Datoria Guvernului. Câți bani le-a dat Ministerul de Finanțe șoferilor pentru taxa auto

soferi-masini-taxa-auto-cand-se-dau-banii.jpg

Șoferii au protestat față de taxa auto, care până la urmă a fost scoasă, după ce oficialii europeni au stabilit că este ilegală
Șoferii au protestat față de taxa auto, care până la urmă a fost scoasă, după ce oficialii europeni au stabilit că este ilegală

Toți românii care au plătit taxa auto trebuie să primească banii înapoi. Sumele au fost achitate pe rând, de-a lungul timpului, iar ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că ANAF a mai plătit o tranșă zilele trecute și că sumele vor intra în conturile șoferilor săptămâna viitoare.

700 de milioane de lei au plecat, în perioada 3 - 5 iunie, către 420.000 de șoferi, din întreaga țară, care au plătit taxa auto la înmatricularea mașinilor.

Sumele reprezentă taxele achitate de aceştia în intervalul 1 ianuarie 2007 - 31 ianuarie 2017, au transmis reprezentanții ANAF.

Din suma totală, 67.625.171 lei au plecat către 51.003 bucureșteni, iar 46.711.938 lei către 38.382 ilfoveni.

Banii ajung în conturile șoferilor săptămâna viitoare

”Banii au fost transferați în urma unei Hotărâri de Guvern direct în conturile Fondului de mediu pentru restituirea taxei auto și luni sau marți vor ajunge în conturile românilor”, a transmis ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Măsura disperată vine după ce statul nu şi-a onorat obligaţiile faţă de şoferii care au depus cereri în ultimii 11 ani, iar acum oficialii europeni au ameninţat cu măsuri de infringement.

Cei care au aşteptat ani la rândul pentru a-şi primi sumele înapoi spun că se simt batjocoriţi. Și asta pentru că, deși li s-a înapoiat taxa, nu li s-a calculat și dobânda.

Teoretic, oamenii ar trebui să primească în acelaşi timp şi taxa şi dobânda aferentă, adică 0,02% pentru fiecare zi în care banii au stat în visteria statului.

Termenele de plată, amânate până la 1 iulie

636.000 dintre românii care au plătit taxa înainte de 2013 au primit banii în cont. Cei care au plătit taxa după 2013 încă mai așteaptă sumele restante.

Spre exemplu, șoferii care urmau să primească contravaloarea taxei auto în septembrie 2018 au fost amânaţi la plată până la 1 iulie 2019.

Guvernul a stabilit să prelungească perioada de restituire fie că vorbim despre taxa specială auto, despre cea pe poluare ori despre cea pentru emisiile poluante.

Asta înseamnă că titularii îşi vor primi banii înapoi cu o întârziere de până la o jumătate de an faţă de termenul iniţial. Iar în cazul timbrului de mediu, termenul de restituire a fost extins cu trei luni.

În cei 11 ani de la prima taxă auto, s-ar fi plătit acest bir pentru un milion de maşini.

 

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/banii-pentru-taxa-auto-se-dau-pana-luna-iunie

https://www.click.ro/news/national/ce-dobanda-primiti-la-restituirea-taxelor-auto

 

Loading...

Citește și

  • taxa de poluare, timbrul de mediu, taxa prima inmatriculare, restituire taxa auto, restituire taxa de poluare

    În acest an, românii care au plătit taxa de poluare (timbrul de mediu) pentru autovehiculele personale vor primi banii înapoi, cu dobândă. Procedura există de la începutul anului, acum au apărut și banii. În bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, recent aprobat de guvern, se găsesc azi 845,8 milioane de lei, bani care vor fi restituiți românilor care au apucat să achite defuncta taxă auto. Iată care este procedura de restituire!

  • A apărut în 2007, şi-a schimbat numele de cinci ori, s-a scumpit, apoi s-a ieftinit, a fost suspendată şi a reintrat în vigoare. Taxa auto va fi din nou modificată şi „rebotezată" în timbru de mediu. Click! îţi prezintă formula de calcul pentru ca cei care vor să cumpere o maşină pentru care nu s-a plătit taxa de poluare să ştie ce cheltuieli suplimentare vor avea de făcut.

  • Să nu poată fi atacată în instanţă, să nu scoată prea mulţi bani din buzunarul cetăţeanului, să cuprindă cât mai multe criterii. Sunt principiile pe care trebuie să le respecte noua “taxă auto” pe care Guvernul Dăncilă vrea să o impună proprietarilor de vehicule.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1