Cum se face triajul epidemiologic, în starea de alertă. Ce spune ordinul semnat de ministrul Nelu Tătaru

termometru.jpg

femeie careia i se masoara temperatura
Valorile indicate de termometrele digitale folosite la intrarea în supermarketuri sunt orientative
foto: Inquam Photos

În starea de alertă, triajul epidemiologic al celor care merg la serviciu este obligatorie. Regulile privind această măsură sunt cuprinse în Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă.

Pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă.în acest context, pentru personalul angajat, la accesul în sediul unității/instituției, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor.Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

Cum se face triajul epidemiologic, în starea de alertă

Conform documentului, triajul epidemiologic constă în:

a)     măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 C);

b)     observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);

c)    dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

d)    dacă se constată menținerea unei temperaturi mai mare de 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical:

- dacă se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2;

-  dacă nu se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

Medicul  de medicina muncii va avea obligația monitorizării stării de sănătate a angajaților, va face instruirea angajaților în ceea ce privește SSM (Securitatea și Sănătatea în Muncă), dar și evaluarea riscului pentru a decide dacă sunt și alte zone unde nu este obligatorie masca.

Persoanele cu funcție de conducere din fiecare unitate (șefii de structură) au responsabilitatea de a efectua triajul observațional al angajaților din subordinea directă.

Cum se face triajul epidemiologic pentru clienți și vizitatori

Același document prevede și modul în care se face triajul pentru alte persoane decât personalul angajat:

(1)  Este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate.

(2)  În cazul în care este necesară doar predarea unor documente, colete, etc, aceasta se va realiza în afara incintei, direct persoanei căreia îi sunt destinate, cu respectarea măsurilor de prevenire a contaminării cu virusul SARS-CoV-2

(3)  Dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor. Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

În ce constă triajul epidemiologic

Conform ordinului comun MAI-MS, triajul epidemiologic constă în:

a)    măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C);

b)    observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);

c)    dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;

d)    dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă;

e)    dacă temperatura înregistrată nu depășește 37,3 C și nu prezintă alte simptome respiratorii, se permite accesul în incintă, prin preluarea acestuia de la intrare de către un angajat, cu înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge.

Măsurile vor fi aplicate imediat după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial.

Citește și: 

Cine nu este obligat să poarte mască în starea de alertă

Când ne crește temperatura corpului. Sunt cauze la care nici nu te-ai fi gândit

Medic: ”Valorile înregistrate de termometre la supermarket nu sunt de luat în calcul din punct de vedere medical”

Loading...
 
 

Citește și

  • reduceri

    Comercianții oferă cele mai mari reduceri la final de sezon, atunci când schimbă colecțiile. Pentru a te bucura de chilipiruri, poți aplica însă și alte metode. Totul ține de sincronizare. Cei mai mulți dintre cumpărători nu acordă prea mare atenție reducerilor, dar în fiecare zi a săptămânii poți beneficia de prețuri mai bune, în funcție de produsul pe care îl cauți.

  • Elevi și profesor în sala de clasă

    Școlile se vor deschide la începutul lunii viitoare pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, care vor avea două săptămâni de pregătire, apoi examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. În contextul pandemiei de coronavirus, regulile de igienă și distanțare sunt extrem de stricte. Ministerul Educației și Cercetării, împreună cu Ministerul Sănătății, au emis un ordin comun prin care sunt stabilite măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1