Încep Deniile. Ce semnificaţie au slujbele din Săptămâna Patimilor

Ultima actualizare:

    Deniile la Patriarhie
Deniile la Patriarhie

Deniile sunt nişte slujbe speciale, specifice bisericii ortodoxe, care se oficiază în a serile de miercuri şi vineri din cea de a cincea săptămână şi în fiecare seară a săptămânii patimilor începând din Duminica Floriilor.

Denia, în limba română ne parvine din cuvântul “vdenie” din limba slavonă veche, aşa cum sunt multe cuvinte bisericeşti, şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Denia se deosebeşte de Priveghere pentru că este de fapt slujba de utrenie săvârşită seara. Preafericitul Patriarh Daniel ne învaţă că Denia, ca slujbă de dimineaţă săvârşită seara transformă întunericul serii în lumină liturgică şi astfel sufletul trece prin rugăciune, pocăinţă şi postire de la întunericul păcatului la lumina vieţuirii sfinte conform Evangheliei lui Hristos. Deniile sunt pline de lumină şi pâine duhovnicească menită să ajute sufletul în urcuşul interior spre înţelegerea marii şi sfintei sărbători a Învierii Domnului nostru.

Scopul deniilor este ca prin cântări și rugăciuni aduse lui Dumnezeu, prin citirea Sfintei Scripturi, prin post şi pocăinţă să putem alunga din suflet înclinaţia către păcat şi se umplem locul rămas liberu cu lumina cea nevăzută, şi să simţim în mod real prezenţa plină de iubire a lui Hristos în noi şi în cei care se ragă împreună cu noi în Biserica Sa.

Prin participarea la Denii suntem alături de Hristos în săptămâna patimilor sale, în care El se jertfeşte pe cruce pentru mântuirea noastră.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net