Adormirea Maicii Domnului. Măsuri anti-COVID la mănăstiri și biserici. În ce condiții speciale se vor ține slujbele

Ultima actualizare:
În acestan, de Sfântă Mărie, slujbele vor avea loc în condiții speciale
În acestan, de Sfântă Mărie, slujbele vor avea loc în condiții speciale

Adormirea Maicii Domnului este una dintre mai mari sărbători religioase, însă în acest an credincioșii care vor participa la slujbele ținute în biserici și mănăstiri vor trebui să respecte anumite măsuri anti-COVID.

Cine pleacă în pelerinaj la Mănăstirea Nicula trebuie să știe că aici este amplasat un spital de campanie destinat tuturor celor care ar putea prezenta simptome de Covid. Iată ce au decis organizatorii, potrivit prefectului de Cluj, Mircea Abrudean.

de Sfânta Maria, preoții vor fi instruiți să respecte și ei regulile impuse pentru prevenirea răspândirii Covid-19
de Sfânta Maria, preoții vor fi instruiți să respecte și ei regulile impuse pentru prevenirea răspândirii Covid-19
  • S-au instituit posturi și patrule mixte, pentru prevenirea și descurajarea faptelor antisociale, îndrumarea persoanelor și supravegherea respectării măsurilor de protecție, cât și a distanțării fizice;
  • S-a procedat la amplasarea unor puncte strategice de verificare și coordonare pe calea de rulare a credincioșilor către mănăstire, pornind din autogara/gara Gherla, de-a lungul satului Nicula, până la perimetrului exterior al mănăstirii;
  • S-au instalat bannere cu măsurile de prevenire a infectării cu virusul COVID-19 și a regulilor de care participanții trebuie să țină cont pe întreaga perioadă a manifestărilor religioase;
  • S-a amplasat un spital de campanie cu circuite separate pentru zona COVID-19 și zona non-COVID-19. Persoanele care prezintă simptome vor fi în atenția ISU și vor fi duse de urgență în zona spitalului dedicată COVID-19. Echipaje ale ISU și SAJ, lucrând în colaborare, sunt pregătite pentru orice tip de intervenție.
  • Forțele de ordine precum jandarmeria, jandarmeria mobilă, poliția, pompierii, sunt la fața locului, iar pentru prevenirea blocajelor și ale aglomerărilor pe căile de afluire/defluire, sunt folosite inclusiv drone, intervenția fiind coordonată de la punctul de control temporar, situat din perimetrul exterior al mănăstirii;
  • S-au stabilit culoare de circulație prin punctele de importanță pentru credincioși în cadrul așezământului monahal, astfel încât să se evite aglomerările;
  • Vor rula pe parcursul acestor zile mesaje sonore cu privire la măsurile obligatorii de respectat de către pelerini, atât de la sistemul de sonorizare al Mănăstirii Nicula, cât și din mașini ale poliției.
  • Dacă numărul persoanelor aflate în incinta mănăstirii va prezenta un grad de risc pentru sănătatea și ordinea publică, vor fi luate măsurile legale necesare pentru diminuarea acestui risc, cu acordul președintelui CJSU.
  • Accesul autoturismelor va fi restricționat în zona mănăstirii, iar autobuzele și microbuzele se vor putea deplasa până în localitatea Nicula. Staționarea se va realiza în parcările special amenajate pe traseul înspre localitatea Nicula.

Măsuri anticoronavirus la mănăstirile din județul Alba

Nicolae Albu, prefectul de Alba, a declarat pentru alba24.ro că 260 de agenți de poliție, alături de jandarmi vor asigura paza și buna desfășurare a evenimentului religios la toate lăcașele de cult unde este sărbătorit hramul Adormirii Maicii Domnului. Potrivit unor estimări, la Mănăstirea Râmeț sunt așteptați în jur de 1.500 de credincioși, la Dumbrava 1000, la biserica din Cugir 150, iar la Oașa în jur de 200.

La Mănăstirea Nicula sunt așteptați anul acesta mii de credincioși
La Mănăstirea Nicula sunt așteptați anul acesta mii de credincioși

În ce condiții speciale se vor ține slujbele religioase

Slujbele se vor desfășura în aer liber, cu respectarea distanțării fizice între credincioși. Reprezentanții Arhiepiscopiei din Alba Iulia fac un apel către pelerini ca aceștia să respecte distanțarea de 1,5 metri între persoane.

Deoarece slujbele se vor ține în aer liber, nu este obligatorie masca de protecție, dar aceasta va fi obligatorie în interiorul bisericii, dacă credincioșii vor să se roage la icoane. Totuși, purtarea măștii, chiar și în spații deschise, unde sunt adunări mari de oameni este recomandată.

De asemenea, nu vor exista icoane în afara bisericii și nici nu se vor împărți pachete sau iconițe credincioșilor.

Reguli și condiții la mănăstirile din Alba, de Sfânta Maria. Fără cazare, iar masca de protecție, obligatorie

Turiştii care vor să participe la slujba din data de 15 august, oficiată la Catedrala Ortodoxă a Reîntregirii din Alba Iulia şi apoi doresc să viziteze oraşul, se pot caza la pensiuni din oraş.

În ceea ce privește mănăstirile din județ, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, preot Oliviu Botoi, a declarat pentru Alba24 că, în acest an, cu prilejul sărbătorii de Sfânta Maria, lăcașurile de cult din județul Alba nu oferă servicii de cazare sau masă pentru credincioși. Astfel, cei care vor să participe la slujbele organizate în weekend pot participa la acestea, dar cu respectarea măsurilor impuse de pandemie și se pot caza la pensiuni din apropierea mănăstirilor.

Accesul credincioșilor în lăcașurile de cult. 18 reguli dacă vrei să mergi la biserică

Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, se săvârşesc în următoarele condiții:

  • În interiorul bisericii, accesul se face în așa fel încât între credincioși să fie o distanță de 2 m în orice direcție (4 mp pentru fiecare credincios);
  • Dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber (în curtea bisericii).
  • Pentru credincioşii care urmăresc slujba în exteriorul bisericii, distanța între ei va fi de 1,5 m în orice direcție.
  • În interiorul bisericii, folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.
  • Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe; astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.
  • Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi Spovedanie, în afara perioadelor în care se desfășoară slujbe în biserică, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând; distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.
  • Persoanele care au COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au avut contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Însă, pot urmări slujbele acasă prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.
  • Nu se permite accesul în lăcașul de cult persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
  • Ordinea, disciplina, igiena și respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajați sau voluntari desemnați ai bisericii respective.
  • Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.
  • La intrarea şi ieșirea din biserică nu trebuie să atingem sau săprindem ușa cu mâna. Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor.
  • La intervale de patru ore lăcașul de cult utrebuie să fie bine aerisit.
  • La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.
  • Până la normalizarea situației, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia, dar se pot distribui pachete cu hrană, ambalate igienic.
  • La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecţie şi mănuşi. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credincioşii din biserică. Ca măsură de siguranţă (acolo unde locul destinat pangarului nu este un spaţiu închis), se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară.
  • Pentru accesul la lumânări se va evita aglomerarea de persoane, prin păstrarea distanței fizice de 2 m.
  • Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăța înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi, de asemenea, curăţate.
image
image
image
image
image
image
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net