Încep Deniile. Ce semnificaţie au slujbele din Săptămâna Patimilor

ec_9085.jpg

Încep Deniile. Ce semnificaţie au slujbele din Săptămâna Patimilor
Deniile la Patriarhie

Deniile sunt nişte slujbe speciale, specifice bisericii ortodoxe, care se oficiază în a serile de miercuri şi vineri din cea de a cincea săptămână şi în fiecare seară a săptămânii patimilor începând din Duminica Floriilor.

Încep Deniile. Ce semnificaţie au slujbele din Săptămâna Patimilor

Denia, în limba română ne parvine din cuvântul “vdenie” din limba slavonă veche, aşa cum sunt multe cuvinte bisericeşti, şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Denia se deosebeşte de Priveghere pentru că este de fapt slujba de utrenie săvârşită seara. Preafericitul Patriarh Daniel ne învaţă că Denia, ca slujbă de dimineaţă săvârşită seara transformă întunericul serii în lumină liturgică şi astfel sufletul trece prin rugăciune, pocăinţă şi postire de la întunericul păcatului la lumina vieţuirii sfinte conform Evangheliei lui Hristos. Deniile sunt pline de lumină şi pâine duhovnicească menită să ajute sufletul în urcuşul interior spre înţelegerea marii şi sfintei sărbători a Învierii Domnului nostru.

Scopul deniilor este ca prin cântări și rugăciuni aduse lui Dumnezeu, prin citirea Sfintei Scripturi, prin post şi pocăinţă să putem alunga din suflet înclinaţia către păcat şi se umplem locul rămas liberu cu lumina cea nevăzută, şi să simţim în mod real prezenţa plină de iubire a lui Hristos în noi şi în cei care se ragă împreună cu noi în Biserica Sa.

Prin participarea la Denii suntem alături de Hristos în săptămâna patimilor sale, în care El se jertfeşte pe cruce pentru mântuirea noastră.

Loading...

Citește și

  • Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

  • Calendar ortodox 2019, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii mai este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1