Coronavirusul ar putea să ne bage în șomaj tehnic. Ce înseamnă și cum ne afectează

Ultima actualizare:

    Multe firme și-ar putea închide porțile, iar angajații ar putea fi trimiși în șomaj tehnic
Multe firme și-ar putea închide porțile, iar angajații ar putea fi trimiși în șomaj tehnic

Coronavirusul i-ar putea băga pe mulți români în șomaj tehnic, iar această măsură ar putea fi luată de multe firme care sunt nevoite să se închidă și să-și trimită angajații acasă. Iată ce este șomajul tehnic și ce bani vom primi în această perioadă.

Producătorul de autovehicule Ford închide temporar activitatea la fabrica din Craiova, din cauza coronavirusului, iar toți angajații vor intra în șomaj tehnic de pe 19 martie până pe 5 aprilie. Iată tot ce trebuie să știi despre șomajul tehnic!

Ce este șomajul tehnic

Potrivit Codului Muncii, şomajul tehnic reprezintă întreruperea activităţii angajatorului în baza articolului 53 din Codul Muncii, perioadă în care salariaţii beneficiază de o indemnizaţie plătită din fondul de salarii. Valoarea indemnizaţiei de şomaj tehnic nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Iată ce prevede articolul 53 din Codul Muncii:

„(1) - Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3) .

(2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.”

Șomaj tehnic. Cum se calculează indemnizația

Calculul indemnizaţiei de şomaj tehnic diferă în funcţie de tipul muncii prestate. De exemplu, salariaţii din birouri primesc o indemnizaţie calculată ca: salariul tarifar/numărul de zile lucrătoare din lună X 75% X numărul de zile de întrerupere a activităţii.

Muncitorilor li se calculează indemnizaţia de şomaj tehnic astfel: salariul tarifar/ (numărul mediu anual de ore lucrătoare/normă) X 75% X numărul de zile de întrerupere a activităţii.

Citește și:

Deputatul Mircea Baniaș are coronavirus

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA. 184 de persoane infectate, dintre care 16 au fost declarate vindecate

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
plaja cipru jpg
image
image
image
image
image
image
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net