Codul portocaliu de polei a băgat spaima în populație! 14.000 de apeluri de urgență, în doar 12 ore

Ultima actualizare:

    Codul portocaliu de polei i-a făcut pe cetățeni să abuzeze de liniile de urgență Foto: Arhivă Click!
Codul portocaliu de polei i-a făcut pe cetățeni să abuzeze de liniile de urgență Foto: Arhivă Click!

După ce timp de trei zile Bucureștiul s-a aflat sub „asediul” ploii înghețate, panica a început să domnescă pe străzile Capitalei. Sute de copaci au fost răpuși de rafalele puternice de vânt și de gheața care s-a depus pe ramurile acestora, firele de înaltă tensiune au cedat și ele sub presiunea gheții, iar traficul bucureștean a fost complet paralizat! Aceasta este radiografia Bucureștiului, după ce codul portocaliu de polei s-a instalat.

Având în vedere pagubele provocate de ploaia înghețată și de poleiul depus, mai mulți bucureșteni au apelat la linia de urgență pentru a le transmite autorităților situațiile cu care s-au confruntat. Peste 100 de autoturisme au fost avariate de copacii frânți de gheață și ger, multe ramuri ale arborilor au complicat traficul, căzând pe porțiuni mari de șosea, iar o parte dintre cetățeni au întâmpinat și probleme cu curentul, după ce liniile de înaltă tensiune au cedat și au căzut, la rândul lor.

De asemenea, au existat și victime, doi pietoni fiind răniți în urma căderii crengilor înghețate ale copacilor. Astfel, panica a pus stăpânire pe cetățenii Capitalei. Apelurile la 112 au curs: 14.000 în doar 12 ore, aşa că operatorii au făcut apel la bucureşteni să nu mai sune ca să anunţe căderi de copaci şi să lase liniile libere pentru cazuri de viaţă şi de moarte, potrivit Digi 24.

Transportul public în București, aproape paralizat

Copacii căzuţi peste liniile de alimentare au creat un adevărat haos: mijloacele de transport care folosesc electricitatea pentru deplasare au întâmpinat dificultăți și blocaje, care au ținut aproape 12 de ore. Tramvaiele liniei 41 au fost blocate trei ore, iar în zona Bucur Obor cinci ore nu s-a mişcat niciun vagon pe şine.

Probleme mari au fost şi pentru bucureştenii care au avut drumuri de făcut cu troleibuzele. Firele de alimentare pline cu gheaţă au provocat oprirea temporară pe cel puţin cinci trasee ore în şir, conform sursei anterior menționate. De asemenea, întârzieri au avut loc inclusiv la aeroportul Henri Coandă, avioanele decolând cu zeci de minute după ora programată, iar câteva curse au fost chiar anulate. În aceeași notă, și CFR-ul a fost paralizat, mersul trenurilor fiind afectat de polei.

Apelul la calm al lui Raed Arafat

Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat că nu au fost semnalate cazuri grave sau speciale, dar că au fost extrem de multe apeluri la 112 prin care au fost sesizați copacii căzuți pe străzi. Astfel, acesta î-a îndemnat pe cetățeni să evite apelurile repetate în acest sens, pentru a nu ține liniile ocupate cu probleme de existența cărora se știe deja.

„În cursul dimineții până la 14-15:00, apelurile au tot crescut pentru aceste situații. Pe lângă dublarea numărului de pers de la dispecerat și de către colegii de la 112 și la nivel de ISU am emis atunci mesajul dat prin RO-ALERT prin care am rugat populația să nu mai facă apeluri repetate pentru copaci căzuți decât dacă sunt probleme de pericol imediat sau avem persoane rănite”, a explicat acesta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
image png
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net