Coronavirus România. Guvernul a lansat un site oficial cu informații despre Covid-19

Ultima actualizare:

    Atenție ce surse de informare alegeți!foto: Pixabay.com
Atenție ce surse de informare alegeți!foto: Pixabay.com

Numărul mare de informații false despre coronavirus a determinat autoritățile din România să ia măsuri pentru limitarea acestora. Astfel, Guvernul a lansat, azi, o platformă online cu știri informații oficiale despre Covid-19. Site-ul se numește chiar stirioficiale.ro.

Potrivit descrierii, site-ul promită să fie ”o sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media. Informați-vă doar din canalele media oficiale și verificați informațiile de fiecare”.

Proiectul stirioficiale.ro este realizat pro-bono de voluntarii Code for Romania, organizație neguvernamentală independentă, neafiliată politic și apolitică, în cadrul Code for Romania Task Force și în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Până acum, site-urile oficiale de informații erau Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Național pentru Sănătate Publică site-urile Guvernului și al Administrației Prezindențiale și site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a transmis într-un comunicat de presă că acest proiect era necesar pentru ca românii să fie bine informați. “Operaționalizarea Autorității pentru Digitalizarea României și digitalizarea Secretariatului General al Guvernului sunt priorități ale mandatului meu deoarece ne dorim ca prin informatizarea administrației publice să reconstruim încrederea în instituțiile statului. În această perioadă, în care populația este greu încercată, este esențial ca oamenii să fie foarte bine informați, din surse oficiale și verificate. În acest sens, a fost lansată platforma online COVID-19 Știri Oficiale, al cărei obiectiv principal este combaterea dezinformării și a fake news-urilor”, a declarat secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

Așa arată site-ul cu știri oficiale despre coronavirus lansat de Guvern
Așa arată site-ul cu știri oficiale despre coronavirus lansat de Guvern

Platforma online COVID-19 Știri Oficiale centralizează doar informații din surse sigure, precum comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României, hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și înregistrările conferințelor de presă susținute de oficialii cu responsabilități în domeniul managementului situațiilor de urgență.

Proiectul COVID-19 Știri Oficiale este realizat în baza unui protocol de colaborare semnat între Secretariatul General al Guvernului și organizația neguvernamentală Code for Romania.

Ce platforme vor mai fi disponibile pentru informații legate de coronavirus

Guvernul a mai transmis că  pentru a susține recomandările date de Ministerul Sănătăţii, privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19 și în conformitate cu indicațiile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Autoritatea pentru Digitalizarea României și echipa Code for Romania mai au în lucru următoarele platforme:

Date la Zi – date anonimizate cu privire la cazuri,

Stăm Acasă – centralizarea și monitorizarea persoanelor aflate în autoizolare,

Diaspora Hub – centralizare și monitorizare/ comunicare suport,

Ce Mă Fac – chestionare care pot să ajute populația să înțeleagă situația și

RO Help – colectarea coerentă și în siguranță a ajutoarelor.

“Prioritatea zero a Autorității pentru Digitalizarea României în aceste zile este punerea la dispoziția cetățenilor și a instituțiilor publice a oricărei soluții electronice care poate duce la prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Vorbim de platforme de informare, comunicare sau gestiune a serviciilor publice care ajută cetățenii să ia decizii corecte și să limiteze expunerile acestora”, a afirmat Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Măsura Guvernului de a lansa o platformă care să asigure o informere corectă a românilor a venit după ce, de la începutul răspândirii coronavirusului, în mediul on-line s-a extins o adevărată epidemie de știri false.

Citește și: 

FOTO Capitala, animată în prima zi de "urgență". Viața nu s-a oprit în loc

Cum să vorbești cu copilul despre boala cauzată de noul coronavirus. 8 sfaturi care te pot ajuta

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net