Mărturiile unor români aflaţi la cules de sparanghel în Germania: „Suntem trataţi ca sclavii“

Ultima actualizare:

    Românii sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de cazare oferite în Germaniafoto: Adevarul
Românii sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de cazare oferite în Germaniafoto: Adevarul

Una li s-a promis, alta au primit. Asta spun mai mulți români care au înfruntat pandemia de coronavirus și au plecat la sute de kilometri depărtare de casă pentru a câștiga un ban cinstit. Este vorba despre românii plecați în Germania la cules de sparanghel.

O familie din oraşul Ocna Mureş, judeţul Alba, a publicat pe Facebook înregistrări ale unor discuţii cu cetăţeni români nemulţumiţi de situaţia pe care au găsit-o în Germania. Oamenii reclamă faptul că deşi s-au înţeles să primească 13,30 Euro pe oră, aceştia au aflat la faţa locului că vor primi 0,65 Euro/kg cules. Faptul că sunt plătiţi la kilogram face să câştige în final mult mai puţin, pentru că nu există o cantitate de sparanghel atât de mare.

”Ni s-a spus că vom fi plătiţi la oră şi acum s-a schimbat suntem plătiţi la kilogram. Nu găsim suficient sparanghel pe câmp. Eu azi am găsit o ladă şi jumătate până la ora 12.00. Nu mi-am scos nici mâncarea. Dormim patru într-o cameră. Nu avem căldură. Nu m-am spălat pe cap de când am venit. Sunt patru paturi îngrămădite, iar băile sunt comune. Buletinul de identitate a fost luat de ei pentru a ne face contractul. Nu am stat în România pentru ajutor social. Am venit să muncim, nu să aşteptăm ajutorul din ţară”, spune o femeie aflată la muncă.

”Nu avem căldură, facem baie şi dormim cu fesurile pe cap”

Cetăţeni români aflaţi la cules de sparanghel în Germania continuă să relateze despre condiţiile de muncă şi cazare complicate pe care sunt nevoiţi să le suporte. ”Nu s-a respectat absolut nimic din ce s-a spus. Suntem trataţi ca nişte sclavi. Mi-au spus că stăm câte 2 în cameră. Ne-au spus că biletele sunt plătite de statul german. Când am ajuns nu s-a respectat nimic. Câmpurile nu au sparanghel suficient ca să ne facem norma. Eu am adunat astăzi 30 de kilograme şi sunt rupt de oboseală. Nici mâncarea nu este bună şi plătim 4 euro. Dacă merg la magazin mănânc două zile de 4 euro. Nu avem căldură, facem baie şi dormim cu fesurile pe cap. Se munceşte 12 ore pe zi. Le-am zis că trebuie să se respecte anumite zile, dar muncim şapte zile pe săptămână, inclusiv duminica”, a afirmat, la rândul său, un bărbat nemulţumit de condiţiile oferite de fermierul german. Românilor li se scade din câştigul total suma de 8 euro pe zi pentru masă şi cazare.

Citește mai multe povești și vezi video pe adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net