O fetiță de 5 ani din Iași maltratată de bunica ei a primit daune morale de 500 de lei. Ce pedeapsă a primit femeia

Ultima actualizare:

    Pe când avea 5 ani, fetița a fost bătută de propria bunicăFoto: Arhivă
Pe când avea 5 ani, fetița a fost bătută de propria bunicăFoto: Arhivă

Decizie controversată a judecătorilor ieşeni într-un caz de maltratare a unui copil de 5 ani, chiar de către propria bunică. Femeia care avea în grijă nepoțica a primit un an de închisoare cu suspendare și a fost obligată de instanță să plătească daune morale de 500 de lei.

Timp de un an, copila a trecut prin chinuri groaznice. Abandonată de părinți în 2015, fetița de 5 ani a ajuns în grija bunicii care, în loc să o iubească și să suplinească lipsa mamei, a bătut-o sistematic. Toată povestea a ieșit la iveală în iunie 2016, când copila a mers la grădiniţă cu mai multe vânătăi în zona feţei. Apoi, după terminarea programului, copila a refuzat să plece acasă, plângându-se că „o bate bunica". Astfel, unul dintre profesorii din sat a sesizat asistentul social din comună, iar acesta a luat legătura cu copila, scrie adevarul.ro.   

A lovit fetița pentru a o responsabiliza  

Când a ajuns la bunică, asistentul social a fost primit cu agresivitate de aceasta. Femeia a negat că a lovit-o pe copilă şi a spus că aceasta minte. În cele din urmă, când au intervenit vecinii, Cristina Huţuleac (52 de ani) a recunoscut că o mai loveşte pe copilă, însă pentru a o responsabiliza. În scurt timp, copila a fost preluată în regim de urgenţă de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

La interviul efectuat de specialişti, copila a spus că bunica sa o numea frecvent „proastă" sau „nebună", o obliga să muncească, nu o lăsa să vorbească şi o lovea. La audieri, Huţuleac a spus: „Din cauza faptului că minora era agitată, nu o mai asculta, nu voia să mănânce şi să doarmă, i-a aplicat corecţii acesteia, fiind enervată, în sensul că a lovit-o cu palma peste cap, la fund şi peste mâini, dar şi cu câte un băţ mai subţire ori strujean de porumb cu care făcea focul la plită, de obicei aceste corecţii aplicându-i-le când era singură cu minora în locuinţă".  

”Urme vizibile de violenţă fizică, igiena corporală şi hainele necorespunzătoare”   

În timpul procesului, unde Huţuleac a fost adusă cu mandat de aducere, bunica nu a mai recunoscut nimic şi a spus că nu a lovit-o niciodată pe copilă. Totuși, judecătorii au specificat în motivare că: „Aceasta prezenta la nivelul feţei urme vizibile de violenţă fizică, igiena corporală şi hainele necorespunzătoare, cu urme vizibile de pişcături de purice pe toată suprafaţa corpului”.

Cristina Huţuleac a fost găsită vinovată de infracţiunea de violenţă în familie. Acesta a primit un an de închisoare cu suspendare și a fost obligată de instanță să plătească daune morale de 500 de lei. Despre daunele morale, judecătorii de la Hârlău au precizat: „Având în vedere împrejurarea că aceste sume nu trebuie să constituie nici amenzi excesive pentru autorul faptei ilicite, şi nici venituri nejustificate pentru victima prejudiciului (…) instanţa apreciază acordarea sumei de 500 lei, în favoarea părţii civile, cu titlul de daune morale, ca reprezentând o satisfacţie echitabilă a prejudiciului moral suferit de aceasta”.

Psihologii consultaţi de adevarul.ro spun că daunele morale sunt insignifiante faţă de trauma profundă produsă copilului, care are nevoie de ani întregi de îngrijire psihologică pentru a reveni la normal.

Mai citește și:

Terifiant! Băiețel bătut crunt de tatăl său medic. ”Ajută-mă, mama! Mă doare și când respir”

VIDEO Copil bătut de o educatoare din Fetești. Ce s-a întâmplat cu cadrul didactic

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net