Cine nu este obligat să poarte mască în starea de alertă

masca-coronavirus.jpg

Mască faciala simplă
Copiii sub 5 ani pot să nu poarte mască de protecție

Copiii mai mici de 5 ani, cei care muncesc în condiții de temperaturi ridicate, prezentatorii TV și elevii fac parte din categoriile persoanelor care nu sunt obligate să poarte mască de protecție pe durata stării de alertă. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat, miercuri, Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Cine nu este obligat să poarte mască în starea de alertă

În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:

a) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri

f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare

g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil).

Documentul mai arată că angajatorul sau conducătorul instituției are obligația de a elabora propriile proceduri pe baza evaluării de risc pentru fiecare angajat, în funcție de programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică, structura incintei.

Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați, iar responsabilul SSM va face instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

Cum se poartă masca de protecție

În comunicatul de presă transmis de Ministerul Sănătății se arată că măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie  schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat;

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale.

Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.

În cazul apariției febrei/tusei/strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (ex: în spațiile deschise, la domiciliu).

Citește și. 

Măștile de protecție. 8 lucruri pe care trebuie să le știe toată lumea

Cât costă măștile de protecție. Prețul plătit într-o lună de o familie formată din două persoane

Loading...
 
 

Citește și

  • Automat masti de protectie

    Napolitane și sucuri, cum erați obișnuiți? Nu, de la acest automat puteți cumpăra măști de protecție împotriva noului coronvirus. Un prim dispozitiv cu măşti chirugicale, mănuşi şi gel dezinfectant a fost deschis la Sibiu în Piaţa Cibin. Vor fi instalate asemenea automate şi în Bucureşti, Constanţa sau Suceava.

  • femeie cu masca de protectie

    Cum după 15 mai, e posibil ca purtarea măștilor de protecție să devină obligatorie în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun, medicii dermatologi atrag atenția asupra efectelor adverse asupra pielii feței și oferă câteva sfaturi pentru o protecție eficientă.