Coronavirus România. Alertă în Gorj şi Dolj din cauza italianului infectat cu coronavirus

italianul-luat-cu-ambulanta.jpg

Italianul de 71 de ani infectat cu coronavirus a băgat în izolare zeci de români
Autoritățile fac anchetă epidemiologică în Gorj
foto: Mihaela Floroiu

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Este alertă în sudul României după ce s-a aflat că italianul de 71 de ani, diagnosticat cu coronavirus la Rimini, a aterizat la Craiova, şi-a vizitat rudele în Gorj şi a avut întâlniri de afaceri în aceste zone. Cel puţin 30 de oameni s-ar fi întâlnit cu acesta în perioada în care a stat în ţara noastră.

Cesare Emenddatori a fost diagnosticat, marţi, cu coronavirus. Atunci a fost trimisă şi informarea către România, iar autorităţile au decis să refacă tot traseul pe care bărbatul l-a avut în ţara noastră. El ar fi ajuns sâmbătă în Italia, unde şi acolo ar fi luat contact cu mai multe persoane.

Cel puţin 30 de persoane au avut contact cu italianul

Potrivit primelor informaţii, pe 18 februarie, Cesare Emenddatori şi fiul său în vârstă de 10 ani au aterizat pe aroportul din Craiova. De atunci până pe 22 februarie, când s-a întors în Italia, bărbatul de 71 de ani a intrat în contact cu 32 de persoane. Printre acestea se află socrii săi, un medic cu dublă cetăţenie, româno-italiană şi doi angajaţi ai unei firma de închirieri maşini din capitala Olteniei. De la 13 dintre ele s-au recoltat deja probe biologice care au fost trimise la Bucureşti. Alţi 19 gorjeni sunt vizaţi de ancheta epidemioologică. Cu toții au fost izolați la domiciliu. Soţia Italianului nu venise în România cu bărbatul, însă acum se află şi ea în carantină în Italia.

italian-infestat-cu-coronavirus.jpg

italian infestat cu coronavirus
Italianul, testat pozitiv cu coronavirus, alături de familia sa
Foto:Arhivă personală

Şi-a lăsat copiulul la socrii și s-a pupat cu vecinii

Ajuns în România, Emenddatori a închiriat o mașină și a venit la Bîlteni pentru a lăsa copilul la soacra sa. Vasile Vlăduleanu, primarul comunei Bîlteni, a spus că Cesare Emenddatori a avut întâlniri cu mai multe persoane, în special în Târgu Jiu, unde deține o locuință: „A venit pe data de 18 februarie cu copilul de 10 ani. L-a lăsat la bunicii băiatului în satul Peşteana, apoi el a plecat la Târgu Jiu şi a stat într-un apartament pe care-l deține. A doua zi s-a dus la Primărie la Drăguţeşti şi a plătit taxele şi impozitele locale. A avut întâlniri de afaceri şi a revenit pe data de 22 februarie, dimineața, când şi-a luat copilul şi a plecat în Italia. S-a întâlnit și cu o vecină de a soacrei sale și s-au pupat protocolar”. Autoritățile sanitare au mers și la apartamentul italianului din Târgu-Jiu. Marți noaptea, doi soți din Târgu-Jiu au mers la spital și au spus medicilor că au intrat în contact cu Cesare Emenddatori.

filtru-coronavirus-italian-gorj.jpg

În Peșteanea se face filtru pentr coronavirus
Autoritățile fac filtre de verificare

Măsuri după vizita italianului în România

Cele peste 30 de persoane din Târgu-Jiu și Bâlteni care au intrat în contact cu italianul sunt acum izolate la domiciliu. „A fost inițiată o investigație epidemiologică cu privire la identificarea persoanelor care au intrat în contact direct cu cetățeanul italianul. Niciuna dintre persoanele identificate nu manifestă vreun simptom al coronavirusului. Nu avem solicitări la UPU de la oameni care să prezinte simpotome specific acestui virus. Persoanelor care au avut contact cu cetățeanul Italian li s-au prelevat probe biologice, care au fost duse la Bucureşti și s-a luat măsura izolării dumnealor la domiciliu sub supraveghere. Aș vrea să vă prezint ce măsuri s-au dispus: izolarea la domiciliu a persoanelor care au intrat în contact cu italianul precum și a membrilor familiilor acestora, continuarea prelevării de probe biologice de la restul persoanelor, IPJ și IJJ supraveghează persoanele izolate la domiciliu, dumnealor li se asigră apa și alte bunuri de care au nevoie”, a afirmat Cristinel Rujan, prefectul de Gorj. Autorităţile au precizat că ancheta epidemiologică se realizează în continuare în locurile unde s-a identificat că a mers cetăţeanul italian. La Peșteana, potrivit autorităților, oamenii sunt calmi și țin cont de sfaturile medicilor.

casa-socrilor-italianului.jpg

Casa socrilor italianului
Casa socrilor italianului infectat cu coronavirus

Traseul din România al italianului infectat cu coronavirus

Din 18 februarie, de când italianul a venit în România împreună cu fiul său de 10 ani, până pe 22 februarie când s-a îmbarcat împreună cu acesta într-un avion cu destinaţia Italia, acesta a fost în mai multe locuri din Gorj şi Dolj.

Iată ce a făcut Cesare Emenddatori cât a stat în România

- 18 februarie: ora 23,45, bărbatul de 71 de ani, împreună cu fiul său de 10 ani, ajung pe Aeroportul Internaţional Craiova cu o cursă de Bologna.

- de la aeroport, italianul merge la o firmă de închirieri auto din Craiova unde închiriază o maşină cu care pleacă spre comuna Bâlteni, din judeţul Gorj.

- 19 februarie, puţin după miezul nopţii, italianul şi fiul său ajung în satul Peşteana, la socrii.

- 19 februarie, italianul îşi lasă copilul la bunici, în Peşteana, iar el pleacă spre Târgu Jiu. Aici locuieşte într-un apartament pe care îl deţine.

- 20 februarie, bărbatul merge la Primăria Drăguţeşti din Gorj pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale.

- 20-21 februarie, bărbatul are mai multe întâlniri de afaceri, în special în Târgu Jiu.

- 22 februarie, italianul se întoarce la socrii săi, în Peşteana, îşi ia copilul şi pleacă spre Craiova. Aici, predă angajaţilor firmei de închirieri auto maşina şi merge la Aeroportul Internaţional.

avion_coronavirus.jpg

avion coronavirus
Avionul cu care a călătorit italianul infectat cu coronavirus a fost dezinfectat
foto: Shutterstock

Studenta de la UCB Târgu-Jiu nu are coronavirus

Autoritățile județene s-au reunit în această dimineață și au organizat o conferință de presă. Reprezentanții DSP Gorj au anunțat că fata de 22 de ani, studentă la Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu, nu are Coronavirus. Tânăra a fost dusă la începutul săptămânii la Spital după ce a i s-a făcut rău. Studenta a avut  o simplă răceală, potrivit DSP Gorj. 

 

Epidemia de coronavirus bagă în alertă şi autorităţile din România, mai multe persoane fiind suspectate că au fost infectate cu Covid-19 după ce Cesare Emenddatori, un italian de 71 de ani care a venit în România wekend-ul trecut apoi a fost diagnosticat cu boala în Rimini.

 

Citește și: 

Avionul cu care a călătorit italianul infectat cu coronavirus, dezinfectat după patru zile

Doi soţi care au intrat în contact cu italianul infestat, internaţi la spitalul judeţean din Târgu-Jiu

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul