Paște 2019. De ce e importantă carnea de miel în alimentație

carne_de_miel-paste_2019-friptura_miel.jpg

Carnea de miel este importantă în alimentație
Carnea de miel este importantă în alimentație
FOTO: adevarul.ro

În mod tradiţional, la masa de Paşte, mâncăm carne de miel sau de ied. Știați de ce este importantă carnea de miel în alimentație? Dr. Penţea Ioan Viorel, reputat medic veterinar din Sibiu, explică pe înțelesul tuturor cât de valoroasă este carnea de miel.

A început goana după cele necesare pentru masa de Paște. Cei mai mulți dintre noi vor vrea să aibă ciorbă și friptură de miel, drob.

Știați de ce este importantă carnea de miel în alimentație? Dr. Penţea Ioan Viorel, reputat medic veterinar din Sibiu, explică pe înțelesul tuturor cât de valoroasă este carnea de miel.

De ce e importantă carnea de miel

”Carnea de miel, potrivit nutriţioniştilor, este importantă în alimentaţie, deoarece reprezintă o sursă importantă de nutrienţi indispensabili corpului. În carnea de miel se găsesc acizi graşi Omega 3, aliaţi în prevenirea maladiilor cardiovasculare. Carnea de miel este o sursă esenţială de zinc, întăreşte imunitatea, grăbeşte vindecarea rănilor, intervine în metabolismul celular şi în sinteza ADN-ului şi ARN ului.  Este bogată în vitaminele B3 şi B12, conţine şi carnitină, un aminoacid esenţial, rar întâlnit în alte tipuri de carne, care are rolul de a stimula metabolismul, îmbunătăţeşte activitatea splinei şi a rinichilor, înlătură starea generală de slăbiciune”, ne-a explicat dr. Penţea Ioan Viorel, reputat medic veterinar din Sibiu.

Paște 2019. Cum trebuie să fie mielul

 • Se recomandă aprovizionarea cu carne de miel în mod obligatoriu numai dacă are avizul medicului veterinar, mielul să aibă greutatea cuprinsă între 14 şi 16 kilograme. Carnea mieilor mai cruzi ca vârstă, conţine mult colagen este indigestă şi poate produce discomfort alimentar.
 • Carnea de miel trebuie consumată cu moderaţie, deoarece  consumată în exces, poate cauza riscul de pancreatită acută, riscul de gută (inflamaţia articulaţiilor) sau creşterea nivelului de acid uric.
 • De asemenea nu este recomandată persoanelor care au un nivel ridicat de colesterol în sânge.

Paște 2019. De unde cumpărăm carne de miel

Carnea şi organele de miel sau ied, sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, care atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării, au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare  precum şi după sacrificare iar în urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.

Paște 2019. Sfaturi pentru cumpărături

 • Cumpărați carne de miel numai din spaţii sau unităţi autorizate și înregistrate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal”
 • Verificați cu atenţie ştampila pentru carne, prin care se asigură că a fost verificată și certificată de un medic veterinar.
 • Păstrați alimentele în frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius.
 • Separați materiile prime (în special carnea crudă de miel, vită, porc, pasăre, peşte şi ouă), de mâncărurile deja preparate.
 • Asigurați condiţiile de protecţie a alimentelor faţă de insecte sau animale.
 • Folosiți pentru pregătirea preparatelor din carne de ustensile (cuţite, blaturi de lemn, etc) şi echipamente curate şi dezinfectate.
 • Sunați la numărul de telefon al unităţilor sanitare veterinare din teritoriu, pentru a sesiza nereguli în domeniul igienei şi a siguranţei alimentelor.

Citiți și Încep Deniile. Ce semnificaţie au slujbele din Săptămâna Patimilor

Citiți și Mai sunt 4 zile până la vacanța de Paște și 1 Mai!

 

Loading...
 
 

Citește și

 • Aveți mare grijă de unde faceți cumpărăturile pentru masa de Paște! Cel mai bine este să mergeți în magazinele autorizate

  Aveți mare grijă de unde faceți cumpărăturile pentru masa de Paște! Cel mai bine este să mergeți în magazinele autorizate. Dar și în acestea trebuie să fiți vigilenți și să luați doar dacă produsele sunt în termen de garanție și au fost depozitate corespunzător. Aveți grijă: carnea de miel trebuie să aibă ștampilă ovală. Click! vă prezintă câteva sfaturi utile de la veterinari.

 • reteta, miel, ciorba, preparare

  Una dintre cele mai căutate rețete pe Internet în Sâmbăta Mare, când gospodinele sunt în bucătărie de dimineața până seara, este ciorba de miel. Click! îți spune cum să faci cea mai bună ciorbă de miel. Iată rețeta!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1