Ce este moțiunea de cenzură și ce efect are dacă este votată?

marcel_ciolacu.jpg

Marcel Ciolacu este președintele interimar al PSD și amenință Guvernul Orban
Marcel Ciolacu anunță că zilele Guvernului Orban sunt numărate
Citeste tot despre: 

Guvernul Orban amenințat cu o moțiune de cenzură! Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că partidul va depune după 1 februarie o moțiune de cenzură pentru a da jos Guvernul Orban. Click! îți spune ce este moțiunea de cenzură, soluția parlamentară pentru a da jos un guvern

„La prima reuniune a grupurilor parlamentare, așa se practică înainte de începerea sesiunii, o să ne strângem și o să începem strângerea de semnături, iar în decursul sesiunii vom depune moțiunea de cenzură. Noi nu suntem majoritari în acest moment în Parlament, PSD fiind singurul partid de opoziție, dar descoperim în Guvernul Orban de două luni tot felul de minuni haotice. Așteptăm să convingem și să se convingă celelalte partide care au votat acest guvern de necesitatea depunerii acestei moțiuni de cenzură”, a declarat Marcel Ciolacu potrivit româniatv.net. Acesta a declarat că în partid nu s-a stabilit un termen pentru depunerea documentului dar cel mai probabil va fi înainte de alegerile locale.

Ce este moțiunea de cenzură?

Constituţia României explică, la articolul 113 semnificația moțiunii de cenzură: „Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor”. Pentru început se elaborează un document care să conțină pe larg, motivele pentru care guvernul trebuie să fie dat jos.”Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor din Parlament”, se arată în Constituție. Dacă este îndeplinită această condiție, moţiunea este citită în plen după depunere, iar după trei zile este dezbătută şi votată în şedinţă comună a celor două Camere. Moțiunea de cenzură a dus până acum  la căderea a patru guverne. În doar două cazuri, însă, demersul a aparținut Opoziţiei. Prima situație a fost în 2009, când Guvernul Emil Boc 2 a căzut în urma votului parlamentarilor, iar a doua în 2012 când a fost dat jos Guvernul Ungureanu. A treia moţiune de cenzură a fost una atipică. S-a întâmplat în 2017, atunci când Guvernul Grindeanu a fost demis de Parlament, cu voturile majorităţii PSD. A fost singurul caz în care Puterea şi-a demis propriul Guvern, pentru a înlocui un premier. În sfârșit, Opoziția a dat jos în 2019 prin moțiune de cenzură Guvernul Dăncilă .

motiune_de_cenzura_dancila.jpg

Ultima moțiune de cenzură a dus la căderea Guvernului Dăncilă
Ultima moțiune de cenzură a dus pe octombrie 2019 la căderea Guvernului Dăncilă

Ce se întâmplă dacă o moţiune de cenzură este votată

După începerea discutării moţiunii, deputaţii şi senatorii nu îşi mai pot retrage semnăturile. În cazul în care moţiunea adună voturile majorităţii, premierul este obligat să înainteze imediat demisia Guvernului către preşedintele ţării. În acel moment, încep demersurile obişnuite pentru formarea unui nou Guvern. Preşedintele cheamă partidele parlamentare la consultări, unde sunt prezentate proprunerile de premier. Dacă o majoritate se conturează în urma acelor discuţii, preşedintele anunţă numele premierului propus, care are 10 zile la dispoziţie să vină în faţa Parlamentului cu un Cabinet şi să ceară votul de încredere al senatorilor şi deputaţilor. Potrivit Constituţiei, dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură. În prezent este nevoie de votul a 233 de senatori şi deputaţi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, adică jumătate plus unul din totalul parlamentarilor.

 

Citiți și

 

Joia Mare pentru Guvernul Dăncilă. Moțiunea a trecut, Guvernul pică!

 

Soarta Guvernului Dăncilă se decide pe 10 octombrie când se votează moțiunea de cenzură

Loading...
 
 

Citește și

  • psd

    Duminică, 18 iunie, Social Democrații citesc moțiunea cu care vor să-ți dea jos propriul guvern. Aceștia amenință că acei parlamentari care nu se vor prezenți în sală vor fi excluși automat din partid.

  • Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat luni că partidul său va iniţia o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc 2. Textul moţiunii va fi gata până luni seară, şi va fi distribuit marţi tuturor parlamentarilor. Partidul Social Democrat a luat decizia de a susţine moţiunea împotriva actualului Guvern, deoarece acesta funcţionează neconstituţional, s-a procedat la epurarea administraţiei locale şi există un "plan de fraudare a alegerilor prezidenţiale", a anunţat luni preşedintele PSD, Mircea Geoană.