Legea împotriva violenței în școli a fost promulgată

bataie-elevi-violenta_in_scoli.jpg

bataie-elevi-violenta_in_scoli
Violența în școli este interzisă prin lege. Ministerul Educației va stabili normele de aplicare a noii reglementări
FOTO: Click!

Legea împotriva vilenței în școli a fost promulgată, iar Ministerul Educației trebuie să stabilească cum va fi aplicată. Concret, părinţi sau profesori, vor fi educaţi să recunoască o victimă a violenței în școală. România este pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte bullying-ul, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Elevi loviți de profesori, cadre didactice abuzate de școlari ori de părinții acestora, bătăi crunte între elevi. Se întâmplă frecvent în școli și doar cazurile grave ajung la urechile publicului.

Legea împotriva violenței în școli a fost promulgată

Legea care combate bullying-ul a fost promulgată de către Klaus Iohannis. Acum Ministerul Educației trebuie să stabilească normele de aplicare a noilor prevederi.

Atât elevii, cât şi profesorii ar trebui ca începând de anul viitor să aibă parte de un climat educaţional fără hărţuire şi alte forme de violenţă psihologică.

România este pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte bullying-ul, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

De acum înainte atât victimele bullying-ului cât şi agresorii vor fi obligatoriu consiliaţi de psiholog.

Concret, Legea Educaţiei este modificată prin introducerea unor noi articole, care urmăresc stoparea fenomenului de bullying, prin prevenţie şi combatere. ”În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică - bullying”, scrie în noua reglementare.

Ce este fenomenul de hărțuire (bullying)

  • Completarea adusă Legii Educaţiei defineşte clar fenomenul de hărţuire: „Violenţa psihologică-bullying este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, pe  care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială, sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”, se arată în lege. 
  • Definiţia din lege nu limitează hărţuirea la elevi, vizând în egală măsură şi profesorii şi personalul administrativ din unităţile şcolare. „Legea este importantă şi din perspectiva implicării active a cadrelor didactice care de cele mai multe ori fie nu recunosc semnele, fie le ignoră. Adulţii, părinţi sau profesori, au nevoie să fie educaţi să recunoască o victimă a unui bullying și să ştie ce au de făcut, scrie adevarul.ro.
  • Totodată, în lege se stipulează faptul că persoanele hărţuite, dar şi agresorii vor beneficia de asistenţă psihologică. În plus, se vor introduce sesiuni de pregătire a personalului didactic, în vederea managementului situaţiilor de hărţuire.
  • Citește și:

Elev bătut de doi colegi în faţa profesorului

Mesaj emoționant de la profesori: ”Fără violență în școli!”

Loading...

Citește și

  • Fotomodelul Laurette Atindehou (35 de ani) îşi caută dreptatea după ce, pe 14 noiembrie, fiica ei a fost agresată de colegi la şcoală şi a rămas fără unul dintre dinţii din faţă. Elevă în clasa I, Serena (8 ani) e încă din clasa pregătitoare victima bullyingului, fenomen asociat cu intimidarea, terorizarea, brutalizarea şi umilirea.

  • Bullying-ul a devenit un fenomen tot mai răspândit în şcolile din România. Mai grav este că părinţi sesizează situaţii de bullyng încă de la grădiniţă. Asociaţia Telefonul Copilului şi Cartoon Network, în colaborare cu Poliţia Română au lansat a cincea ediţie a campaniei „Clubul Prieteniei- Fii prietenos, nu răutăcios”, al cărei ambasador este fosta gimnastă Cătălina Ponor.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1