Pe cine vrea PSD să pună premier în locul lui Orban. Favorit este Liviu Voinea, reprezentantul României la FMI

liviu_voinea.jpg

Liviu Voinea este favorit pentru funcția de premier dacă mățiunea de cenzură trece
Liviu Voinea este prieten și cu Marcel Ciolacu și a fost ministru în Guvernul Ponta
Citeste tot despre: 

A fost ministru al Bugetului în cabinetul Ponta iar de un an lucrează la Fondul Monetar Internațional. Economistul Liviu Voinea are cele mai mari șanse la ora actuală pentru a fi premierul propus de PSD dacă moțiunea de cenzură va reuși demiterea Guvernului Orban.

Imediat ce au depus moțiunea de cenzură, liderii PSD au căutat candidați pentru funcția de premier care să respecte mai multe criterii: să fie tehnocrați cu specializare în finanțe, foști membri PSD sau garantați de partid și să fie cunoscuți de Victor Ponta. Reprezentanții PSD nu au reușit până acum să îl convingă pe Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR să preia frâiele guvernului dacă va fi demis Ludovic Orban. Liviu Voinea a fost ministrul delegat pentru buget în guvernul lui Victor Ponta, dar a părăsit acest post în 2014 pentru un loc în Consiliul de Administrație al BNR, propus de PSD. În 2015, după ce Victor Ponta și-a dat demisia în urma incendiului de la clubul Colectiv, președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a dus la Cotroceni cu propunerea ca prim-ministru să fie Liviu Voinea. Președintele Klaus Iohannis a refuzat și l-a propus la rândul său pe Dacian Cioloș care a și fost investit. Potrivit antena3.ro, Liviu Voinea are o mare calitate: este prieten atât cu Victor Ponta cât și cu Marcel Ciolacu. Liviu Voinea a preluat funcția de Senior Advisor al Directorului Executiv al FMI începând cu data de 26 august 2019.

viorel_stefan.jpg

Viorel Ștefan este acum reprezentantul României la Curtea Europeană de Conturi
Viorel Ștefan a fost schimbat din Guvernul Grindeanu la cererea lui Liviu Dragnea
Foto:b1.ro

Ce nume mai sunt pe lista PSD pentru a-l înlocui pe Ludovic Orban

 

Viorel Ştefan este o altă variantă de prim-ministru PSD. În vârstă de 64 de ani, Ștefan este de la 1 iulie 2019 reprezentantul României la Curtea de Conturi Europeană și a fost vicepremier dar și ministru de Finanțe în Guvernul Grindeanu. El a fost remaniat în urma unor acuzații venite din partea președintelui PSD, Liviu Dragnea că nu respectă programul de guvernare PSD.

Nu lipsește de pe listă veșnica propunere a PSD pentru funcția de premier, profesorul de la ASE Cristian Socol, cel care a lucrat la programul de guvernare al PSD în epoca Dragnea. Acesta s-a autosupendat din partid în iulie 2019, dar este în continuare cunoscut în mediile academic prin teoriile de stânga.

 

Citiți și

 

Ce este moțiunea de cenzură și ce efect are dacă este votată?

 

PSD amenință cu moțiunea de cenzură: ”PNL să nu fure banii copiilor”

Loading...
 
 

Citește și

  • Moțiunea fost semnată doar de parlamentarii PSD

    Moţiunea de cenzură a PSD semnată de 205 parlamentari şi intitulată a fost prezentată joi în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, convocate în sesiune extraordinară. La şedinţă au participat premierul Ludovic Orban şi mai mulţi membri ai Guvernului. Data dezbaterii şi votului asupra moţiunii încă nu este decisă, deşi potrivit Constituţiei, acestea ar trebui să aibă loc la trei zile de la prezentarea în Parlament.

  • Conducerile celor două camere au stabilit că moţiunea de cenzură "11 împotriva României", depusă marţi de PNL şi UDMR împotriva Guvernului Boc II, va fi citită astăzi în Parlament, urmând ca pe 13 octombrie, la cinci zile de la prezentarea ei, să fie supusă votului în Plen.