Mergi la cumpărături de Paște? Cum te protejezi de coronavirus în aglomerația din piețe și magazine

Ultima actualizare:
Masca și mănușile chirurgicale sunt accesorii care nu ar trebui să-ți lipsească atunci când ieși din casă
Masca și mănușile chirurgicale sunt accesorii care nu ar trebui să-ți lipsească atunci când ieși din casă

Chiar dacă trăim, poate, una dintre cele mai dificile perioade, vom încerca, fiecare, să ne bucurăm în liniște și tihnă de sărbători. Dacă mergi la cumpărături de Paște, iată cum să te protejezi de coronavirus în aglomerația din piețe și magazine! Sunt sfaturi simple și măsuri de prevennție care ar putea face diferența dintre un om sănătos și unul proaspăt infectat cu Covid-19.

Se apropie Paștele și vrei, nu vrei, va trebui să mergi la cumpărături pentru a sărbători Învierea Domnului așa cum se cuvine: cu friptră de miel, borș, drob, ouă roșii, vin și cozonac. Însă, spre deosebire de anii trecuți, acum va trebui să îți iei măsuri de siguranță.

Nu uita să completezi declarația pe proprie răspundere

Odată ce ai ieșit din casă pentru a merge la cumpărături, va trebui să ai asupra ta declarația pe proprie răspundere, completată corect. În cazul de față, la motivul deplasării va trebui să bifezi căsuța nr. 2 - „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice. Un model scris de mână găsești în acest articol. Pe lângă acest document, va trebui să ai la tine și cartea de identitate.

Lista pentru cumpărături trebuie foarte bine organizată
Lista pentru cumpărături trebuie foarte bine organizată

Poartă mască și mănuși de protecție

Dacă nu ai o mască chirurgicală, de unică folosință, confecționează-ți una din material textil. Sau, folosește pentru protejarea nasului și a gurii o eșarfă, un batic, un fular, o bandana sau o batistă. Nu sunt la fel de eficiente ca măștile medicinale, dar tot te vor ajuta. Decât deloc....Următorul accesoriu recomandat îl reprezintă mănușile chirurgicale sau chiar cele din cauciuc fin pentru menaj. Pune-ți-le pe mâini imediat după ce ai ieșit din casă.

Mergi la cumpărături de Paște? Evită orele aglomerate de dimineață și seara

Dacă vrei să mergi la piață, dimineața este cel mai aglomerat. Spre prânz și la orele după-amiezii piețele sunt mai goale, mai libere. Este adevărat că dimineața fructele, legumele și verdețurile sunt mai proaspete și mai frumoase, dar poți face un compromis. Orice merită pentru a te feri de îmbolnăvire.

Dacă nu frecventezi piața și obișnuiești să-ți faci cumpărăturile din supermarket, acesta se aglomerează mai pe seară, după ce se întorc oamenii de la serviciu. Deci, încearcă să eviți shoppingul după ora 17.00.

Mânerul căruciorului sau al coșului pentru cumpărături poate fi infestat cu coronavirus
Mânerul căruciorului sau al coșului pentru cumpărături poate fi infestat cu coronavirus

Fă-ți o listă, cumpără repede și pleacă

Fie că mergi la piață, la magazinul de la colțul blocului, la supermarket sau hypermarket încearcă să stai cât mai puâin acolo, în aglomerație,printre alți oameni. Recomandat este să te organizezi în așa fel încât să știi ce ai de cumpărat, să iei produsele cțt mai repede și să te îndrepți rapid sprecasă. Nu mai este vremea să stîm cu orele printre rafturi sau tarabe. Acum am luat, am și plecat. O listă de cumpărături te-ar ajuta foarte mult pentru că nu vei mai pierde timp gândindu-te atunci la cam ce ar trebui să cumperi. Și încă un pont: fă-ți lista pe categorii de produse în așa fell încât să nu trebuiască să te întorci la rafturi sau raioane pe care le-ai vizitat deja. De exemplu, ai trei mari categorii de alimente pe care vrei să le cumperi: legume și fructe, cărnuri, lactate. Încearcă să respecți ordinea și pe listă. Nu amesteca produsele ca să nu fii nevoit să dai mai multe ture prin magazin.

  • Cărnuri: carne de miel, pulpe de pui, cubulețe carne de porc
  • Legume: cartofi, ceapa, ardei, dovlecel, albitură, verdeata, rosii
  • Fructe: mere, portocale, banane, căpșuni
  • Lactate: lapte, iaurt, branza de vaci, telemea, unt

Respectă lista, traseul printre raioane și nu te mai întoarce din drum, pe motiv că ai uitat să cumperi ceva. Ia tot ce-ți trebuie din prima!

Păstrează distanța de cel puțin doi metri când mergi la cumpărături de Paște

Indiferent că te afli la piață sau în magazin, evită zonele aglomerate și cozile. Dacă, de eexemplu, vrei să cumperi verdeață, iar lângă tarabă mai sunt și alți clienți, așteaptă să cumpere ei mai întâi, apoi mergi și tu. Distanța pe care trebuie să o păstrezi față de toate persoanele din jur este de doi metri. Nu te apropia mai mult.


    Mânerul căruciorului sau al coșului pentru cumpărături poate fi infestat cu coronavirus
Mânerul căruciorului sau al coșului pentru cumpărături poate fi infestat cu coronavirus

Folosește propria sacoșă de cumăpărături

Dacă ai acasă un sertar plin cu pungi de cumpărături, ia cu tine câteva. În acest fel, eviți să atingi sacoșele din magazin pe care au mai pus și alții mâna. Cel mai recomandat ar fi să folosești o plasă din material textil pe care s-o speli bine după ce ai ajuns acasă. Dacă nu ai păstrat pungi, folosește un căruț pentru cumpărături în care să transportți alimentele sau un rucsac. Același lucru este valabil și dacă mergi la piață. De obicei, de fiecare dată când cumperi cartofi, ceapă, ardei, fiecare vânzător îți dă legumele în câte o punguță mică. Practic, atingi cel puțin patru, cinci pungi de acest fel, atinse înainte de comercianți. Nu mai bine îi rogi să-ți cântărească legumele, iar apoi să le „verși” în șacoșa cu care ai venit de acasă?

Cum plătești cu cardul fără să atingi aparatul POS

Dacă îți faci cumpărăturile de la magazin, plătește cu cardul. Dacă folosești card contactless, după ce cheltuiești suma de 100 de lei vei fi obligat să tastezi codul PIN. Moment în care vei atinge butoanele aparatului POS. Pentru a evita acest lucru, cere-i vânzătorului să-ți scoată mai multe bonuri, mai mici de 100 de lei. De exemplu, dacă tot ce ai cumpărat tu valorează 200 de lei, vei avea două bonuri și îl vei achita pe fiecare în parte fără să atingi POS-ul.

Folosește dezinfectantul de mâini, dacă există la intrarea sau ieșirea din magazine 

Unele magazine au montat la intrare dispensere cu dezinfectant pentru mâini. Folosește-le cu încredere! La fel ar trebui să procedezi și atunci când părăsești magazinul. Este spre binele tău, dar mai ales spre binele celor din jur, Atenție, însă! Dacă știi că suferi de anumite afecțiuni ale pielii sau alergii, ar fi bine să eviți această practică. Ca să nu te trezești cu iritații sau alte reacții neplăcute.

Ia bani mărunți la tine dacă te duci la piață

Când mergem la cumpărături încercăm să păstrăm distanța fața de cei din jur și să atingem cât mai puțin obiectele și suprafețe. Motiv pentru care la supermarket ar trebui să plătim cu cardul, iar la piață să plătim cu bani mărunți și sumă fixă. Dacă vrei să cumperi o legătură de pătrujel, nu-i da vânzătorului 10 lei pentru că restul pe care ți-l înapoiază – bancnotele de cinci sau un leu – pot fi contaminate cu Covid-19. Încearcă să plătești exact cât face și să eviți să primești rest.

Pregătește-te din timp pentru cumpărături de Paște, ia-ți toate măsurile de siguranță, respectă întocmai recomandările autorităților și vei avea parte de sărbători liniștite, alături de familie, fără riscul de a vă îmbolnăvi. 

Citește și: 

LIVE CORONAVIRUS. Premierul britanic Boris Johnson a fost scos de la terapie intensivă

Cum merge la muncă un bărbier din Indonezia, că să evite infectarea cu noul coronavirus

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net