Corupția din vama de la Giurgiulești: presa italiană dezvăluie că se dau și 3.000 de euro mită pentru un autocar

Ultima actualizare:

    Foto: adevarul.ro
Foto: adevarul.ro

Informațiile publicate de ziarul ”Il Giornale” sunt negate vehement de către oficialii români. Italienii spun că există o rețea internațională care ajută diverși cetățeni să tranziteze România ocolind măsurile de prevenire a pandemiei de COVID-19.

Ar fi vorba despre o reţea de infracţionalitate internaţională, care contra unor şpăgi mici, dar numeroase, reuşeşte să treacă mii de oameni zilnic peste frontierele din partea estică şi centrală a Europei, ocolind toate măsurile de prevenire a pandemiei de Covid-19. ”Il Giornale” citează o serie de martori cu cetăţenie moldovenească şi afirmă că este vorba de un fenomen, nu de cazuri izolate, sumele care ajung în buzunarele vameşilor de la Giurgiuleşti, judeţul Galaţi fiind fabuloase.

Traficul, făcut în urma anunțurilor pe internet

„Acest trafic ilicit nu este în nici un caz ascuns, dimpotrivă, are o publicitate explicită. «Transport pasageri si colete» poate fi citit atât pe unele pagini de Facebook, cât şi pe cărţi de vizită distribuite între cetăţeni, completate cu numere de telefon (italiene şi moldoveneşti) şi rute ilustrate, ca într-un fel de agenţie de turism. Destinaţii obişnuite în «Cizmă» sunt nu numai Roma, ci şi Milano, Trento, Padova, Treviso şi Belluno. Pentru a putea folosi serviciul sunt suficienţi 100 de euro”, scrie publicaţia italiană, citată de adevarul.ro.

Ziariștii italieni mai spun că piaţa Ezio Tarantelli, o zonă la sud de Roma, nu departe de Tor di Valle, este locul unde se încheie cursa a multor autobuze cu plăci de înmatriculare moldoveneşti. Se pare că şoferii de autocare recunosc că afacerea le merge din plin câtă vreme din cauza pandemiei cursele aeriene dintre România şi Italia sunt suspendate. „«Suntem aici toată sâmbătă şi duminică până la 14:00», spune unul dintre şoferi, cu relativ calm. «Da, zborurile sunt închise, este adevărat. Dar cu autobuzul putem intra». Toate la preţuri accesibile. «100 de euro, iar persoana rămâne aici, puteţi plăti şi la sosire. Plecăm miercuri din centrul oraşului Chişinău, după 36 de ore ajungem la Roma, Anagnina, între 14:00 şi 8:00», explică un șofer pentru ”Il Giornale”.

Vama Giurgiulești, ”singurul obstacol”

„Singurul obstacol posibil întâlnit de călători, după cum am menţionat anterior, poate fi doar  controlul la frontiera Giurgiuleşti, la graniţa Moldovei cu România, dar unii gardieni acceptă bani pentru a trece cu vederea încălcarea. «Pot fi 50 de euro, dar şi mai mult, depinde de agent şi de cât de mult decide şoferul să pună în buzunar. Vorbim despre cel puţin 3.000i de euro care intră în buzunarele ofiţerului vamal la fiecare autocar. Şi după ce intri în Europa nu există niciun alt filtru, autobuzele nu sunt niciodată oprite»”, au dezvăluit o serie de călători ziariştilor de la publicaţia italiană amintită.

Autoritățile române neagă

Autorităţile române au contrazis informaţiile transmise de presa italiană, categorisindu-le „bazate pe informaţii false şi exagerări”. Totuşi, în ultimii cinci ani  nu mai puţin de 7 angajaţi din punctul de trecere a frontierei Giugiuleşti (fie ei lucrători ai Poliţiei de Frontieră sau angajaţi ai Direcţiei Vamale) au fost investigaţi în dosare legate de infracţiuni de corupţie, patru dintre acestea dosare penale soldându-se cu trimiterea în judecată, iar în două dintre ele s-a ajuns deja la condamnări.

Citește și:

Au dat 15.000 de euro ca să intre în România

Incredibil! În ce loc a primit 7.000 de euro un polițist

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net