Cum au ajuns românii sclavi pe plantaţiile Europei

Ultima actualizare:

    Poliţiştii italieni au făcut razii prin fermele unde românii muncesc şi strâng lunar 300-400 de euro
Poliţiştii italieni au făcut razii prin fermele unde românii muncesc şi strâng lunar 300-400 de euro

Plecaţi în căutarea unei vieţi mai bune, multor români li s-au “vândut” promisiuni false. O spun chiar procurorii DIICOT, care au investigat modul în care sute de români au fost amăgiţi cu salarii de 1.000 de euro pentru a munci în fermele agricole din jurul oraşului Verona din Italia.

Doi fraţi din Târgu-Bujor (Galaţi), Iulian şi Titi Spînu, au transformat în sclavi pe plantaţii sute de români. Îi recrutau, promiţându-le salarii de o mie de euro pe lună, opt ore de muncă pe zi şi duminica liberă. Se ocupau de transportul lor şi îi duceau la o fermă de legume şi fructe de lângă localitatea Valesse Opeano, Italia.

Acolo, alături de pakistanezi, indieni şi africani, românii munceau zi lumină, de la ora 6.00 până la 21.00, primeau 4,3 euro pe oră şi erau obligaţi ca, în fiecare lună, din câştigul lor să plătească 150 de euro fraţilor Spînu. Mai mult, muncitorii erau cazaţi în condiţii mizere, potrivit adevarul.ro.


    Fraţii Spînu sunt acuzaţi de trafic de persoane
Fraţii Spînu sunt acuzaţi de trafic de persoane

“Locuiam în containere de trei pe patru metri, câte patru-cinci persoane, condiţiile fiind improprii pentru odihnă”, a declarat, în faţa anchetatorilor, un tânăr din comuna Băleni (Galaţi). Acesta le-a mai mărturisit procurorilor că nu a semnat niciodată vreun contract de muncă, dar plătea regulat taxa lunară de 150 de euro: “Menţionez faptul că, în fiecare lună, după plata salariilor, Spînu Titi venea în Italia pentru a ridica de la oamenii săi de încredere banii extorcaţi de la fiecare muncitor sezonier”.Un alt bărbat, consătean cu fraţii Spînu, a explicat la DIICOT cum au fost şantajaţi. “Pentru a fi obligaţi să muncim între 10 şi 12 ore zilnic, patronii italieni, în înţelegere cu Spînu Titi şi fraţii acestuia, ne reţineau actele de identitate, motivând că ne vor încheia contractul de muncă şi ne vor plăti asigurările sociale, dar niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva”, a declarat victima.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net