Guvernul Orban II este neconstituțional. Președintele trebuie să facă o nouă nominalizare

vot-parlament-deputati-senatori.jpg

vot-parlament-deputati-senatori
Camera Deputaţilor şi Senatul au programată, luni, 24 februarie, şedinţa comună în care ar urma să fie acordat votul de încredere Guvernului Orban II
FOTO: digi24.ro
Citeste tot despre: 

UPDATE Ora 14.50. CCR a acceptat sesizarea PSD vizând existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Parlament, ca urmare a nominalizării lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară, deşi a fost demis prin moţiune de cenzură. Camera Deputaţilor şi Senatul aveau programată, luni, 24 februarie, şedinţa comună în care ar urma să fie acordat votul de încredere Guvernului Orban II. Majoritatea partidelor, însă, au anunţat fie că nu vor participa la şedinţă, fie că nu vor vota.

UPDATE Ora 14.50. CCR a acceptat sesizarea PSD vizând existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Parlament, ca urmare a nominalizării lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară, deşi a fost demis prin moţiune de cenzură. În consecință, ședința Parlamentului de astăzi, 24 februarie, nu va mai avea loc, iar președintele Klaus Iohannis va trebui să nominalizeze un alt premier.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului este programată astăzi, 24 februarie, la ora 16.00, însă în eventualitatea în care Curtea Constituţională admite sesizarea PSD, şedinţa ar rămâne fără obiect, scrie news.ro.

Cabinetul Orban II are aceeaşi componenţă ca şi Executivul demis prin moţiune de cenzură. Majoritatea miniştrilor au fost avizaţi negativ de către comisiile reunite ale Parlamentului. 

Guvernul Orban II. Parlamentul se întrunește pentru investirea noului cabinet

Majoritatea partidelor au anunţat fie că nu vor participa la şedinţă, fie că nu vor vota. Este aşteptată și decizia Curţii Constituţionale, care se întruneşte în cursul dimineţii pentru a se pronunţa cu privire la sesizarea vizând existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Parlament, ca urmare a nominalizării lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară, deşi a fost demis prin moţiune de cenzură.

Şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului este programată la ora 16.00, însă în eventualitatea în care Curtea Constituţională admite sesizarea PSD, şedinţa ar rămâne fără obiect.

Înainte, de la ora 13.00, au loc şedinţele Birourilor permanente, atât la Cameră, cât şi la Senat.

Ordinea de zi a şedinţei este următoarea:

  • Prezentarea Programului şi a Listei Guvernului de către Ludovic Orban, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru;
  • Dezbateri asupra Programului şi Listei Guvernului;
  • Votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului.

Mai multe partide nu vor vota Guvernul Orban II

Majoritatea partidelor, însă, au anunţat fie că nu vor participa deloc la şedinţă, fie că nu vor vota.

De altfel, nici măcar parlamentarii PNL nu vor vota Guvernul Orban II, scopul declarat al liberalilor fiind ca acest Executiv să nu treacă de votul parlamentarilor, pentru a se putea ajunge la a doua propunere de Guvern care să aibă aceeaşi soartă.

Ce urmează după votul din Parlament

După respingerea a două propuneri de Guvern de către Parlament, preşedintele Klaus Iohannis poate dizova Parlamentul şi se organizează alegeri anticipate.

Respingerea celor două propuneri nu este, însă, foarte uşor de obţinut.

La şedinţa de luni, 24 februarie, cel mai probabil, nu va exista cvorum. PSD şi ALDE au anunţat deja că nu participă deloc la şedinţă.

Pro România şi PMP au precizat că vor participa la şedinţă, dar nu vor vota învestirea Guvernului Orban II.

La rândul lor, reprezentanţii USR vor fi în sală şi vor vota împotrivă, scrie news.ro.

Citește și:

Guvernul Orban 2. Premierul a depus în Parlament lista miniștrilor și programul de guvernare

Ultima zi de audieri pentru miniştrii Guvernului Orban 2

Loading...

Citește și

  • nicolae_ciuca-general

    Continuă audierile miniștrilor propuși în Guvernului Orban II, aceiaşi ca în actualul Cabinet. Audierile din comisiile de specialitate din Parlament au început luni, 17 februarie și vor dura până miercuri, 19 februarie. Până acum, doar Nicolae Ciucă a primit aviz favorabil. Cine este "generalul deșertului".

  • Sunt la început de drum în ceea ce priveşte guvernarea României, dar au în spate o experienţă bogată în domeniile pe care le vor coordona. Membrii guvernului condus de Ludovic Orban se pot lăuda cu CV-uri extrem de interesante, proprietăţi de invidiat, colecţii de medalii şi diplome, ba chiar cu recorduri internaţionale. Click! vă spune la ce capitol sunt „campioni” noii locatari de la Palatul Victoria.