Obligații noi pentru cei care trimit oameni la muncă în străinătate. Se modifică legea

muncitori-germania.jpg

Mulți muncitori români au ajuns sclavi pe plantațiile străinilor
Mulți muncitori români au ajuns sclavi pe plantațiile străinilor

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat modificarea Legii privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. Documentul prevede obligații noi pentru cei care trimit oameni la muncă în strănătate.

De-a lungul timpului, au existat cazuri nenumărate de sclavie pe plantațiile străinilor: români păcăliți că merg la muncă în afară pentru un trai mai bun și au ajuns să-și plângă de milă.

Erau munciți fără pauze, pe bani mult mai puțini și cazați în condiții improprii. Pentru a evita asemenea cazuri, ministrul Muncii, Raluca Turcan, schimbă legislația.

Obligații noi pentru cei care trimit oameni la muncă în străinătate. Se modifică legea

”Prin proiectul de modificare a Legii privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, dorim să oferim garanții suplimentare pentru românii care merg să muncească în alte state, atât în ceea ce privește legalitatea contractelor cu angajatorii din statul de primire, cât și condițiile specifice de călătorie și siguranța transportului până în țara de destinație. Proiectul de ordonanță de urgență a fost discutat n primă lectură, în ședința de Guvern”, a anunțat demnitarul.

Prevederile care introduc noile obligații pentru agențiile de plasare a forței de muncă

Prin noile prevederi, au fost introduse obligații suplimentare pentru agențiile de plasare a forței de muncă în străinătate și pentru furnizorii de servicii de plasare:

  • Informarea lucrătorilor asupra condițiilor și regulilor speciale de intrare în statul de destinație;
  • Verificarea condițiilor privind documentele necesare, înainte de plecarea din țară;
  • Asigurarea transportului în țara de destinație, prin firme autorizate;
  • Informarea ITM cu privire la persoanele plasate la muncă în străinătate, înainte de plecarea acestora și, lunar, cu privire la contractele încheiate. 

Pe de altă parte, proiectul prevede înăsprirea sancțiunilor pentru cazurile de nerespectare a prevederilor legale privind medierea și plasarea forței de muncă în străinătate.

Ministerul Muncii pune la dispoziția lucrătorilor sezonieri toate informațiile necesare privind drepturile și condițiile de muncă în țările de destinație, prin campania ”Ești lucrător sezonier în străinătate? Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile pentru a fi protejat!”: https://bit.ly/3sxglxq.

 

Citește și: 

Cum au ajuns românii sclavi pe plantaţiile Europei

Mărturiile unor români aflaţi la cules de sparanghel în Germania: „Suntem trataţi ca sclavii“

Circa 120 de români, trataţi ca sclavii în Cipru

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1