Coronavirus. Atenție la știrile false. Acum circulă o informație conform căreia hoții vin costumați în medici

Ultima actualizare:
Fake News despre coronavirus
Fake News despre coronavirus

Coronavirusul a adus nu numai informații despre impactul infecției sau măsuri de prevenire a acesteia. O mulțime de oameni ”de bine”, aruncă în mediul on-line tot felul de informații venite să aducă panica printre oameni. Cea mai nouă dintre acestea este un fals avertisment despre o nouă metodă de furt implementată de hoți în contextul pandemiei de coronavirus. Pare că ar fi o informație ”scăpată” de poliție conform căreia, infractorii s-ar îmbrăca în medici și ar da lovitură după lovitură. În acest timp, Guvernul a lansat o platformă cu știri oficiale despre coronavirus.

Ministerul de Interne  transmis, azi dimineață, că este de fapt fake news și le reamintește românilor că este important să se informeze doar din surse oficiale. De altfel, azi, Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, și organizația neguvernamentală Code for Romania au lansat platforma online COVID-19 Știri Oficiale (stirioficiale.ro)

Oficialii spun că mesajele fake sunt ușor de recunoscut l ao citire atentă. Acestea sunt pline de greșeli gramaticale. Unul dintre mesajele care aduc panică în rândul populației arată așa:

”!! !! !! Altenție !! !! !! !! !!

Dragi membri din toată lumea. Astăzi am primit un comunicat în care politia ne anunță că se profita mult din cauza situației de pandemie, sa avem foarte mare grija sa nu deschideți usșa la nimeni. Sunt hoți îmbrăcați în medici sau persoane care vin să vă facă teste medicale să să dezinfecteze casele.

!! !! NU DESCHIDEȚI UȘA LA NIMENI !! !!

Sunt grupuri care se organizează sunand înainte la telefon, cer date personale, gen câși sunteți în casă, ce vârstă (bătrânii sunt cei mai afectați), ca să știe unde sa atace.

!! !! !! FOARTE IMPORTANT !! !! !!

Medicii sunt colapsati, nu au ei timp sa se plimbe din casa în casa. Dacă voi nu sunați la medic sa spuneti ca va simtiti rău, nu vine nimeni.

Dacă primiți aceste vizite, sunați la poliție imediat.

Anunțați și prietenii și rudele, treaba asta se întâmplă peste tot in lume” .


    Fake News despre coronavirusfoto: Facebook
Fake News despre coronavirusfoto: Facebook

Ca reacție la acest mesaj, Poliția Română a a nunțat pe pagian oficială de Facebook, faptul că ”Este o perioadă favorabilă pentru „fake news”. Informați-vă doar din surse OFICIALE, iar legat de mesajul din imaginea atașată…NU ESTE REAL! Nu există cazuri de acest fel sesizate în România!”

Fake News: Ibuprofenul ajută la răspândirea coronavirusului 

Acesta este însă doar una dintre știrile false care ciruclă pe internet de la izbucnirea coronavirusului. Zilele trecute, o stire conform căreia, în Austria s-ar fi descoperit că ibuprofenul ar accelera răspândirea coronavirusului a ajuns în mediul on-line fiind rostogolită prin intermediul aplicației Whatsapp de la Facebook, scrie politico.com. Interesant este că mesajul a ajuns  în mai multe țări, acesta fiind tradus în mai multe limbi. Informația a fost însă negată de un purtător de cuvânt al Universității de Medicină din Viena care a spus că nu s-a discutat despre acest fapt și nici nu se fac cercetări cu privire la efectele potențiale ale ibuprofenului asupra Covid-19.  În weekend, site-ul universității s-a prăbușit temporar

Astfel, pe măsură ce noul coronavirus se răspândește pe tot globul, informațiile false și neverificate despre pandemie explodează. La serviciile de mesagerie privată precum WhatsApp, persoanele bine intenționate, dar temătoare, transmit mesaje cu informații înșelătoare, însă presărate cu termeni medicali, ca și cum ar veni de la specialiști. Alte cazuri variază de la avertismente asupra măsurilor extraordinare constituite de guverne pentru a menține oamenii în casele lor la un număr fals de decese și nivelul de pregătire a serviciilor medicale.

Platformă on-line pentru Covid-19. Guvernul a lansat un site cu știri oficiale despre coronavirus

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, și organizația neguvernamentală Code for Romania au lansat, azi, platforma online COVID-19 Știri Oficiale (stirioficiale.ro).

Platforma online COVID-19 Știri Oficiale centralizează doar informații din surse sigure, precum comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României, hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și înregistrările conferințelor de presă susținute de oficialii cu responsabilități în domeniul managementului situațiilor de urgență.

Proiectul COVID-19 Știri Oficiale este realizat în baza unui protocol de colaborare semnat între Secretariatul General al Guvernului și organizația neguvernamentală Code for Romani.

Ce platforme mai pregătește Guvernul

Totodată, pentru a susține recomandările date de Ministerul Sănătăţii, privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19 și în conformitate cu indicațiile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Autoritatea pentru Digitalizarea României și echipa Code for Romania mai au în lucru următoarele platforme:

Date la Zi – date anonimizate cu privire la cazuri,

Stăm Acasă – centralizarea și monitorizarea persoanelor aflate în autoizolare,

Diaspora Hub – centralizare și monitorizare/ comunicare suport,

Ce Mă Fac – chestionare care pot să ajute populația să înțeleagă situația și RO Help – colectarea coerentă și în siguranță a ajutoarelor.

Autoritățile reamintesc faptul că panica adusă de știrile false poate face mult rău în aceste zile în care cu toții trebuie să luăm măsuri pentru evitarea extinderii coronavirusului. 

Citește și: 

LIVE CORONAVIRUS. Pandemia la nivel global: 7.707 de decese, din decembrie 2019. Măsuri radicale în toate statele

Sorana a tușit într-un magazin. Incredibil cum au reacționat clienții și vânzătoarea

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net