Ce dobândă primiți la restituirea taxelor auto

Vești bune pentru șoferi! Vor primi înapoi banii pe care i-au plătit pe taxele de poluare, plus dobânzile aferente. E drept, nu în același timp, dar la scurt timp după restituirea ”birului” pe poluare!

Dacă au depus deja cereri de restituire a fostelor taxe auto la autorități, fie că au fost aprobate sau nu, atunci contribuabilii nu mai trebuie să depună acum cereri din nou. Potrivit unui act normativ în vigoare de puțin timp, aceștia vor primi banii din oficiu, într-o perioadă mai scurtă decât cei care nu au depus cereri. Dobânzile la aceste sume de bani nu se vor acorda însă odată cu sumele principale, ci ulterior, la nivelul de calcul stabilit prin normele în dezbatere.

Cei care au depuse deja cereri de restituire a fostelor taxe auto la organele competente nu mai trebuie să facă nimic pentru recuperarea banilor acum, doar să aștepte ca banii să le fie virați în cont, scrie avocatnet.ro.

Practic, potrivit legii, banii se vor returna astfel:

pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule: în 120 de zile de la data intrării în vigoare a normelor;

pentru timbrul de mediu: în maximum un an de la intrarea în vigoare a normelor.

Așadar, pentru restituirea timbrului de mediu, solicitanții cu cereri aprobate vor avea ceva mai mult de așteptat.

Apoi, pentru cei care au depuse deja cereri (în baza OUG nr. 9/2013) și care n-au primit decizii de restituire, normele stabilesc că sumele se vor returna de organele fiscale tot din oficiu, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, adică până la 28 aprilie 2018.

"Dobânzile datorate contribuabililor aferente sumelor prevăzute la pct. 7.1. şi 7.2. (adică cele detaliate mai sus - n.red.) se calculează şi se plătesc de către organele competente, pentru perioada cuprinsă între data perceperii taxelor şi data restituirii acestora, ori conform celor dispuse prin hotărârile judecătoreşti definitive, după caz", scrie în normele în dezbatere.

Oricum ar fi, nu e necesar ca cei aflați în aceste situații să mai depună cereri încă o dată. Banii vor fi virați, conform termenelor de mai sus, în conturile bancare pe care le-au indicat contribuabilii în cererile lor. Totuși, exact ca în cazul celorlalți beneficiari ai restituirilor, dobânzile nu se vor vira în conturi odată cu sumele de restituit, ci mai târziu. Nivelul dobânzii, potrivit normelor, e de 0,02% pe zi.

"Dobânda cuvenită contribuabilului se calculează asupra sumei de restituit care se înmulţeşte cu numărul de zile aferent perioadei cuprinsă între data perceperii taxei/timbrului şi data restituirii efective, şi cu nivelul dobânzii prevăzut de art. 174 alin. (5) din Codul de procedură fiscală, respectiv 0,02%/zi", scrie în norme despre modul de calcul al dobânzilor.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1