuse din cauza pandemiei de COVID-19. „Asta înseamnă măsuri suplimentare de distanţare, imposibilitatea de a mai intra pelerinii în contact între ei, desfiinţarea punctelor de vânzare a obiectelor de cult. Vor primi privilegiul de a se apropia de racla Sfintei doar cei care înţeleg să respecte aceste norme. Femeile care au copii în braţe, bătrânii, persoanele cu handicap vor avea un culoar separat spre racla Sfintei Cuvioase Parascheva”, a spus primarul Mihai Chirica.

O decizie finală privind organizarea şi desfăşurarea Sărbătorilor Iaşiului va fi luată zilele următoare. Anul trecut, la Iaşi, în perioada 11 - 15 octombrie, peste 150.000 de pelerini au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. 

Citește și:

Coronavirus. Bookfest Timişoara şi evenimente organizate la Sala Palatului în luna martie, anulate. Concertul Boney M, reprogramat

Adormirea Maicii Domnului. Măsuri anti-COVID la mănăstiri și biserici. În ce condiții speciale se vor ține slujbele

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net