Ce este moțiunea de cenzură și ce efect are dacă este votată?

Ultima actualizare:

    Marcel Ciolacu anunță că zilele Guvernului Orban sunt numărate
Marcel Ciolacu anunță că zilele Guvernului Orban sunt numărate

Guvernul Orban amenințat cu o moțiune de cenzură! Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că partidul va depune după 1 februarie o moțiune de cenzură pentru a da jos Guvernul Orban. Click! îți spune ce este moțiunea de cenzură, soluția parlamentară pentru a da jos un guvern

„La prima reuniune a grupurilor parlamentare, așa se practică înainte de începerea sesiunii, o să ne strângem și o să începem strângerea de semnături, iar în decursul sesiunii vom depune moțiunea de cenzură. Noi nu suntem majoritari în acest moment în Parlament, PSD fiind singurul partid de opoziție, dar descoperim în Guvernul Orban de două luni tot felul de minuni haotice. Așteptăm să convingem și să se convingă celelalte partide care au votat acest guvern de necesitatea depunerii acestei moțiuni de cenzură”, a declarat Marcel Ciolacu potrivit româniatv.net. Acesta a declarat că în partid nu s-a stabilit un termen pentru depunerea documentului dar cel mai probabil va fi înainte de alegerile locale.

Constituţia României explică, la articolul 113 semnificația moțiunii de cenzură: „Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor”. Pentru început se elaborează un document care să conțină pe larg, motivele pentru care guvernul trebuie să fie dat jos.”Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor din Parlament”, se arată în Constituție. Dacă este îndeplinită această condiție, moţiunea este citită în plen după depunere, iar după trei zile este dezbătută şi votată în şedinţă comună a celor două Camere. Moțiunea de cenzură a dus până acum  la căderea a patru guverne. În doar două cazuri, însă, demersul a aparținut Opoziţiei. Prima situație a fost în 2009, când Guvernul Emil Boc 2 a căzut în urma votului parlamentarilor, iar a doua în 2012 când a fost dat jos Guvernul Ungureanu. A treia moţiune de cenzură a fost una atipică. S-a întâmplat în 2017, atunci când Guvernul Grindeanu a fost demis de Parlament, cu voturile majorităţii PSD. A fost singurul caz în care Puterea şi-a demis propriul Guvern, pentru a înlocui un premier. În sfârșit, Opoziția a dat jos în 2019 prin moțiune de cenzură Guvernul Dăncilă .

Ce se întâmplă dacă o moţiune de cenzură este votată

După începerea discutării moţiunii, deputaţii şi senatorii nu îşi mai pot retrage semnăturile. În cazul în care moţiunea adună voturile majorităţii, premierul este obligat să înainteze imediat demisia Guvernului către preşedintele ţării. În acel moment, încep demersurile obişnuite pentru formarea unui nou Guvern. Preşedintele cheamă partidele parlamentare la consultări, unde sunt prezentate proprunerile de premier. Dacă o majoritate se conturează în urma acelor discuţii, preşedintele anunţă numele premierului propus, care are 10 zile la dispoziţie să vină în faţa Parlamentului cu un Cabinet şi să ceară votul de încredere al senatorilor şi deputaţilor. Potrivit Constituţiei, dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură. În prezent este nevoie de votul a 233 de senatori şi deputaţi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, adică jumătate plus unul din totalul parlamentarilor.

Citiți și

Joia Mare pentru Guvernul Dăncilă. Moțiunea a trecut, Guvernul pică!

Soarta Guvernului Dăncilă se decide pe 10 octombrie când se votează moțiunea de cenzură

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net